Den nye trenden - hjernetrening - gir deg blant annet bedre hukommelse, høyere IQ samt at du kan lære å bli en kreativ problemløser. Les vår femte og siste del av hjerneskolen, hvor du lærer kreativ problemløsning.

Vil du vite hemmeligheten?
Fortvil ikke om du ikke har fått med deg de foregående leksjonene - under finner du nemlig lenker til de alle. Kos deg med de i helgen, og få vite hemmelighetene bak raskere læring, bedre hukommelse, tallmestring og høyere IQ.

Prøv hjernetrening på nett


Hjernetreningsskole
Hva er egentlig hjernetrening, hvordan utføres det og hvordan kan man komme i gang? I samarbeid med gründerne bak Hjerneklubben kan du denne uken følge vår hjerneskole på Nettavisen, hvor vi tar for oss følgende utvalgte emner:

* Akselerert læring (Klikk her for å lese del 1)
* Hukommelse (Klikk her for å lese del 2)
* Hoderegning (Klikk her for å lese del 3)
* IQ-trening (Klikk her for å lese del 4)
*Kreativ problemløsing

Hjerneskolen del 5: Lær kreativ problemløsning
(les teorien + lær teknikkene)

Tenk kreativt! Kreativ problemløsning

* Kreativitet = medfødt evne
* Nye tankemønstre
* 2 typer kreativitet

Hva hvis de geniale idéene kunne slå ned som lyn fra klar himmel? Hva hvis du enkelt kunne komme opp med originale løsninger til de utfordringene du står ovenfor? Og hva hvis det i tillegg var kjempemorsomt?

Kreativitetstrening
Med de riktige teknikkene er ikke dette langt fra sannheten. For, som med så mye annet, kan kreativitet trenes opp. Utfordringen er at de færreste av oss vet hvordan. I denne saken skal du få lære litt om de mest brukte og mest effektive teknikkene, verdens kreativitetsgenier benytter seg av.

Kreativitetens ansikter
Folk har mange forskjellige oppfatninger av hva det innebærer å være kreativ. Mange tenker for eksempel på kunstneriske uttrykksformer som et maleri, et dikt, musikk og lignende. Samtidig er det mange som tenker på det som det å skape noe nytt, det å generere nye ideer og løsninger til kjente problemer og utfordringer. Det er denne siste, den kreative problemløsningen og ideskapningen, vi tar for oss her.

Lateral Tenkning <-> Strukturert Kreativitet
Kreativitetsteknikkene kan deles inn i to områder: venstre- og høyrehjerneteknikker. Kreativ problemløsning dreier seg nemlig ikke alltid om det de fleste forbinder med kreativitet, men det dreier seg også om logikk, struktur og planlegging.

Det er her de typiske venstrehjerneteknikkene – strukturert kreativitet – kommer inn. Disse gir deg god støtte og orden når du har behov for å være kreativ, og kan være alt fra enkle teknikker til mer omfattende prosesser.

På den andre siden har vi høyrehjerneteknikkene, som også kalles for lateral tenkning. Lateral tenkning gjør det mulig for oss å tenke «out of the box» og både bruke andre og nye mønstre til å tenke med.

Kreativ intelligens = medfødt
Å være kreativ har ikke noe med genetikk å gjøre. Vi er nemlig alle sammen naturfødte kreativitetsmestere. Fra vi er små barn lærer vi å utforske, se verden fra forskjellige synspunkter, strukturere den og sette den sammen i system. Og, måten vi gjorde det på var gjennom lek og moro, så dette er egentlig noe du er ekspert i allerede – du er bare ikke klar over det!

Forskjellen på kreative mennesker og de som oppfatter seg selv som mindre kreative, er nemlig først og fremst hvordan de ser seg selv! De kreative har tillit til at de vil komme frem til de riktige løsningene, selv om de ikke ser dem for seg enda, og setter av tiden til det. De mindre kreative gir det ofte ikke en gang en sjanse, fordi de er overbeviste om sine manglende evner.

Så, er du klar til å bryte mønstrene og klatre ut av boksen? Er du klar til å starte din kreativitets-revolusjon? Hvorfor hopper du ikke rett på noen av teknikkene med en gang?


REVERSAL

Hva skal til for å gi elendig service til kundene våre? Hvordan skal jeg klare å stryke på eksamen? Hvor fort kan jeg klare å ødelegge dette forholdet?

Dette høres jo helt feil ut, tenker du kanskje – og det har du helt rett i også. «Reversal» går nemlig ut på å stille nøyaktig de motsatte spørsmålene av det vi vil.

Eksempel: komme i form
La oss for eksempel si at du vil komme i bedre form til sommeren. Ved å bruke Reversal kan du for eksempel spørre «hvordan kan jeg bli tjukk, kortpustet, stiv og ute av form til sommeren?». Kanskje noen av svarene ville være:

* Droppe å gjøre morgengymnastikk
* Spise fast food flere ganger i uken
* Spise få, men stooore måltider hver dag
* Sitte i sofaen og se på tv, fremfor å trene
* Ta bilen til jobben, fremfor sykkelen
* La resten av familien gå tur med hunden
Etc.

Bare etter en kort titt på listen blir det fort klart hva som skal til for å komme i form.

Reversal er en enkel, men en uhyre effektiv teknikk for å finne nye løsninger på kjente problemstillinger, eller til å forbedre eksisterende produkter eller tjenester. Når du begynner å gå tom, så fortsett gjerne med å bruke CREATE teknikken (Dette kan du lære mer om, som medlem av Hjerneklubben.no)

PERSPEKTIV
Hvor ofte pusser du tennene med din venstre hånd? Antageligvis har du dine faste rutiner til det aller meste du gjør – som de fleste andre. Vi er nemlig alle vanedyr i større eller mindre grad..

Perspektivboksen hjelper oss å bryte ned våre eksisterende tankemønstre.

Eksempel:
Forestill deg at du er salgssjef for et mobilselskap, og at kundene ikke fornyer sine abonnementer etter bindingstiden. Hvordan kan du få belyst de mulige årsakene ved hjelp av perspektivboksen?

Begynn med å sette problemet i midten, og de forskjellige perspektivene rundt. Istedenfor perspektivene fra dette eksempelet, kan du for eksempel putte inn forskjellige yrker eller forskjellige personlighetstyper rundt problemet ditt.

Fra et yrkesperspektiv vil nok problemet bli belyst ganske forskjellig fra en kunstner, en matematiker, en politiker og en idrettsutøver. Men, det er kun fantasien din som begrenser hva du vil sette på de forskjellige veggene. Det finnes ingen fasit, så det er bare å føle seg frem og gjøre som du vil.

Perspektivboksen er en reframingteknikk («re» + «framing» = sette i ny ramme). Flere slike teknikker, som blant annet den spennende «Six thinking hats»-teknikken, kan du lære deg på Hjerneklubben.no

Kreativitetstabellen
Forestill deg du er produktssjef for en ølprodusent og at du har fått i oppgave å designe en ny ølflaske. Hvordan går du frem? Kanskje du oppfordrer alle ansatte til å komme med innspill? Eller kanskje du engasjerer et reklame- eller konsulentbyrå som har erfaring med slikt?

La oss for tilfellet si at du gjør begge deler, og nå sitter igjen med en haug av tanker og ideer. Du føler at det er mange gode ideer som er kommet frem, men er ikke sikker på om den optimale løsningen helt er der enda. Kreativitetstabellen kan her brukes til å få den oversikten du trenger.

Når vi lister opp egenskapene på denne måten kan vi nemlig velge å parre forskjellige linjer fra forskjellige kategorier. Hva med en ølflaske laget av tre, med et gjennomsiktig glasslag i midten og en avtagbar kork som sitter fast i treverket med en metallwire?

Mulighetene er nesten uendelige – det hele avhenger av hva du putter inn.

Nå har du lært deg noen teknikker. Bruk dem i hverdagen og anse deg selv som en kreativ problemløser. Ønsker du å lære flere slike flotte teknikker, finner du de på Norges første hjernetreningsklubb på nett: Hjerneklubben.no

Lykke til!

PS: Vil du ha en repetisjon av Hjerneskolen?Klikk her!