Lyst til å trene hjernen, for blant annet å få bedre hukommelse, høyere IQ og kreativ problemløsing? Da bør du bli med på Nettavisens hjernetreningsskole denne uken.

Prøv hjernetrening på nett

Hjernetrening er en nye trend i samfunnet, som innebærer å utfordre hjernen med teknikker og øvelser for å bedre hukommelsen, lære raskere, øke IQen, tenke kreativt, holde fokus og så videre - altså noe de fleste vil kunne ha bruk for.

I tillegg til sies det at hjernetrening er viktig for å unngå Alzheimer. De lærde strides riktignok, men det er bevist at hjernetrening forsinker utviklingen av demens. Tør du å la være?


Hjernetreningsskole
Men hva er egentlig hjernetrening, hvordan utføres det og hvordan kan man komme i gang? I samarbeid med gründerne bak Hjerneklubben kan du denne uken følge vår hjerneskole på Nettavisen, hvor vi tar for oss følgende utvalgte emner:

* Akselerert læring(Klikk her for å lese del 1)
* Hukommelse(Klikk her for å lese del 2)
* Hoderegning
* IQ-trening
* Kreativ problemløsing

Del 3: Fra tallskeptiker til tallkunstner – bli en mester i hoderegning
(Les artikkelen + test læringsspillet)

For mange av oss er omgang med tall og hoderegning noe vi er litt engstelige for. Nesten som om evnen til å forstå tall er noe man har eller ikke har. Men akkurat som med så mye annet, kan denne evnen trenes opp og læres.

Alt som skal til er å bruke noen enkle og annerledes teknikker enn de du antakeligvis lærte på skolen.

Tar du i bruk disse teknikkene, vil din evne til å løse talloppgaver i hodet allerede etter kort tid, øke dramatisk. Med enda mer øvelse vil du mestre flere regnestykker i hodet fortere enn det andre klarer med kalkulator.

Spillene og hjernen
Evnen til å forstå og mestre tall aktiviserer vår venstre og logiske hjernehalvdel, men etter hvert som man blir bedre blir det nødvendig å ty til andre teknikker for å lagre mellomregningene, som også aktiviserer vår høyre hjernehalvdel.

Fra tallskepsis til moro
På Hjerneklubben brukes spillet TallGeni til å gjøre hoderegning fra noe mange muligens engster seg litt for til både noe morsomt og effektivt. Nederst i saken finner du link til TallgGeni-spillet. Prøv selv, og se hvor enkelt det er.

Hvordan klarte du deg? Lyst til å lære noen triks?

Når svarene dukker opp nesten automatisk...
Enkelte tallkombinasjoner gjør hoderegningen kjapp, enkel og morsom - uten at vi behøver å anstrenge oss. Med et par triks i ermet er det hele gjort. La oss se på noen eksempler.

Multiplisere (gange)

Ganger 11
Ta for eksempel 45 x 11. Alt som skal til for å løse dette er å plusse 4 med 5 og putte svaret i midten. Dermed får vi = 495.

45 x 11 = 4 (4 + 5) 5 = 495

Men hva når tallet i midten er større enn 10? Vel, da legger vi til et tall, til tallet foran. Se for eksempel her:

85 x 11 gir 8 (8 + 5) 5 = 935 (fordi vi legger til 1 på første siffer).

Slutter med 5
For alle tosifrede tall som slutter med 5 (25 x 25, 35 x 35, 45 x 45 etc.) er det fort gjort å regne ut kvadraten (tallet ganger med seg selv) - totalen vil alltid slutte med 25. Alt du trenger å gjøre for å regne ut hva som kommer først i svaret, er å ta det første tallet og gange det med sifferet som er et nummer større. Et eksempel:

25 x 25 blir dermed 2 x (2 + 1) = 6 ... og når vi legger til 25 får vi = 625

Addere (plusse)

Hvor mye blir litt til... pluss enda mer?
2 + 2 er noe av det første vi lærte på skolen. Men allerede noen klassetrinn senere blir vi avhengige av kalkulatoren for å legge sammen tall. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med dette.

Alt som skal til er nemlig å snu det hele på hodet og regne fra venstre mot høyre, istedenfor høyre mot venstre som du antakelig lærte på skolen. Deretter er det bare å dele stykket opp i små biter og slå det hele sammen.

Eks:

34 + 52. Behold det første tallet som er 34, og del opp 52 i (50 + 2). Dermed blir regnestykket:

34 + 50 + (2) = 84 + 2 = 86

Det samme gjelder for litt større regnestykker, som for eksempel 345 +224. Dette blir da:

345 + (200 + 20 + 4) = 545 + (20 + 4) = 565 + 4 = 569

Enkelt ikke sant? Etter hvert vil du antakeligvis forkorte inndelingen til 345 + (200 + 24) istedenfor.

Lek og prøv deg fram med flere av lyntriksene vi beskrev ovenfor med demoprogrammet for TallGeni

Her finner du Tall-geni (demoversjonen)

Du vil trenge Silverlight (Microsofts versjon av Flash) for å kjøre programmet. Antakeligvis er dette installert på PC-en din allerede, men hvis ikke, tar det kun noen sekunder å få installert.

Lykke til!

Vil du lære mer om hjerneklubben?

PS: Morgendagens hjerneskole: Slik kan du øke din IQ!