RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(sa.no)

Hoggormen bet både Ingrid (2) og bestemor

Sist oppdatert:
- Jeg besvimer og får pustebesvær. Halsen snører seg igjen og tungen hovner opp. Det var en skrekkopplevelse, sier Elbjørg Syvertsen (65).

En hoggorm sørget for at pinsen ble alt annet enn koselig for Elbjørg Syvertsen og barnebarnet Ingrid (2), skriver SA.no.

- Dette kunne gått riktig så ille om jeg ikke hadde hatt en så handlekraftig svigerdatter, sier Syvertsen, og kikker ned på et blått og hovent bein. Hun er fortsatt sengeliggende på sykehuset i Fredrikstad.

Pinseaften ble hun og barnebarnet bitt i foten av en stor hoggorm på en sti ved familiens hytte ved Langen i nærheten av Børtevann.

- Vi skulle bare gå ned den 15–20 meter lange stien fra hytta til vannet. Barnebarna skulle bade, forteller hun.

- Tvillingjentene på fem år gikk først. Like etter kom jeg, hånd i-hånd med Ingrid på to år. Plutselig kjente jeg at det hogg til ved hælen.

Samtidig får hun øye på en stor hoggorm som ligger sammenkveilet på stien. Ektemannen Aage, som kommer etter sammen med Sindre (8), får vippet ormen ut i vannet med en pinne.

Ringer legevakten

Voksne og barn tar hendelsen med fatning. I begynnelsen tror alle det kun er Elbjørg som er blitt bitt. Lille Ingrid gir nemlig ikke uttrykk for smerte.

- Svigerdatteren min ringer straks til legevakten. Mens hun snakker med legen, oppdager vi at Ingrid også er bitt. Da blir det umiddelbart rekvirert ambulanse fordi hun er under 12 år.

Etter kort tid får Elbjørg en alvorlig allergisk reaksjon på hoggormbittet. Svigerdatteren ringer på nytt, og dermed blir ambulanse nummer to sendt mot Langen.

- Jeg besvimer og får pustebesvær. Halsen snører seg igjen og tungen hovner opp. Det var en skrekkopplevelse, sier 65-åringen.

- Så snart ambulansen kommer får jeg adrenalin og jeg blir koblet til hjerteovervåkning. Beinet mitt hovner opp og blir helt rødt.

Veldig allergisk

Barnebarnet Ingrid må tilbringe to netter på barneavdelingen ved sykehuset i Fredrikstad før hun kan komme hjem. Beinet hennes hovnet også opp og ble delvis blått, men hun kom seg raskt etter at hun fikk behandling. Da SA besøkte henne i går, løp hun rundt og var sitt gamle jeg igjen.

- Ingrid har tatt veldig fint. Hun syntes det var spennende å være på sykehuset. Dessuten er de utrolig flinke på barneavdelingen, roser mamma Stine Syvertsen, som også hadde yngstedatteren Sigrun på fem uker med seg under den dramatiske hendelsen.

For farmor ble hoggormbittet mer alvorlig.

- Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir liggende her på sykehuset. Men beinet er fortsatt veldig hovent. Der det var rødt er det nå blitt blått, forteller hun.

- På grunn av den allergiske reaksjonen må jeg fra nå av alltid ha med meg to adrenalinpenner uansett hvor jeg beveger meg. Jeg har ikke fått skrekken for orm etter dette, men jeg kommer til å være nøye med fottøyet og se meg godt om når jeg går på stier framover, sier hun.

- Mye hoggorm i år

Veterinær Hermod Nilsen varsler om mye hoggorm i år.

- Det har vært en mild vinter og det har gjort mye for at den ikke fryser i hjel, sier Nilsen til NRK Østfold.

Han har studert huggormen i over 40 år, og er ikke i tvil om at det blir mye hoggorm denne sommeren.

- Det er veldig mye nå. Det har vært en mild vinter og det har gjort mye for at den ikke fryser i hjel, sier Nilsen, og legger til at det er visse forhold som må ligge til rette for at hoggormen skal overleve den kalde årstiden.

- Den trenger en god hule. Som regel rottereir eller muserede som er godt isolert. Den bor også i stengjerder og kvisthauger, sier han til NRK Østfold.

Les flere nyheter fra Sarpsborg Arbeiderblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere