*Nettavisen* Nyheter.

Høie med ekstra smitte-påminnelse til ungdommen

Mange lot kanskje noen strenge smittevernregler fare under 17. mai-feiringen? Helseminister Bent Høie forstår, men ber ungdommen om at det ikke må skli ut nå.

18.05.20 17:36

Se video av Høies påminnelse i vinduet over!

Justisminister Monica Mæland (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er på plass når regjeringen og helsemyndighetene mandag holder en ny pressekonferanse om koronasituasjonen.

- Vi ønsker en gradvis og kontrollert oppmykning. Det betyr at det kan komme endringer tidligere enn det som er meldt, men det vil tiden vise, innledet Monica Mæland.

Les også: Børsen tar av etter positiv vaksinenyhet

Påminnelse til 17. mai-festerne

Så benyttet Høie seg av anledningen til å kommentere festene som har funnet sted i 17. mai-helga.

- Det er ikke rart at mange kanskje glemte seg litt på 17. mai. Kanskje var det litt for mange som var litt for nære. Sånt skjer. Dersom du i dagene som kommer får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme å finne ut hvordan du kan teste deg for Covid-19. Alle har et ansvar for at smitten ikke bringes videre, fulgte Bent Høie opp.

- Kjenner du på noen av symptomene, må du finne ut hvordan du kan få tatt en test. Det er også viktig å holde seg hjemme. Vi må sammen nå holde kontrollen - også etter 17. mai.

Klikk på bildet for å forstørre. Bent Høie forstår at det kan være vanskelig å holde avstand på nasjonaldagen, men minner spesielt de unge om at de må være oppmerksomme på luftveissymptomer nå.

Bent Høie forstår at det kan være vanskelig å holde avstand på nasjonaldagen, men minner spesielt de unge om at de må være oppmerksomme på luftveissymptomer nå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Helseministeren fulgte også opp med at vi sammen kan fortsette å holde Norge trygt.

- Ambisjonsnivået vårt er fortsatt det samme. Alle som har behov for en test, skal få testet seg. Før tenkte nok mange av oss at det var deilig med noen dager hjemme, da vi spøkte med hjemmekontor med bokstaven g (gjemmekontor) foran. Nå er situasjonen en annen. Alle kan ikke praktisere hjemmekontor likt.

- Smitte kan lett spre seg når man reiser kollektivt. Det er viktig å skjerme kollektivtilbudet vårt.

Les også: FHI: I disse kommunene er det nå ingen som er smittet

Erstatter karanteneplikten

Når det igjen åpnes for reiser til Norden og europeiske land, erstattes karanteneplikten med egenovervåking og testing.

Det er i tråd med anbefalingen fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, opplyser Mæland.

Regjeringen kommer 1. juni med sin vurdering av om og hvordan det kan åpnes for arbeidsreiser til og fra Norden. 15. juni kommer vurderingen for fritidsreiser til og fra de nordiske landene og 20. juli for fritidsreiser til og fra nærliggende europeiske land.

Når det gjelder innreiserestriksjoner, opplyste justisdepartementet tirsdag om at det foreslås en midlertidig lov. Dette for å minske spredningen av koronaviruset.

Les også: Handels- og servicenæringen i Oslo har fått en runde juling vi ikke har opplevd siden krigens dager

Utarbeidet veileder

Helsedirektoratet har utarbeidet en veileder for hjemmekontor og hvordan arbeidsplasser bør tilrettelegges for å redusere smitterisiko.

Hjemmekontor er et viktig tiltak for å redusere kontakt mellom personer både på arbeidsplassen og på reisen til og fra ved bruk av offentlig transport, skriver Helsedirektoratet.

De har også laget en liste med vurderingspunkter for bruk av hjemmekontor.

Les også: Investere i bolig? Ekspertene er ikke i tvil om hvilke Oslo-områder du bør gå for (+)

Der heter det blant annet at hjemmekontor bare bør benyttes der virksomheten kan opprettholde et kvalitetsmessig godt tilbud ved hjelp av digitale løsninger. Arbeidsgiver bør også ta hensyn til de ansattes behov for å reise med offentlig transport og vurdere om det kan tilbys alternativ transport som for eksempel sykler eller økt antall parkeringsplasser.

Det bør vurderes hjemmekontor for ansatte i risikogrupper, de som har milde symptomer eller er i karantene, heter det også.

Høie (H) utttalte mandag at han har forståelse for at folk er lei hjemmekontor, men understreket at dette fortsatt er et viktig tiltak for å redusere kontakt mellom mennesker.

Les også: De siste koronatallene fra Sverige - 19 nye dødsfall

Antall smittetilfeller i Norge har passert 8000. I tabellen her er oversikten over antall registrerte koronasmittede per fylke. Oslo og Viken topper lista med henholdsvis 2568 og 2230 smittetilfeller. Sett i forhold til innbyggertallet er det 370,3 smittede per 100.000 innbyggere i Oslo, mens tilsvarende tall for Viken er 179,7.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), oppdatert 18. mai, klokken 15.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag