RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: iStockphoto

Hjertegod sjokolade

Mørk sjokolade har flere gunstige effekter - også spesielt for menn.

(SIDE2): Et par ruter mørk sjokolade inneholder nesten fire ganger så mye antikosidanter som det en plomme eller rosenkål gjør, skriver dailymail.com.

Og det er godt for hjertet, nemlig:

Mye kakao
En form av antioksidanter kalt flavanoler, som finnes i sjokolade med mye kakao, kan være med å hindre utviklingen av hjertelidelser. En annen studie viser at flavanoler kan være med å reparere noe av skadene i blodårene forårsaket av sigarettrøyking.

En tredje gunstig effekt på blodkarene er denne - å spise små mengder sjokolade har samme effekt som aspirin, det hindrer at blodet klumper seg i blodårene.

Her snakker vi den mørke typen sjokolade, med minst 70 prosent kakao. De finnes det flere gode spisevarianter av i butikkene nå, så det er ikke grunn til å klage selv om man kanskje har foretrukket den lysere varianten.

Hjernetrim
Sjokolade inneholder mye magnesium, som er bra for hjernen vår.

Sjokolade inneholder også antioksidanten epicatechin, som kan beskytte mot amyloid plakk, som forårsaker blant annet Alzheimers.

En annen undersøkelse tyder på at sjokolade kan være med å øke hukommelsesevnen, evnen til å fokusere, reaksjonstid og evnen til problemløsning.

Bedre med sjokolade
Også fenolisk antioksidant, som finnes naturlig i sjokolade, styrker immunforsvaret. Det samme gjør procyanidiner, som også finnes i sjokolade.

40 gram mørk sjokolade om dagen i to uker reduserer stresshormoner hos personer med moderat til høyt bekymringsnivå.

En studie som fulgte 8000 personer i 18 år, viser at de som spiser sjokolade lever i snitt et år lenger enn ikke-sjokoaldespisende.

Men - det var bare for mannfolka. Av en eller annen grunn har det ikke samme effekt på damene, men forskerne vet ennå ikke hvorfor.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere