Gå til sidens hovedinnhold

Hjerneskolen: 5 dagers lynkurs i hjernetrening

Få bedre hukommelse, økt IQ og lær tallkunster - bli med på hjerneskolen.

Hjernetrening er en ny trend i samfunnet, eller kanskje rettere sagt - i Norge. I Asia og i USA har de nemlig holdt på med dette en stund.

Prøv hjernetrening på nett

Det går ut på å utfordre hjernen med teknikker og øvelser for å bedre hukommelsen, lære raskere, øke IQen, tenke kreativt, fokusere og så videre - altså noe de fleste vil kunne ha bruk for.

I tillegg til sies det at det hjernetrening er viktig for å unngå Alzheimer. De lærde strides riktignok, men det er bevist at hjernetrening forsinker utviklingen av demens.


Hjernetreningsskole
For å få litt mer inngående kjennskap til hjernetrening har vi i samarbeid med gründerne bak Hjerneklubben laget en hjerneskole. Les en del hver dag i fem dager, og lær litt om hvordan du kan trene hjernen for å bli bedre på følgende utvalgte emner:

* Akselerert læring
* Hukommelse (Les del 2 her)
* Hoderegning (Les del 3 her)
* IQ-trening (Les del 4 her)
* Kreativ problemløsing (Les del 5 her)

Del 1 - Akselerert læring - en enkel metode til å lære det du vil, fort og enkelt
(Les artikkel + test læringsspill)

Akselerert læring

  • Systematisk metode
  • Enkel, effektiv og morsom
  • Fly – Dykk - Kjør

Læringssamfunnet
I dagens samfunn, er det å holde seg oppdatert nærmest blitt en forutsetning for å overleve – enten det dreier seg om studier, jobb eller hjemmebane. Gårsdagens kunnskap og løsninger er historie i dag. Og denne utviklingen går kun en vei - fortere og fortere.

Men, med kunnskap om hvordan du enkelt og super-raskt kan lære deg nye ting vil du aldri bli utdatert. Tvert imot, for med riktige læringsverktøy vil du nesten bli avhengig av å lære deg nye ting. Vanlig kunnskap blir utdatert, men kunnskap om hvordan du lærer vil vare livet ut!

2 læringsbud
Det er to ting som er viktige for effektiv læring: en systematisk læringsmåte og bevisstheten om hvilke læringsmetoder som passer best for deg. Akselerert læring gir deg begge deler. Det er både et eget hjerne-basert læringssystem, samtidig som det tilpasser læringen til din læringstype. La oss ta et eksempel:

Ta frem papir og en penn, og skriv nå noen linjer med ord med den motsatte hånden som du pleier. Det kan være hva som helst. Deretter bytt hånd med en gang, og skriv de samme linjene en gang til!

Hvordan føltes det med hånden du ikke bruker å skrive med til vanlig? Antageligvis føltes det unaturlig og tok mye lenger tid!?

Hjernen din = fingeravtrykk
Hjernen din er like unik som fingeravtrykket ditt, og når du lærer på en systematisk måte som er tilpasset din egen læringstype, er det som å skrive med hånden du foretrekker å skrive med. Resultatet blir bedre, enklere og hurtigere!

Akselerert læring baserer seg på studier av hjernen og læring som går helt tilbake til 70-tallet. Konseptet tar oss tilbake til metodene vi ubevisst brukte da vi alle var som flinkest til å lære – nemlig da vi var små barn. Slik blir læringen til noe helt annet enn det alvorspreget vi kan finne i dagens skole- eller arbeidssituasjoner. Læringen blir enkel, morsom og spennende.

Fly, Dykk og Kjør - kom igang på 1-2-3

Hjerneklubben presenterer de viktigste elementene fra akselerert læring i en læringsprosess de har delt inn i Fly, Dykk og Kjør. I Fly får man oversikten, i Dykk går man ned i detaljene ved hjelp av bl. a. huskesystemer og i Kjør er det på tide å ta en praktisk tilnærming, teste og anvende det man har lært.

I FLY får du oversikten. Hvordan vil du fortest gjøre ferdig et puslespill? Ved først å se på det ferdige bildet før du setter i gang, eller ved å hoppe rett ut i det og begynne å pusle med det samme uten å se på bildet først? Svaret sier seg selv. I FLY får du derfor oversikten ved blant annet å begynne med det du allerede kjenner til. Del det hele inn i grupper og bli godt kjent med «pensumet» ved å leke deg med alle sansene dine.

I DYKK går du ned i detaljene ved hjelp av bl. a. huskesystemer. Her er det viktig at du prioriterer hva som er viktigst og dykker ned i en ting om gangen. Si gjerne det du skal lære med egne ord og bruk alle sansene dine ved å lese, høre og prøve deg frem med det du skal lære.

I KJØR tester du deg selv. De fleste av oss kjenner seg sikkert igjen idet man løper videre fra et møte, et kurs eller forelesning. Men hvor mye husker vi egentlig? Hvor mye sitter faktisk igjen fra det møtet, kurset eller forelesningen? Det finner vi først ut ved å måle og teste oss selv på forskjellige måter.

Her har du sjansen til å teste ut akselerert læring, ved å prøve å lære deg litt spansk. Til det bruker vi læringsspillet SpråkSprint.

Klikk her for å gå til øvingsspillet

Hvordan gikk det? Hva om du prøver å bruke disse prinsippene ellers i hverdagen også? I kommunikasjon med andre, med deg selv, planlegging av oppgaver, gjennomføring av oppgaver det er kun fantasien din som setter grensene!

Her kan du lese mer om Hjerneklubben!

ps: Ikke glem morgendagens leksjon: Slik får du bedre hukommelse

Kommentarer til denne saken