Gå til sidens hovedinnhold

Hodeskader øker faren for psykisk sykdom

Oslo (NTB): Hodetraumer som hjernerystelse og kraniebrudd øker risikoen for enkelte psykiske sykdommer, blant annet schizofreni og bipolar lidelse.

Psykiatrisk Center København har fulgt 1,4 millioner mennesker født mellom 1977 og 2000, skriver forskning.no. Snaut 114.000 av personene undersøkelsen omfatter ble innlagt på sykehus med en hodeskade, og 4 prosent av disse har fått en psykisk diagnose.

- Jeg er litt overrasket over resultatene våre. Jeg hadde forventet at det ville være en sammenheng, men den er sterkere enn jeg hadde regnet med, sier lege Sonja Orlovska, som står bak undersøkelsen.

Forskerne har sett på tre typer hodeskader: hjernerystelse, kraniebrudd og alvorlige hodeskader med blødninger. Etter å ha justert for andre faktorer, har de kommet til at slike skader gir 65 prosent høyere risiko for schizofreni og 59 prosent større fare for å utvikle depresjon. Risikoen for å få en bipolar lidelse øker med 59 prosent.

Den største økningen ble registrert for såkalte organiske psykiske lidelser, sykdommer som skyldes en forutgående psykisk skade. Her var økningen på 439 prosent.

Den økte risikoen er tydeligst det første året etter at man pådrar seg en hodeskade, men selv femten år etter at skaden oppsto, kunne forskerne påvise en vesentlig økt risiko. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen