Gå til sidens hovedinnhold

Hjernetrim forsinker demens

Nyere forskning viser at læring og hjernetrening utsetter nedbrytingen av hjernens minne.

En nylig publisert studie i det amerikanske magasinet Neurology bekrefter at hjernetrim og hjerneaktivitet er viktig for å forsinke nedbrytningen av hjernen, hos personer som utvikler demens.

Vil du forbedre hukommelsen?

Læring kontra demens
Forskeren C.B. Hall og hans kollegaer ville undersøke hvordan utdannelse og aktiviteter som utfordrer hjernen (lesing, skriving, kryssord, puslespill, brett- eller kortspill, gruppediskusjoner og musikk) påvirket hjernens kognitive* reserver. (*Tenkning og tilegnelse av kunnskap)

Hele 488 personer over 79 år deltok i eksperimentet, som varte i fem år. Av disse utviklet 101 individer demens under tiden undersøkelsen pågikk.

Forskerne klarte å evaluere hvilken påvirkningen denne selvrapporterte hjernetreningen hadde, i forhold til hvor hurtig sykdommen brøt ned hjernens minne.

Tren hjernen med riktig spill på Hjerneklubben.no

Utsetter nedbrytningen
Resultatet viste at for hver aktivitetsdag (deltakelse i en aktivitet pr dag) så utsatte de begynnelsen av nedbrytningen av hjernens minne (demens) med hele to måneder. I tillegg fant de også ut at dette var helt uavhengig av hva slags eller hvor lang utdannelse vedkommende hadde.

Aldri for sent
Dette er svært gode nyheter da det viser at det aldri er for seint å starte med hjernetrening, og det å bygge opp hjernens kognitive reserver, slik at man kan forsinke demensens ødeleggelser. Jo mer og jo oftere man trener hjernen, jo sterkere vil ens kognitive ressurser altså være.

Lær et nytt språk på 1 - 2 - 3

Utfordre hjernen
Så mange som 65 000 nordmenn er demente i dag og forskere antar dette antallet vil øke i takt med at forventet levealder øker. Ønsker du å utfordre din hjerne og forebygge demens kan du lære mer om mental trening på Nettavisens hjerneklubb, som ble lansert i mai.

– Hjerneklubben har vært en suksess, og det er tydelig at folk har fått øynene opp for denne nye trenden, sier daglig leder Anders Wedde.

Som medlem av hjerneklubben har du mulighet til å forbedre:

  • din hukommelse
  • din konsentrasjonsevne
  • din intelligens
  • din evne til hoderegning

    I tillegg til at du kan lære språk ved hjelp av morsomme spill og teknikker. I tiden som kommer vil Hjerneklubben også lansere spill som gjør at du kan forbedre dine kunnskaper innen geografi og historie.

Les mer om hjerneklubben her!

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken