Gå til sidens hovedinnhold

Høie hamret ned Listhaugs vaksinekritikk: – Det er en skikkelig dårlig deal for den norske befolkningen

– Vi må selv komme oss på beina før vi kan bære andre på ryggen, sa Listhaug. Det beit ikke på Bent Høie.

Se Bent Høies reaksjon på Sylvi Listhaugs vaksinekritikk her:

Temaet, samt det store spørsmålet som ble reist under kveldens episode av NRK-programmet «Debatten», var hvorfor Norge ikke valgte å takke ja til 700.000 vaksine-doser fra Covax.

Sylvi Listhaug (FrP) viste til Canada som et eksempel på et land som tok imot disse dosene.

– Utviklingsministeren der sier at «mitt ansvar er å sikre den kanadiske befolkningen først». Jeg mener at det også er vårt ansvar; å sikre vår befolkning, slik at vi får vaksine. Vi må selv komme oss på beina før vi kan bære andre på ryggen, sa Listhaug.

– Må først ta ansvar for eget land

Listhaug la vekt på at hun synes det er spesielt at regjeringen, midt under en pandemi hvor folket er rammet på flere måter, velger å ikke ta imot de 700.000 som ble tilbudt.

Videre fortsatte hun:

– Jeg tror vi er enige om at vi alle skal hjelpe de fattige landene, men vi må først ta ansvar for vårt eget land og vår egen befolkning.

Bent Høie på sin side var ikke enig med Listhaus resonnement.

– Hvis regjeringen hadde gjort det Listhaug nå sier, så hadde vi vært heldige om vi kunne fått 230.000 doser, og i all hovedsak AstraZeneca-doser. Da hadde vi satt på spill de 5,8 millionene doserne som vi nå får. Det er en fryktelig dårlig deal for den norske befolkningen, sa Høie.

Les også: I sjokk og vantro etter regjeringens grep: – Det er helt motbydelig!

Norge sikret seg opsjon i fjor

Bakteppet for spørsmålene er blant annet opplysninger som først kom fram i Development Today om at Norge i november valgte å frasi seg en opsjon på 677.000 vaksinedoser fra vaksinemekanismen Covax.

I stedet for å takke ja til dosene selv, valgte den norske regjeringen å overføre dosene til fattige land.

Tilstede for å debattere i kveld var blant annet Sylvi Listhaug (FrP) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum hadde i forkant av dagens episode av «Debatten» stilt et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) der han ba henne svare på hvilke vurderinger regjeringen gjorde i saken.

Før helgen stilte FrP-nestleder Sylvi Listhaug også et skriftlig spørsmål til utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) om saken.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren