*Nettavisen* Nyheter.

Hoffnarr i retten for svindel

Narrestrekene til Tongas offisielle hoffnarr fikk et uventet alvorlig preg, da 26 millioner dollar forsvant.

Kongeriket Tongas offisielle hoffnarr skal stilles for retten i USA, tiltalt for svindel. Narrestrekene hans fikk et uventet alvorlig preg, da 26 millioner dollar forsvant fra et fond på øygruppen i Stillehavet.

Det tilsvarer nesten 190 millioner kroner, og dommer Martin Jenkins i San Francisco ga i forrige uke ordre om at Jesse Bogdonoff skal stilles for retten der i byen i mars neste år. I tillegg til å være hoffnarr, er Bogdonoff også finansiell rådgiver for kongen.

Og hans majestet Taufa’ahau Tupou IV er ikke glad for Bogdonoffs personlige investeringsstrategi. Denne gikk i korthet ut på å plassere kongedømmets penger i livsforsikringer for dødssyke amerikanere.

Siden Bogdonoff er amerikansk statsborger, vil rettssaken mot ham bli ført i San Francisco. I Tonga har flere ledende regjeringstjenestemenn måttet gå av på grunn av skandalen, og det går rykter om at kongen selv skal ha hatt en finger med i spillet.

Skandalen er derfor høyst ubehagelig for den 85 år gamle kongen og hans sønn, kronprins Tupuoto’a, melder NTB-AFP. Kongefamilien hersker over et rike bestående av 170 koralløyer i Sør-Stillehavet med til sammen rundt 100.000 innbyggere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.