Gå til sidens hovedinnhold

Høie: – Jeg stiller meg 100 prosent bak pakken Oslos byråd

Helseminister Bent Høie møtte pressen etter at nye Oslo-tiltak er innført.

Helseminister Bent Høie er fornøyd med tiltakspakken Oslos byråd la fram mandag, til tross for at kommunen ikke følger alle anbefalingene til Helsedirektoratet.

– Jeg stiller meg 100 prosent bak pakken Oslos byråd nå har lagt fram, sa helseminister Bent Høie (H) til da han møtte pressen mandag kveld.

Tidligere mandag la byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fram en ny tiltakspakke for Oslo, der det blant annet blir innført påbud om munnbind på kollektivtransport i de tilfellene der det ikke er mulig å holde én meters avstand.

– Jeg vil takke byrådet for at de nå kommer med en samlet tiltakspakke som er god og tilstrekkelig for å håndtere smittesituasjonen nå, sa Høie.

Alle rundt hovedstaden

Høie ber også alle kommunene rundt hovedstaden innføre flere av de samme tiltakene. På et digitalt møte med flere kommuner, kom Høie med oppfordringen tidligere mandag kveld.

– Jeg har bedt dem om å legge Oslos tiltakspakke til grunn for sitt arbeid og bedt dem om å koordinere seg. Slik at innbyggerne i dette som er en felles bo- og arbeidsregion opplever at dette er tiltak som henger sammen, sier Høie til NRK.

Foruten Oslo, som deltok, var kommunene Bærum, Asker, Lillestrøm, Nordre Follo, Lørenskog, Nittedal, Nesodden, Rælingen, Ås, Lier, Frogn, Nes, Vestby, Enebakk, Aurskog-Høland, Lunner, Gjerdrum, Hole og Gran representert.

– Det gir ikke mening å gå på kollektivtransport i Bærum og vente med å ta på munnbind til du kommer til Oslos grense. Det vil også være vanskelig om arrangementer med over 50 deltakere, der man ikke skal sitte ned, blir flyttet fra Oslo til en nabokommune med akkurat de samme deltakerne, sier Høie til NTB .

- True med å overstyre

Raymond Johansen sa på sin pressekonferanse tidligere på kvelden, blant annet at byrådet i Oslo hadde vært utsatt for press fra helseministeren om å innføre nye, strengere tiltak.

- Gjennom helgen har helseministeren gått til det uvanlige steget å true med å overstyre Oslo, dersom vi ikke iverksetter disse tiltakene umiddelbart. Det forundrer meg, sa Johansen blant annet.

Høie avviser at han gikk for langt for å få Oslo til å innføre koronatiltak.

– Det synes jeg ikke jeg har gjort, sier Høie mandag kveld på spørsmål fra pressen om han gikk for langt i presset mot Oslo.

Regjeringen har muligheten til å overstyre byrådet i Oslo, men det er ikke ønskelig, sa Høie tidligere mandag. Han sa også at han forventer at Oslo følger råd om strengere tiltak og ber kommunen ta ansvar.

Les siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio.

På spørsmål fra Nettavisen sier Johansen at han mener det er viktig med dialog fremfor at man skal overstyre Oslo.

- Som om ikke vi har vært ansvarlig fra dag én, og vist at vi er i stand til å innføre tiltakene som trengs. Det vil vi også være i tiden fremover.

Fra tirsdag

Føler du at det er du som har bestemt nå, da du ikke har gått med på alt?

- Jeg føler jeg har strukket ut en hånd. Vi sier at vi setter inn tiltak fra 12 i morgen, noe før det vi kanskje hadde tenkt til å gjøre, for å unngå en situasjon hvor vi blir overstyrt, sier Johansen.

- Jeg mener det er svært uheldig, og jeg har tatt det ansvaret ved å innføre tiltak i byrådet. Vi har ikke innført alle, fordi vi ikke finner at de er logiske for å begrense smitten.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg