*Nettavisen* Nyheter.

Høie: - Tror de første vaksinedosene kommer på nyåret

Helseminister Bent Høie oppfordrer folk til å holde ut koronadugnaden og varsler at man nærmer seg godkjenning av første vaksine.

21.08.20 09:53

KONGENS GATE, OSLO (Nettavisen, NTB): Helseminister Bent Høie (H) varsler at de første vaksinedosene forhåpentligvis kan bli klare på nyåret.

- Det er i løpet av 2021 vi ser for oss at de første vaksinedosene blir tilgjengelige og kan tas i bruk i Norge, sa han på pressekonferansen torsdag.

Les også: Sverige: Koronatallene flater ut, men i Skåne øker de

- Til jul nærmer vi oss sannsynligvis en godkjenning av første vaksine. De første dosene kan i beste fall bli tilgjengelige på begynnelsen av det nye året, sa Høie.

Regjeringen og helsemyndighetene kalte inn til koronapressekonferanse torsdag klokka 14. Foruten helse- og omsorgsministeren, deltok kunnskapsminister Guri Melby (V), helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

- Jeg tror det først nå går opp for oss at denne pandemien vil vare lenge. Dette er ikke en spillefilm med enkel slutt. Dette er en serie med flere episoder og mange sesonger. Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Det kan være spennende når det handler om serier vi ser i sofakroken, men det er ikke spennende når det handler om våre egne liv, innledet Bent Høie.

Les også: Kun én av ti lar seg koronateste på grensa

- Dugnaden fortsetter

- Det føles som å delta i en dugnad som aldri tar slutt, sa helseministeren videre.

- Dugnaden fortsetter, men vi fører ikke opp nye ting på arbeidslisten. Tiltakene er de samme som før, sa Høie og listet opp; hold avstand, pass på hygienen og hold deg hjemme om du føler deg det minste syk.

- Smittespredningen er fortsatt lav i Norge. Smitten har altså flatet ut, selv om det er blitt testet langt flere, sa Høie.

- De lokale utbruddene vi har sett den siste tiden er alvorlige, men de kommer ikke overraskende på oss, sa Høie og pekte på at importert smitte fra andre land også er ventet.

360 nye smittetilfeller sist uke

Line Vold, fagdirektør i Folkehelseinstituttet, orienterte om de siste koronatallene:

Sist uke ble det registrert 360 nye personer med covid-19-smitte. Det er en nedgang på 10 personer fra uke 32.

Onsdag ble det meldt om 51 nye smittede.

- 25 prosent er smittet i utlandet, som oftest utenfor gule land, sier Vold.

Av landets 350 kommuner, har 52 meldt om nye smittedetilfeller denne uken.

Line Vold beskriver testkapasiteten som høy og fortalte at det høyeste antallet testede så langt i utbruddet ble oppnådd sist uke.

Det er ingen tydelig økning i sykehusinnleggelser. Så langt er det registrert 262 dødsfall, et av dem ble rapportert sist uke.

Klikk på bildet for å forstørre. Helseminister Bent Høie varslet på pressekonferansen torsdag 20. at han tror den første koronavaksinen kan komme i 2021.

Helseminister Bent Høie varslet på pressekonferansen torsdag 20. at han tror den første koronavaksinen kan komme i 2021. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Nye reiseregler fra 22. august

Utviklingen ute i Europa gjør at Norge nå strammer inn på reiserådene. Fra natt til lørdag blir ytterligere fire land røde.

Les også: København og fire land i Europa blir «røde»

Utenriksdepartementet opplyste onsdag kveld at København, Storbritannia, Hellas, Irland og Østerrike blir «røde» fra og med natt til 22. august.

- På bakgrunn av Folkehelseinstituttets vurdering av smittesituasjonen for korona har regjeringen besluttet at disse landene og regionen går fra gult til rødt på smittekartet for Europa, skriver UD i en pressemelding.

Les også: Bjørn Guldvog: - Det kan ta to år til vi kan senke skuldrene

Reisende til Region Hovedstaden, som blant annet vil si København, vil måtte gå i karantene i ti dager ved innreise til Norge etter natt til 22. august. Det må også personer som reiser til Storbritannia, Hellas, Irland og Østerrike.

Den danske regionen og de fire landene har denne uken passert grensen som er satt til 20 nye covid-19-tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

Les også: Ny statistikk: Har ikke vært så mange dødsfall i Sverige på 150 år

Noen ganger tar pressekonferanser en uventet vending, som her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.