RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjernen velger sex-partner

Det sies at menn ikke tenker med hodet når det gjelder sex. Nå viser forskning på aper at hjernen spiller en betydelig rolle i paringsleken.

Hjerneskanning av små marmoset-aper viser at det ligger mye tankegang bak valget av make, ifølge et forskerteam ved universitetet i Wisconsin-Madison.

Forskerne studerte fire hann-aper, og gav dem kjertelprøver fra hunner med eller nær eggløsning. De brasilianske apenes hjerneaktivitet ble svært så hektisk når de fikk lukte på de seksuelle duftene, skriver forskerne i tiddskriftet Journal of Magnetic Resonance Imaging ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi er overrasket over den høye nerveaktiviteten i hjerneområder med betydning for beslutningstaking, sier psykologi-professor Charles Snowdown.

Apene fikk også lukte på kjertelprøver fra hunner som hadde fått fjernet eggstokkene, og dermed ikke var fruktbare. Hjerneaktiviteten var betydelig høyere når de fikk lukte på prøver fra fruktbare hunner.

Lik mennesker lever marmoset-apene i familiegrupper og parer seg ikke fritt. Dermed må de gjøre omhyggelige vurderinger ved partnervalget.

Ifølge professor Snowdown ligger forskningsresultatene fra ape-studien forbausende nær lignende studier av mennesker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere