*Nettavisen* Nyheter.

Hjerneforsker: - Sjefer er ineffektive

Den svenske hjerneforskeren, forfatteren og forretningskvinnen Katarina Gospic mener ledere bør fokusere mer på medarbeiderutvikling. Bildet er hentet fra 2013, da hun var sommervert i Sveriges Radios program Sommar i P1. Foto: Wikimedia Commons.

Ledere gjør minst av det de burde gjøre mest av, hevder hjerneforsker.

Hjerneforskeren mener ledere må bruke mer tid på medarbeiderutvikling.

Det å benytte seg av hjerneforskning blir ansett som en selvfølge innenfor en rekke felt, som for eksempel helsevesenet. Men når det gjelder lederskap, benytter man seg ikke av et vitenskapelig perspektiv, mener lege og hjerneforsker Katarina Gospic.

- Det er egentlig veldig rart. Ledere kan være flinke på mye og ha store kunnskaper om sine yrkesområder, men det sier ingenting om deres lederegenskaper, sier lege og hjerneforsker Katarina Gospic til svenske DN.Prio.

- Ineffektive
Hun har skrevet boken «Neurolederskap» sammen med en tidligere administrerende direktør, Stefan Falk. Gospic og Falk mener de fleste ledere er ineffektive, selv om lederne gjør sitt beste.

Forfatterne mener kjennetegnene ved en effektiv leder er at de kjenner sine ansattes styrker og utviklingsbehov. Gospic mener en leders viktigste oppgave er å hjelpe ansatte med å utvikle seg, men i realiteten bruker ledere minimal tid på dette.

I stedet går de på møter og diskuterer med andre ledere som heller ikke bruker tid på medarbeiderutvikling, ifølge Gospic, som mener det er sløseri av tid, skriver DN.Prio.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).

- Ikke objektive
Hjerneforskeren sier at hjernen er forholdsvis lik den var for 40.000 år siden, og at vi mennesker har en grunnleggende tendens til å unngå alt som er «vanskelig» - som for eksempel mennesker og situasjoner som gjør oss usikre.

- Det er vanlig at en leder har gode relasjoner med noen personer i gruppen, og dette er ofte personer som er like lederne selv, sier hun.

- Ledere er ofte ikke objektive i vurderingen av sine ansatte, men subjektive, sier hun.

Skrevet flere bøker
Gospic har skrevet flere bøker. I 2012 skrev hun en populærvitenskaplig bok «Välj rätt! En guide till bra beslut». Og i I 2014 utga hun boken «Den sociala hjärnan». Sammen med professor Martin Ingvar sto Gospic også bak en studie som viste at mennesket synes å ha en medfødt evne til å reagere på urettferdighet, ifølge Wikipedia.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.