RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjerte- og karsykdommer

Dr. Lindbergs kostråd er ikke ensbetydende med slanking og vektreduksjon. Med omlagt kosthold kan også andre sykdommer og plager reduseres eller forsvinne helt.

Denne sykdomsgruppen er den vanligste dødsårsaken i Norge i dag. Teorien om at høyt kolesterol er hovedårsaken til hjerte- og karsykdommer er feil. Faktisk er det slik at senking av kolesterolet i seg selv ikke gir redusert dødelighet. Samtidig vet vi at hjerte- og karsykdom først og fremst er en livsstilssykdom med store forskjeller i forekomst mellom ulike befolkningsgrupper. Hos eskimoer som lever tradisjonelt og hos andre som spiser et ikke-vestlig kosthold og baserer mye av kostholdet på matvarer som er lite bearbeidede er forekomsten langt lavere. Akkurat hvilke faktorer som er avgjørende for denne forskjellen er vanskelig å si, men det er åpenbart at maten spiller en stor rolle. Den type kosthold som synes å gi best forebygging av hjerte- og karsykdommer består av rikelig med frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk og lite av mat med høy glykemisk indeks. Det er òg viktig å spise nok omega-3 fettsyrer, samt tilstrekkelig folat, vitamin B12 og B6 for å holde et lavt nivå av homocystein (risikofaktor for hjetesykdom). I tillegg vil er det viktig å stumpe røyken jobbe med stressmestring og sette av tid til regelmessig mosjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere