Gå til sidens hovedinnhold

Hjerneforsker: - Skam glorifiserer bruken av marihuana

- Nei, vi gir et balansert bilde, svarer NRK.

Hjerneforsker og professor Svend Davanger tar i en kronikk i Aftenposten et kraftig oppgjør med myter om cannabis.

«Det er en utbredt politisk myte i nyere tid at cannabis, det rusgivende stoffet i hasj og marihuana, ikke er farlig eller skadelig. Men skadene er av en annen type enn den som vanligvis fanges opp av den medisinske farlighetsradaren. Cannabis truer sjelden livet, men måten vi lever det på,» skriver han i kronikken.

Han påpeker at cannabis virker sterkest på unge mennesker og forandrer strukturen og funksjonen til viktige hjerneområder.

- Sterk økning

«Ung i Oslo»-undersøkelsen viser at bruk av hasj eller marihuana har hatt en sterk økning fra 2015 til 2017.

Andelen tenåringsgutter i Oslo som har prøvd cannabisprodukter som hasj og marihuana, økte fra 10 til 17 prosent.

I tredje klasse på videregående har 38 prosent av guttene og 23 prosent av jentene prøvd cannabis.

- Hvis du er populær, pen og intelligent, røyker du gjerne marihuana

I kronikken går professor Svend Davanger i rette med den populære Skam-serien på NRK.

Davanger viser til en artikkel av Jonas Meyer i tidsskriftet Dyade, som «langt på vei fremstiller et bilde hvor jevnlig cannabisrøyking ikke ser ut til å ha negative konsekvenser for unge mennesker. Dersom du er populær, pen og intelligent, røyker du gjerne marihuana i helgene».

Det forklares slik:

«Seriens karakter Isak utviser i en kjent scene i starten av sesong 3, hvor han røyker marihuana, en kjapphet, snarrådighet og sosial dyktighet som står i skarp kontrast til de typiske adferdsmønstrene for personer i cannabisrus som er medisinsk dokumentert. Med slike forbilder er det kanskje ikke så rart om flere ungdommer får lyst til prøve en joint,» skriver hjerneforskeren.

- Skam glorifiserer bruken av hasj og marihuana

Nettavisen har snakket med Svend Davanger.

- Både blant politikere og ungdommer er det et tydelig behov for mer informasjon om virkningen av cannabis på hjernen, sier han.

- Vil du utdype kritikken du retter mot den populære NRK-seriens fremstilling av marihuana?

- Serien bidrar til å glorifisere og ufarliggjøre narkotiske stoffer. Det gir et helt feil bilde, og det er svært alvorlig, sier Davanger til Nettavisen - og legger til:

- Serien forsøker å være nøytral på den ene siden, samtidig som den tar klare moralske standpunkt. Å gi inntrykk av «hvis du er populær, pen og intelligent, røyker du marihuana», er en forvrengning av den effekt vi ser stoffet har på unge mennesker.

- Subtil spredning av at «marihuana er kult»

- Serien har nådd ut til enormt mange. Hva tenker du om det?

- Dette er svært uheldig. En ting er hvis noen hevder noe i en debatt, men i en slik TV-serie blir det en form for subtil spredning av at at «marihuana er kult». Det er noe av problemet, det blir et skjult budskap som spres, sier legen.

Han håper med sin stemme å gi en motvekt til bilde også mange ungdomspolitikere gir av denne bruken av rusmidler.

- Selv om det i seg selv stemmer at «du dør ikke av cannabis», påvirker svekker det hjernens evne din til å ta gode og kloke valg. Du svekkes, sier Davanger - som ikke ser bort fra at Skam-serien kan ha bidratt til den økte bruken av hasj og marihuana blant ungdom de siste årene.

NRK: - Skam gir et balansert bilde av marihuana

Nettavisen har vært i kontakt med NRKs redaksjonssjef Håkon Moslet.

- Hva vil du si til kritikken Davanger retter i kronikken og Nettavisen om at «Skam bidrar til å ufarliggjøre marihuana»?

- Skam ble til etter omfattende research i målgruppen. Innsiktsarbeidet viste at hasj/marihuana er vanlige rusmidler i mange ungdomsmiljøer (jamfør Ung i Oslo-undersøkelsen som Davanger viser til). Dermed var det et naturlig innslag i serien. Jeg vil si at serien gir et balansert bilde av marihuana, som verken er idylliserende eller dømmende. Dette er i tråd med Skams visjon om å være en sann serie som speiler samtiden, sier Moslet til Nettavisen.

- Små og store gleder blir litt mindre

Davanger viser til at viktige nettverk i hjernen, «prefrontal cortex»- og «default mode»-nettverket, er varig påvirket av cannabis slik at brukere får redusert evne til å undertrykke kortsiktige behov. Dermed svekkes langsiktig måloppnåelse.

- Regelmessig bruk av cannabis gir reduksjon i hjernens dopamin, slik at hverdagslivets små og store gleder blir litt mindre, påpeker Svend Davanger.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?