– Hvilke kriterier, faktagrunnlag, vurderinger og prioriteringer ligger til grunn for fordeling av vaksinedoser til norske kommuner? skriver Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol i et spørsmål til Høie.

Hun krever også svar på om Høie vil gjøre vurderingene tilgjengelig for offentligheten.

– Det fremstår for Stortinget som fortsatt uklart i hvilket tempo vaksinene kommer til Norge, og hvorvidt myndighetene vurderer tilførselen som sikker nok til å kunne planlegge vaksinering i hurtigere tempo enn i dag, skriver Ap-toppen.

Les også: FHI åpner for å bruke kontroversielle vaksine-strategi

Hun peker på at Folkehelseinstituttet (FHI) skal fordele tilgjengelige vaksinedoser ut fra gitte kriterier. Instituttet skal lage en plan for leveranser til kommuner og helseforetak, og den eksakte leveringsplanen skal sluttføres når antall doser per levering er kjent.

Kjerkol peker på at det per 5. januar foreligger en fordeling over vaksiner til kommunene planlagt i uke én, der det varierer fra fem til 1.455 doser per kommune.

– Det er i planene fra myndighetene fastslått at kommunene skulle få beskjed fem dager før vaksinen sendes ut, skriver Ap-politikeren.

Les: Helsearbeider på sykehus bøtelagt for karantenebrudd: – Skuffende og sjokkerende

Kjerkol fremholder samtidig at andre land har valgt en annen tilnærming enn Norge.

– I stedet for å vaksinere så mange som mulig med vaksiner fra første forsendelse og deretter legge til grunn av vi får påfyll til å sette vaksinedose to med neste forsendelse, er det holdt tilbake doser, for å sikre runde to fra samme forsendelse, skriver hun.

Les også: 20 koronasmittet etter musikkbingo