Gå til sidens hovedinnhold

Høie: –⁠ Håper på en sommer som er omtrent som den pleier å være

Håper på en vanlig sommer.

KONGENS GATE (Nettavisen): Det muterte viruset i Storbritannia, julefeiring og den relanserte Smittestopp-appen var blant temaene på dagens pressekonferanse.

– Vi ser fram mot, og håper på, en sommer der hverdagen er omtrent som den pleide å være før vi stengte landet i mars, men det er en lang vei dit, og mye kan skje underveis, det viser de siste dagene, sier Høie på dagens pressekonferanse.

Tidligere mandag stanset regjeringen innreiser fra Storbritannia.

– Det nye viruset ser ut til å være 70 prosent mer smittsomt enn det opprinnelige. Det gjør oss ikke mer alvorlig syke, men det smitter lettere, sier han.

Han sier at den tilnærmede normale julefeiringen i Norge ikke er mulig andre steder, som for eksempel i Storbritannia. For å unngå en ny smittebølge her til lands når det nye året starter er det viktig at man følger de viktigste smittevernrådene, sier Høie.

– Vi går inn i julen med lavere smitte enn våre europeiske naboer. Mens vi løper i butikkene for å kjøpe de siste julegavene, opplever folk i andre land at butikkene er stengt. Mens vi pakker koffertene for å besøke de vi er glade i, opplever de at det er forbudt å reise på besøk til sine kjære, sier Høie.

Vaksine

– Vaksineringen vil ta tid, sier Høie, og legger til at man håper at et flertall av risikogruppene kan bli vaksinert innen påske.

Første leveranse av Pfizer-vaksinen kan komme til Norge 2. juledag, sier Høie, hvis den blir godkjent av det europeiske legemiddelbyrået EMA. Det er ventet at dette kan skje allerede i løpet av mandagen.

Guldvog sier man må ta høyde for at det muterte viruset fra Storbritannia allerede kan befinne seg i en rekke andre europeiske land, også Norge.

– Jeg må innrømme at jeg er bekymret for den situasjonen vi er i, sier han.

Han sier at de endringene i koronaviruset man ser i Storbritannia er litt større enn det man har sett tidligere. Likevel presiserte han at selv om det muterte viruset ser ut til å smitte raskere, bør det ikke påvirke effekten av vaksinen.

– Vi jobber nå sammen med Folkehelseinstituttet for å lage et robust system som i størst mulig grad skal sørge for at vi kan stå imot det muterte viruset, dersom det også kommer fra andre land enn Storbritannia, sier han.

Innfører registreringsplikt

Alle personer som fra mandag 21. desember reiser inn i Norge, må registrere seg for å bedre smittekontrollen. Det har regjeringen bestemt.

Alle som skal til Norge, må registrere informasjon om blant annet navn, kontaktopplysninger, karantenested og eventuelt arbeidsgiver. Hovedregelen er at alle som skal passere grensen, også norske statsborgere, skal registrere seg, opplyser regjeringen på sine nettsider.

Endringene i covid-19-forskriften trådte i kraft klokken 12 mandag 21. desember.

I påvente av en digital løsning, er ordningen papirbasert.

– Dette systemet vil ha stor nytteverdi for helsesektoren i smittevern- og smittesporingsarbeidet, men også for politiet og Arbeidstilsynet i jobben deres med å ettergå brudd på karantenebestemmelser, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i pressemeldingen.

Smittestopp-appen

– Den nye Smittestopp-appen er helt ny, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.

Den bruker mindre batteri, og verken andre brukere eller myndigheter har tilgang til å vite hvem du er.

– Den skal bidra til å forhindre at koronaviruset sprer seg i samfunnet, og er helt frivillig å bruke. Hvis du har testet positivt, oppgir du selv dette i appen. Dette er frivillig, og det er ingen som kan se at det er du som har oppgitt smitte, opplyser helsenorge.no.

Hvis en person med koronavirus gir beskjed gjennom Smittestopp, får du melding hvis du har vært i nærheten av vedkommende. Hvis du selv blir smittet, kan du gjøre det samme. Dermed kan appen være med på å hindre at flere blir syke.

– Den nye smittesporingsappen kommer slett ikke for sent, sa Høie på dagens pressekonferanse.

Han viste til at vaksineringen vil ta tid og understreker at man trenger gode verktøy for å stoppe og hindre smitte.

Reklame

Slik blir du glad i i løpe

Kommentarer til denne saken