Gå til sidens hovedinnhold

– Hjertet blør for Egypt

Fra Carl Berner følger to par norske øyne ekstra spent med på opprøret i Egypt. Magedanser Laila «Madam Qadam» Opstad og reisearrangør Inger Jøndals hjerter blør for det egyptiske folket.

Grünerløkka: – Jeg kan ikke gjøre annet enn å ønske alt godt for det egyptiske folket. Jeg har ventet lenge på at noe slikt skulle skje, men det er trist å se at folket slåss mot hverandre, sier Inger Jøndal ettertenksomt.

Bergtatt

Det er nå 10 år siden Inger åpnet hotell El Phardous Home i Luxor sammen med Mohamed el Tayeb.

– Jeg ble bergtatt da jeg besøkte Egypt for første gang, og ønsket bare å bli! Så ville det seg slik at Mohamed, som var guide på min første tur, fant en passende tomt, og vi satte i gang å da bygge hotell. Muligens ikke så veloverveid, men jeg har ikke angret en dag!

Nå bor hun halve året på Carl Berner og halve året i Luxor.

– Jeg arrangerer turer og leger til rette for gjestene mine, mens Mohamed tar seg av alt det andre. Og det må han nok gjøre alene denne våren, alle egyptreiser er jo kansellert.

Tidlig krøket

Laila Opstad har alltid vært fascinert av Egypt og det orientalske. Barneværelset hennes var litt 1001 natt, og den første haremsbuksen tok hun på seg i fireårsalderen.

– Dans har alltid vært min greie, så det ble danselinje på videregående og folkehøgskole, 3-årig ballettpedagogutdannelse og dansestudier i New York, blant annet orientalsk, klassisk hiphop/funk, anatomi, pilates og yoga. Nå er jeg den eneste utdannete danser i landet som lever av orientalske dans – som instruktør og danser. Og det er et liv jeg trives med!

Flott samarbeid

Laila har reist mye i Egypt, og har stor interesse for egyptiske tradisjoner, historie og kultur. Dansen har en helt sentral rolle i dagliglivet i Egypt.

– De flotteste scenene for orientalsk dans ligger i Kairo, og reisene jeg arrangerer sammen med Inger er virkelig et dypdykk i egyptisk kultur. I tillegg til danseundervisning oppsøker vi hele rekka av fantastiske historiske steder som Inger og Mohameds hotell er omgitt av der det ligger med Nilen, Kongenes dal og Sahara utenfor døren.

Hun har bygget seg opp et utrolig nettverk i Egypt, og får til nesten hva det skal være for gjestene sine. Mer håndsydde turer finnes knapt!

Når Madam Qadame ikke er i Egypt med elevene sine, driver hun med dansekurs og opptrer.

– Etterspørselen øker hele tiden, både etter kurs og opptredener, og det er jo kjempegøy! På kursene mine har jeg alle typer mennesker, i alle aldre. Aldersforskjell på 60 år i samme klasse er verken sjeldent eller problematisk. Jeg har fokus på skadefri trening og lærer elevene mine å bruke kroppen riktig.

Mens situasjonen i Egypt i hvert fall i skrivende stund er noe roligere men like usikker, må Inger følge utviklingen i sitt andre hjemland på avstand.


– Jeg er selvsagt bekymret for egyptere generelt og mine venner spesielt. Det er en vond tid for mange, og jeg lengter til Luxor. Økonomisk er det selvsagt ikke bra for oss, men det er uvesentlig i forhold til problemene egypterne har. Jeg krysser fingrene for en klok løsning på problemene, og gleder meg til kunne reise til Luxor igjen.

Mer om magedans og egyptreiser finnes på madamqadam.no og terapiiegypt.com.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant