Se klipp fra pressekonferansen i vinduet øverst!

OSLO (Nettavisen): - Vi står i en kritisk tid i bekjempelsen av koronaviruset. Det må vi bekjempe, sier justisminister Monica Mæland og forteller at for eksempel fadderukene kan få konsekvenser flere steder i Norge.

- Mange er opptatt av politiets håndtering. Vi har ikke et smittevernspoliti i Norge, og det skal vi heller ikke ha, sier hun.

Mæland minner også om at alle har et ansvar for å høre etter og gjøre som politiet sier.

Les også: FHI: Utviklingen tyder ikke på nasjonal oppblussing

Gode vaksine-nyheter

Helseminister Høie sier at han er klar over at mange synes det er tungt for øyeblikket.

- «Winter is coming», sier de i Game of Thrones - og det gjør den, sier han.

- Denne pandemien er ikke over før den er over i alle land. Først da kan vi senke skuldrene, sier Høie, men legger til at den norske regjeringens fremste ansvar likevel er å sikre egen befolkning.

Høie informerer så om at det fredag har kommet gode vaksine-nyheter.

- EU-kommisjonen har i dag inngått en avtale med AstraZeneca om den såkalte Oxford-vaksinen. Dette er en av vaksinekandidatene som har kommet lengst. Vi har hatt, og har, god kontakt med EU-kommisjonen om denne avtalen, sier han, og legger til at samarbeidet også vil gjelde Norge.

Reklame: Her får du tak i munnbind på nett

Oxford-vaksinen har vært under utprøving siden april og er gitt til rundt halvparten av en forsøksgruppe på 1.000 personer. Effekten hos dem i aldersgruppen 18 til 55 år som fikk vaksinen, er ifølge forskerne vært god.

Høie understreket også at til tross for at norske myndigheters fremste oppgave er å sikre at den norske befolkningen får tilgang til vaksinen, er bekjempelse av viruset avhengig av globale tiltak mot smittespredning.

– Internasjonalt samarbeid er helt avgjørende for å sikre alle land tilgang til vaksiner. Også de som ikke har store økonomiske og politiske muskler. Denne pandemien er ikke over før den er over i alle land. Først da kan vi senke skuldrene, la helseministeren til.

Høie viktiggjør at man ikke er tilbake til der man var i mars og sier at at kommunene er mye bedre rustet, samt at kunnskapen og oppmerksomheten om sykdommer er høyere.

Les også: Oxford-forskere har utviklet lovende koronavaksine

- Munnbind på kollektivtransport

Tidligere fredag ble det klart at Helsedirektoratet anbefaler munnbind i noen situasjoner.

– Vi vil anbefale bruk av munnbind eller tøy munnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Det anbefales å bruke munnbind på fulle busser og tog i Oslo kommune og i Indre Østfold-regionen, spesifiserer regjeringen fredag.

- Vi anbefaler derfor bruk av munnbind på kollektivtransport, sier Høie.

Les mer: Munnbind anbefales i noen situasjoner

Reklame: Her får du tak i munnbind på nett

Helseministeren understreker nemlig at munnbind ikke erstatter rådet om minst en meter avstand til andre. Avstand beskytter mye bedre enn munnbind.

- Har du på munnbind, reduserer du risikoen for smitte med 40 prosent. Holder du én meter avstand, reduserer du risikoen med 80 prosent, sier han og forklarer at munnbind er til som en ekstra beskyttelse når det er vanskelig å holde tilstrekkelig avstand.

Ikke gratis

Både engangsmunnbind og munnbind av tøy kan brukes.

- Du kan bruke engangsmunnbind eller tøymunnbind, enten hjemmesydde eller kjøpte. Tøymunnbind kan vaskes og brukes flere ganger, og vil være et rimeligere og mer miljøvennlig alternativ enn medisinske munnbind som må kastes etter en gangs bruk, sier Høie.

Det opplyses derimot i en pressemelding fra FHI at munnbind ikke anbefales i skole og barnehage.

- Vi anbefaler ikke bruk av munnbind på skoler. Dette gjelder både elever og ansatte i barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Det samme gjelder for barn og ansatte i barnehager, heter det.

Barn under to år skal heller ikke ha på seg munnbind.

Overlege i FHI, Bjørn Gunnar Iversen, opplyser at 30.000 må gå med munnbind i en uke for å forhindre smitte i Oslo.

Høie mener også at det ikke er noen grunn til å starte med hamstring av munnbind.

- Ikke kjøp munnbind hvis du ikke har tenkt til å bruke det, viktiggjør han.

Enn så lenge er det ikke planlagt gratis munnbind.

– Norge har gode lagre av medisinske munnbind for bruk i helsetjenesten. Og det er også en viktig beredskap som er prioritert først, sa Høie.

– Nå sier apotekforeningen at de har god tilgang til munnbind, og at anbefalingene her gjelder i et begrenset område av Norge, og i en begrenset situasjon. Så da er det viktig at andre som ikke har behov for munnbind, ikke går og kjøper munnbind, understreket han.

Les også: Her anbefaler regjeringen munnbind i kollektivtrafikken

- Utvikling tyder ikke på nasjonal oppblussing

Utviklingen av koronasmitte i Norge tyder foreløpig ikke på en nasjonal oppblussing, ifølge Folkehelseinstituttet.

De tre siste ukene har det vært en økning i antall meldte tilfeller i Norge, men også økning i testaktiviteten. Andelen positive blant de testede har økt til 0,88 prosent, heter det i risikorapporten som ble lagt fram fredag.

Unge voksne og voksne under 50 år har de tre siste ukene utgjort om lag to tredeler av tilfellene. Bare seks kommuner hadde flere enn ti tilfeller siste uke.

– Vi mener utviklingen foreløpig ikke tyder på en nasjonal oppblussing. Da ville vi ha forventet en høyere andel positive prøver og mange flere tilfeller ville blitt oppdaget med den kraftige økningen i testing som har vært siste uke. Vi ville også ha forventet at flere kommuner fant mange tilfeller, heter det i rapporten.

Les også: Vil offentliggjøre steder der smittede personer har vært

- Må forenkle

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier de vil jobbe sammen med FHI for å forenkle koronainformasjonen fra myndighetene.

Guldvog vedkjenner at det kan være vanskelig for folk å forstå hvordan de skal forholde seg til all informasjonen som kommer fra myndighetene om korona.

- Vi må forenkle og tydeliggjøre råd, forskrifter og retningslinjer og anbefalinger slik at de er enklere å etterleve. Vi forstår at det kan være komplisert, sier Guldvog.

Guldvog bekrefter at de nå vil ta en gjennomgang sammen med Folkehelseinstituttet.

Slik bruker du munnbind riktig

Ved Vitus Apotek på Majorstua i Oslo demonstrerer Chaima Beurot-Gran hvordan et vanlig munnbind skal brukes.

- Det er viktig å ha på rene hender, så bruk enten såpe eller antibac. Alltid ta i strikken, ta den rundt ørene, juster på den bare én gang, presse ved nesen og helt nede ved haka, og det er det, sier hun til Nettavisen.