MARMORHALLEN/AKERSGATA (Nettavisen): Denne gruppen har nærmest levd i isolasjon siden mars 2020, men kan snart se fram til klemmer og nærkontakt igjen:
- Jeg vil starte med noen ord forslaget om portforbud. Det har skapt mye debatt. I praksis avsluttes høringen på søndag, og deretter tar vi en beslutning om det tas videre til Stortinget. Jeg håper imidlertid at vi aldri kommer dit, men vår jobb er å tenke verst mulig scenario, sa justisministeren innledningsvis.
Hun fortalte videre at noen grupper har fritak fra karantene, når de skal inn i Norge.
- Det er ikke riktig at grensene til Norge er vidåpne og uten kontroll. I praksis er grensen stengt for nesten alle som ikke er bosatt i Norge, sa Mæland og listet opp hvilke grupper det likevel gjøres noen unntak for. Blant disse er utlendinger som jobber innenfor kritiske samfunnsfunksjoner, helsepersonell fra Sverige og Finland, personer med særlig omsorgsansvar for personer i Norge, og utlendinger som skal gjennomføre samvær med barn i Norge.
- Siden 22. januar har politiet styrket grensekontrollen i samarbeid med Heimevernet. De har satt opp fysiske sperringer og analyserer trafikkdata. Det samarbeides også nasjonalt for å få tall fra trafikken. Vi har en halvering av antall registrerte reisende inn til Norge. Det viser at tiltakene fungerer, la hun til.
Kan klemme på sykehjem snart
Helseminister Bent Høie snakker om alt det vi savner.
- Vi savner reising, vi savner treningene, vi savner klemmene. Snart kan vi klemme noen igjen. Det blir lov å klemme igjen i neste uke for sykehjemsbeboerne som i disse dager får vaksine nummer to. De trenger ikke å holde avstand til besøkende, sa Høie.
- Jeg er veldig glad for at de som har blitt rammet hardest av restriksjonene, får gleden av å slippe noen av dem. Vaksineringen bestemmer hvordan dette blir videre, la helseministeren til.
De nye rådene gjelder fra mandag 8. februar. I en pressemelding minner Helsedepartementet om at det tar 1–2 uker etter siste dose før vaksinen gir full beskyttelse, og at det er først da man gi en klem til mor, far, bestemor eller bestefar på sykehjemmet.
Les også: Oxford-studie kan føre til mye raskere vaksinering
Høie fortalte også at beboere kan ha nærkontakt med besøkende som ikke er vaksinert, men det bør dreie seg om få personer, og de samme personene over tid.
- Andre besøkende må fortsatt holde avstand, selv om de besøker noen som er vaksinert, sier Høie.
Det ble også presisert at beslutningene om besøksregler for sykehjem der ikke alle beboerne er vaksinert, tas lokalt.
- Vet ikke hvor smittsomt det er
Det har tidligere vært antydet at mutantviruset kan være opptil 70 prosent mer smittsomt enn det opprinnelige koronaviruset, men at det er veldig usikkert.
- Vi vet ikke hvor mye mer smittsomt dette viruset er i Norge. Men vi tar høyde for at en rask smitteøkning kan skje. Samtidig ser vi at det lar seg håndtere med de vanlige virkemidlene, sa hun.
- Dette vil komme mer til syne, hvis det blir en spredning. Men hvis vi klarer å stanse det, kan vi få det under kontroll, la helsedirektør Guldvog til.
Helsedirektøren snakket om at tiltakene må kunne ha tillit i befolkningen i hele veien, og at det da må være en balanse mellom strenge og mindre strenge tiltak.
- Det er helt avgjørende at vi ikke tar for lite i, fordi da mister vi kontrollen. Det er ødeleggende for enkeltmennesker.
- Må fortsatt holde ut
Høie snakket også om hva som må til for å lette på tiltakene, og for gradvis å komme tilbake til normalen.
- Vi ser i andre land som har fått en tredje bølge, at mange smittes på kort tid og det blir overbelastning på helsevesenet. Det er ikke aktuelt å lette på tiltakene, så lenge smitten ikke er lav og under kontroll. Vi kan ikke forutse hvor det neste utbruddet kommer, men vi vet at det kommer, sa Høie.
Og han trakk fram utbruddene i Halden og Ulvik som eksempler på at ting er fortsatt uforutsigbart.
- Derfor må vi holde ut hele veien, enten vi løper eller går. Det som venter er at konsertene, festivalene, treningene og klemmene, fortalte Høie.
- Klarer å slå ned smitten
Høie var klar og tydelig på spørsmålet fra Nettavisen at målet er å forsinke at de muterte variantene skal spre seg.
Les også: Utsatt for koronasvindel - nå kommer senteret med en sterk advarsel
- Vi ser på Danmark som har den muterte varianten i mye større grad. Der går tallene ned og det er positivt. De klarer å slå ned smitten, og de er på det høyeste risikonivået som vi er, sa helseministeren.
Forventes at det stilles spørsmål
Både justis- og helseministeren var også klar på at det er naturlig å stille spørsmål til tiltakene i starten av 2021, som har handlet om portforbud og i manges øyne feil vaksinestrategi, blant annet.
- Jeg opplever at vi har en sunn demokratisk debatt om tiltakene, og at vi har disse debattene mener jeg skulle bare mangle, sa Mæland.
Les også: Flertallet er ikke enig i regjeringens vaksineprioritering
- Det er menneskelig, og det må vi være forberedt på etter så lang tid. Befolkningen er sliten, mer sliten nå og da er det menneskelig at det kommer mer spørsmål, svarte Høie på spørsmålet fra Nettavisen.
Konsekvenser for barn og unge
Helsedirektør Bjørn Guldvog snakket om viktigheten av at barn og unge tas vare på i denne tiden.
- For å være helt tydelig: Alle barn skal ha noen å leke med! Tjenestene skal være like gode for barn og unge, selv om vi er i denne tiden, sa Guldvog.
Helsedirektøren sier at nye barn i nabolaget godt kan inviteres til lek og samvær For yngre barn kan dette også foregå innendørs.
- Det er viktigere at alle blir inkludert enn at man strengt forholder seg til et totalantall på fem besøkende i hjemmet.
Nedgang
FHI-direktør Camilla Stoltenberg fortalte at det har vært en nedgang i smittetilfeller de siste ukene.
- Det er gledelig. Vi ser effekten av tiltakene vi har innført i det siste. Vi mener at innreisekontrollen har bidratt en del til dette, sa Stoltenberg.
FHI-direktøren fortalte videre at 95.000 doser blir sendt ut denne uken, og at det er satt av ytterligere 36.000 doser til spesialisthelsetjenesten.
- Vi har hittil vaksinert i overkant av 22.000 i spesialisthelsetjenesten i kommunene, fortalte Stoltenberg.
Hun tok seg også tid til å rose alle som jobber med korona-beredskap i kommunene.
- Dere jobber som helter. Takk for det, sa Stoltenberg.
Vaksinepass
Helseminister Bent Høie fortalte også at Norge er med i diskusjoner om å innføre et internasjonalt vaksinepass.
- Vi er i dialog med andre land og WHO om dette, sa Høie.
Dette kommer i kjølvannet av at Danmark offentliggjorde onsdag formiddag at de skal innføre et koronapass. Dette passet skal få i gang næringslivet igjen, men også gi enkeltindivider muligheten til å få sitt sosiale liv tilbake.
Les også: Danmark innfører «koronapass»
- Så kommer det også en diskusjon om hvilke regler som vil gjelde for dem som er fullvaksinerte. Det handler om smittevernregler, altså karantene, testing og så videre, men også det som mange gjerne tenker mest på som fordeler, som reising og sånt. Men det må også være basert på kunnskap, fortalte helseministeren.
Lettelser i noen kommuner
Fra og med onsdag gjelder noen lettelser i flere østlandskommuner der det ble strammet inn for å slå ned spredningen av den engelske virusvarianten.
Les også: Ny metode kan avsløre mutantvirus på så lite som seks timer
Onsdag kom meldingen om at to tilfeller av sørafrikansk virusvariant er påvist i Vestland fylke. Det er Haukeland universitetssykehus som har analysert prøver og funnet to med den sørafrikanske varianten og fire med den engelske varianten, melder NTB. Alle prøvene er fra Helse Bergens område.
Les også: Få oversikt over smittetiltakene som gjelder fra 3. februar
Akers Avis Groruddalen melder om to tilfeller av mutert virusvariant ved Tines meieri i Oslo.
Les også: To tilfeller av den sørafrikanske virusmutasjonen påvist i Vestland
Kommunene Kvam og Samnanger i Vestland fylke har fått påvist den engelske varianten av viruset onsdag. Det er mulige forgreininger fra utbrudd av mutert koronavirus i Ulvik kommune.