Gå til sidens hovedinnhold

Høie: - Karantene er en gave

Helse- og omsorgsminister Bent Høie oppfordret folk til å respektere karantenen og se på det som noe positivt.

Se Høie utdype i videovinduet øverst, hvorfor karantenetiden er viktig.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland skulle innlede pressekonferansen, men fikk en noe uheldig start på seansen sin. Dermed gikk stafettpinnen videre til Høie.

Se også: Måtte avbryte: Her går det galt for Monica Mæland på korona-pressekonferansen

- Når du går i karantene gir du en gave til menneskene rundt deg. Selv om en test er negativ, så skal du holde deg hjemme. Karantenetiden er ti dager. Du kan ikke droppe karantene, selv om du tester negativt, sa Høie.

Han understreket at å holde en karantenetid på ti dager er viktig, og sa også at det er viktig å isolere seg hvis man har blitt smittet.

Les også: Anders Tegnell: - Nå er Sverige unntaket

- Du skal ikke på jobb eller skole når du er i karantene. Du skal ikke oppsøke offentlige institusjoner, sa helse- og omsorgsministeren videre.

- Det er ikke rart at mediene følger karantene minutt for minutt. Karantene er derimot ikke en straff som mange tror. Det er en gave for menneskene rundt deg. I dag er det kanskje du som gir gaven til deg kollegaene dine, fortalte Høie.

Les også: Koronatesting: Raymond Johansens dobbeltmoral

Høie fortalte at helsetjenesten i det siste har fått flere henvendelser fra folk som ønsker å teste seg for korona for å slippe karantene.

- Men du kan ikke droppe karantene hvis du tester negativt tre dager etter at du har kommet hjem fra et rødt land eller to dager etter festen med kompisen som var smittet. Den negative testen viser bare én ting: At du ikke var smitteførende den dagen du testet deg, var Høies krystallklare svar.

Styrker beredskapen

Etter at Mæland hadde fått summet seg tok hun ordet igjen etter Høies tale. Hun innledet med å bekrefte at 400 nyopprettede politistillinger i mars blir midlertidig forlenget minst ut året.

Les også: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

- På pressekonferansen forrige uke sa jeg at politiet vil slå hardere ned på sosiale sammenkomster både som forstyrrer orden og som er brudd på smittevernreglene, sier hun.

Les også: Koronakrisen kan ha overraskende effekt: - Nå har vi et felles prosjekt (+)

Mæland mener politiet har taklet den utfordrende situasjonen på en god måte

- Politiet skal ikke være noe koronapoliti, men de skal ha de ressursene for å gjøre jobben sin. Derfor er jeg glad for at vi har fått forlenget de 400 stillingene ut året, la justis- og beredskapsministeren til.

Testing på flyplasser

Helsedirektør Bjørn Guldvog sendte en takk til kommunene som har øket testkapasiteten sin. Han snakket videre om importsmitte som har kommet i sommer.

- Vi har planlagt 21 testsentre i flere kommuner for at alle som har vært i røde land, tester seg ved ankomst til Norge, fortalte Guldvog.

- På Oslo lufthavn har 4.100 passasjerer latt seg teste siden oppstarten for halvannen uke siden. Dette utgjør i overkant av ti prosent av dem som har kommet. Av disse har 17 testet positivt på covid-19. De fleste kommer fra røde land, opplyste Guldvog.

Han understreker at man kan være smittet selv om testen er negativ, og at karantenereglene gjelder uansett.

Les også: Regjeringen vil endre karantenereglene

- Kommer du fra land et som krever karantene, må du være i karantene selv om du tar testen, slår han fast.

Han snakket også om at det ekstra viktig å ta influensavaksinen nå i høst.

- Dette gjelder spesielt for de som er i risikogruppen, sa Guldvog.

Lavt nivå

Fagdirektør i FHI, Frode Forland, innledet sin taletid med å si at det fortsatt er et lavt nivå av smitte i Norge, men at situasjonen var langt mørkere i verden.

- Det har vært en alvorlig økning i antall smittetilfeller i flere land, og pandemiens episenter er fortsatt i Nord- og Sør-Amerika, sa han.

Forland snakket videre om et nasjonalt smittesporingsteam som skal hjelpe kommuner på tvers av grensene.

Les også: FHI-overlege rydder opp i korona-misforståelser: - Ja, barn kan dra på overnatting

- Det vil komme i gang allerede i neste uke, fortalte fagdirektøren.

Forland nevnte også at folk flest har tatt imot munnbind-anbefalingene på en god måte, nå som det har gått over en uke fra munnbind-anbefalingen for Oslo og Indre Østfold i offentlig transport.

- Vi er på omtrent samme smittenivå som da vi kom med denne anbefalingen, så vi trenger nok lenger tid for å måle effekten av dette, sa Forland på et spørsmål fra salen.

Munnbind-anbefalingen ble iverksatt 17. august og gjelder i første omgang i to uker.

Kommentarer til denne saken