Helseministeren forklarer her at noen kommuner må ha strengere tiltak enn andre kommuner i Oslo-regionen fremover:


- Vi har bedre oversikt, men situasjonen er fortsatt usikker. Smittesporing og oppfølging i de berørte kommunene vil gi oss enda bedre oversikt i dagene som kommer. Smitten går stadig nedover i Norge, og jeg vil takke folket for tålmodigheten. Men vi kan ikke tillate at andre virusvarianter kan ta kontrollen.

Les også: Norge får økte leveranser - så mange doser får din kommune

- Derfor viderefører vi tiltakene til midten av februar. Jeg vet at dette er veldig tungt for mange. Det er for å unngå at det blir tyngre, og at dette vil vare lengre. De fleste land som åpnet i Europa, så ble vondt til enda verre. Dette må vi unngå, sa helseminister Bent Høie (H) innledningsvis.

Og han la til:

- Vi viderefører tiltakene i de 25 kommunene, til og med tirsdag 2. februar. Dette er også ønske fra kommunene selv, la han til.

På spørsmål om personer fra Nordre Follo kan dra på hytta fra og med onsdag, var svaret fra Høie krystallklart.

- Nei!

Han var klar og tydelig på at innbyggerne i Nordre Follo ikke skal forlate kommunen, men at de kan dra på hytta, hvis hytta faktisk ligger i Nordre Follo.

Ring 1- og 2-kommuner

Han fortalte videre at «ring 1-kommunene», Oslo, Nordre Follo og Ås vil ha strengere tiltak enn resten. De andre kommunene som har vært omfattet av svært strenge tiltak vil få noen lettelser, og vil fremover bli kalt for «ring 2»-kommuner som kommer til å ha mildere tiltak enn «ring 1»-kommunene.

- De nye tiltakene varer i en uke til og med onsdag 10. februar, sa Høie.

Kunnskapsminister Guri Melby var glad for at det imidlertid blir lettet for barn og unge.

- Derfor er jeg glad for å fortelle at grunnskolen går over til gult nivå, fra og med onsdag 3. februar, sa Melby.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Frykten er Erna Solbergs våpen og de rødgrønne svarer med milliardgaver

Lettelsene betyr at skoler og barnehager i Nordre Follo, Oslo, Ås og 14 andre omkringliggende kommuner går tilbake til gult tiltaksnivå. Kommunene får med dette tid til å vurdere om de av lokale hensyn har behov for tiltak på rødt nivå.

Melby nevnte også kortfattet om studentenes situasjon.

- Studentene har hatt et svært tøft år med lite sosialt liv. Derfor er vi glad for at vi kan lette på tiltakene på universiteter og høgskoler også, fortalte kunnskapsministeren videre.

Butikker kan åpne

Melby var klar på at butikker kan åpne igjen fra og med onsdag 3. februar, men at kjøpesentre skal forbli stengt.

- Det er fordi vi vet at det blir mye mobilitet på små områder, sa kunnskapsministeren.

De ble også poengtert at det skjenkestoppen fortsetter i disse kommunene en stund til, men at serveringsstedene kan åpne igjen på onsdag, dog uten å kunne selge alkohol til kundene.

Les også: Anders Tegnell: - Dette viruset har hele tiden overrasket oss

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad gjentok det samme som på tidligere pressekonferanser, at ensomheten er tung for mange og at mange lengter etter å være sosial.

- Derfor anbefaler vi at folk møtes, men utendørs. Vi åpner også for hjemmebesøk med fem personer i tillegg til egen husstand, sa Ropstad.

Dette vil imidlertid gjelde for «Ring 2»-kommunene bare.

Utsetter seriespill i idretten

Ropstad understreket at toppidretten ikke får noe «fripass» de neste ukene heller. Dette gjelder først og fremst verdenscup i vinteridrett og håndballkamper som i utgangspunktet skulle avholdes i disse dager.

- Vi utsetter seriespill til midten av februar, og det blir ikke unntak fra karantene for idrettsutøvere som skal inn til Norge. Dermed blir det ikke noe unntak for World Cup og andre internasjonale utøvere, sa barne- og familieministeren.

Les også: Britisk koronavariant påvist i over 60 land

Dermed må planlagt toppidrett de neste par ukene vente til regjeringen omgjør disse tiltakene.

- Regjeringen vil gjøre en fornyet vurdering før dette, heter det i lørdagens redegjørelse fra Ropstad.

Regjeringen vil imidlertid åpne for at barn og unge under 20 år i Nordre Follo, Ås og Oslo (ring 1-kommunene) kan drive organiserte idretts- og fritidsaktiviteter. I resten av landet – inkludert de 14 omkringliggende kommunene – vil nasjonale regler gjelde.

Ønsker å få kontroll

Regjeringen forlenger de strenge tiltakene i Oslo-regionen til og med tirsdag. Etter det blir det noen lettelser, erfarer DN i forkant av lørdagens pressekonferanse. Da kan butikker åpne igjen, men ikke kjøpesentre. Barn og unge kan igjen ha fritidsaktiviteter å gå til, og grunnskolen kan gå tilbake til gult nivå. Anbefalingen om private besøk vil også bli lettet på. Dette vil gjelde fra og med onsdag 3. februar, ifølge avisen, som meldte dette lørdag formiddag, like før klokken 09.00.

Helsedirektoratet kom med sine faglige vurderinger i forkant av pressekonferansen, og i korte trekk er anbefalingen at tiltakene i all hovedsak forlenges med minst én uke, men hvis det er opp til dem kan det bli en langvarig nedstenging på flere uker for å kontroll. Det står nemlig også følgende i Helsedirektoratets vurdering:

«De nåværende lave smittetallene og summen av tiltak gir Norge en strategisk mulighet til å redusere smitten til de nivåene vi hadde forsommeren 2020. Hvis vi når disse smittetallene kan nasjonale tiltak i stor grad lempes på og smittesituasjonen kontrolleres med TISK og robust kontroll på importsmitte. Dette vil muliggjøre en tilnærmet normal hverdag for folk flest, normalisering for store deler av næringslivet og redusere tiltaksbyrden til et minimum for sårbare grupper.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Desperat Boris Johnson vaksinerer mer - men dødsfallene er fortsatt rekordhøye

For å oppnå dette målet må nåværende nasjonale tiltak beholdes til anslagsvis medio februar, eventuelt noe lenger i de større BA-regioner. Alternativet med for raske lempinger vil fort kunne bety behov for nye runder med kostbare og inngripende tiltak, noe som sannsynlig vil være svært skadelig for befolkningens tillit til myndighetene og oppslutning om tiltakene».

Samstemt med Helsedirektoratet

Her er også FHI samstemt med Helsedirektoratet. Begge faginstanser anbefaler imidlertid en gradvis lemping av tiltakene i Oslo-regionen, siden situasjonen knyttet til utbruddet av den fryktede engelske virusvarianten fortsatt er uoversiktlig.

Les også: Dette må til for at Raymond Johansen skal åpne opp Oslo: Har planen klar

«Nedtrapping i en uoversiktlig situasjon bør skje gradvis», understreker Helsedirektoratet i sine faglige vurdering.

- Har bedre oversikt

Regjeringen bekreftet allerede på torsdag at det vil komme lettelser i kommunene i Oslo-området som er nedstengt ettet utbruddet av den fryktede engelske virusvarianten i Nordre Follo.

- Bakgrunnen er at vi nå jobber med tiltakene for neste uke. Og i tilbakemeldingene som vi har fått fra fagmyndighetene, er vurderingen at det er bedre oversikt over situasjonen nå, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

Dagens knallharde tiltak ble innført forrige helg, og var i utgangspunktet til og med i morgen søndag.

Lettelser for barn og unge

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad opplyste også at de slipper noe opp for de yngste.

- Regjeringen har nå fått det faglige rådet og situasjonen er mer oversiktlig. Vi jobber nå med anbefalingen, og det vil komme lettelser neste uke, spesielt for barn og unge, fortalte han til VG.

Han la til at både skoler og fritidsaktiviteter for barn og unge må prioriteres.

- Vi tar en ny vurdering av de tiltakene de nærmeste dagene. Da er min holdning veldig tydelig: Vi må prioritere en åpning av tjenester til barn og unge først og så raskt som overhodet mulig.