Helseministeren forklarer her at noen kommuner må ha strengere tiltak enn andre kommuner i Oslo-regionen fremover:
- Vi har bedre oversikt, men situasjonen er fortsatt usikker. Smittesporing og oppfølging i de berørte kommunene vil gi oss enda bedre oversikt i dagene som kommer. Smitten går stadig nedover i Norge, og jeg vil takke folket for tålmodigheten. Men vi kan ikke tillate at andre virusvarianter kan ta kontrollen.
Les også: Norge får økte leveranser - så mange doser får din kommune
- Derfor viderefører vi tiltakene til midten av februar. Jeg vet at dette er veldig tungt for mange. Det er for å unngå at det blir tyngre, og at dette vil vare lengre. De fleste land som åpnet i Europa, så ble vondt til enda verre. Dette må vi unngå, sa helseminister Bent Høie (H) innledningsvis.
Og han la til:
- Vi viderefører tiltakene i de 25 kommunene, til og med tirsdag 2. februar. Dette er også ønske fra kommunene selv, la han til.
På spørsmål om personer fra Nordre Follo kan dra på hytta fra og med onsdag, var svaret fra Høie krystallklart.
- Nei!
Han var klar og tydelig på at innbyggerne i Nordre Follo ikke skal forlate kommunen, men at de kan dra på hytta, hvis hytta faktisk ligger i Nordre Follo.
Ring 1- og 2-kommuner
Han fortalte videre at «ring 1-kommunene», Oslo, Nordre Follo og Ås vil ha strengere tiltak enn resten. De andre kommunene som har vært omfattet av svært strenge tiltak vil få noen lettelser, og vil fremover bli kalt for «ring 2»-kommuner som kommer til å ha mildere tiltak enn «ring 1»-kommunene.
- De nye tiltakene varer i en uke til og med onsdag 10. februar, sa Høie.
Kunnskapsminister Guri Melby var glad for at det imidlertid blir lettet for barn og unge.
- Derfor er jeg glad for å fortelle at grunnskolen går over til gult nivå, fra og med onsdag 3. februar, sa Melby.
Les også Gunnar Stavrums kommentar: Frykten er Erna Solbergs våpen og de rødgrønne svarer med milliardgaver
Lettelsene betyr at skoler og barnehager i Nordre Follo, Oslo, Ås og 14 andre omkringliggende kommuner går tilbake til gult tiltaksnivå. Kommunene får med dette tid til å vurdere om de av lokale hensyn har behov for tiltak på rødt nivå.
Melby nevnte også kortfattet om studentenes situasjon.
- Studentene har hatt et svært tøft år med lite sosialt liv. Derfor er vi glad for at vi kan lette på tiltakene på universiteter og høgskoler også, fortalte kunnskapsministeren videre.
Dette er «ring 1» og «ring 2»-kommunene fremover:
Fra onsdag vil ring 1 reduseres fra ti til tre kommuner: Nordre Follo, Oslo og Ås.
* Ring 2: Asker, Bærum, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nittedal, Rælingen, Vestby og Våler.
Fra onsdag fjernes dermed følgende kommuner fra ring 2: Aurskog-Høland, Drammen, Horten, Lier, Marker, Rakkestad, Råde og Skiptvet.
For disse kommunene vil de nasjonale tiltakene være gjeldende og eventuelle lokale forskrifter dersom de har vedtatt det.
Kilde: NTB
Butikker kan åpne
Melby var klar på at butikker kan åpne igjen fra og med onsdag 3. februar, men at kjøpesentre skal forbli stengt.
- Det er fordi vi vet at det blir mye mobilitet på små områder, sa kunnskapsministeren.
De ble også poengtert at det skjenkestoppen fortsetter i disse kommunene en stund til, men at serveringsstedene kan åpne igjen på onsdag, dog uten å kunne selge alkohol til kundene.
Les også: Anders Tegnell: - Dette viruset har hele tiden overrasket oss
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad gjentok det samme som på tidligere pressekonferanser, at ensomheten er tung for mange og at mange lengter etter å være sosial.
- Derfor anbefaler vi at folk møtes, men utendørs. Vi åpner også for hjemmebesøk med fem personer i tillegg til egen husstand, sa Ropstad.
Dette vil imidlertid gjelde for «Ring 2»-kommunene bare.
Disse tiltakene gjelder i Oslo-regionen fra og med onsdag 3. februar
I ring 1 gjelder disse tiltakene fra 3. til og med 10. februar
Gjelder kommunene: Nordre Follo, Oslo og Ås
Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler
Gult tiltaksnivå i tråd med trafikklysmodellen gjelder for skoler og barnehager som for resten av landet.
Det må gjøres lokale vurderinger i tråd med smittesituasjonen, det vil si at kommunen som smittevernmyndighet kan beslutte at det skal være rødt nivå der det er nødvendig ut fra en smittevernfaglig vurdering.
Lokalene ved universiteter, høyskoler, fagskoler, opplæring for voksne i grunnskole, voksne i videregående og voksne som får opplæring etter introduksjonsloven og integreringsloven, samt kursaktivitet under studieforbund og Kompetansepluss stenges for alle elever og studenter. Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
Lokaler ved skoler godkjent etter friskolelova kapittel 6A skal ikke være stengt for elevene. Skoler med internat skal følge regler og anbefalinger for folkehøyskoler, mens skoler uten internat følger regler og anbefalinger for videregående opplæring.
Universiteter, høyskoler og fagskoler kan gjøre unntak fra kravet om å holde lokalene stengt dersom tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av å utføre forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, og det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet.
Arrangementer
Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
Digitale arrangementer med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell, er tillatt.
Idretts- og fritidsaktiviteter
Det åpnes for at barn og unge under 20 år kan drive organiserte idretts- og fritidsaktiviteter.
Breddeidrett og annen organisert idretts- og fritidsaktivitet for voksne er ikke tillatt, men det er tillatt med organisert trening for toppidrettsutøvere.
Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og liknende åpner for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for de under 20 år og profesjonelle idrettsutøvere, og for rehabilitering, opptrening og individuell behandling.
Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter, kan holde åpent for:
Barn og unge under 20 år
Utendørs aktivitet for voksne
Organisert trening for toppidrettsutøvere
Arbeidsplasser
Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra, så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte. Reise til arbeid må anses som nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for de som har mulighet for dette.
Butikker
Enkeltstående butikker kan åpne. Kjøpesentrene og varehus skal fremdeles holde stengt i ring 1, men med disse unntakene:
matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer
utsalgssteder som i hovedsak selger dyrefôr og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
apotek
bandasjister
optikere
serveringssteder
Vinmonopolet
virksomheter som frisør, hudpleier, tatovører mv ( se § 15 for hele listen)
helsefaglige virksomheter, som fysioterapeuter, kiropraktorer, fotterapeuter mv ( se §16 for hele listen)
bensinstasjoner
salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
lager- og grossistdelen i byggevareforretninger som selger til håndverksvirksomhet og liknende
Butikker kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer, når utlevering kan skje på smittevernfaglig forsvarlig vis.
Restauranter, kafeer, barer
Serveringssteder kan åpne igjen.
Fortsatt skjenkestopp
Følgende virksomheter og steder skal holde stengt
Treningssentre
Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
Museer
Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder
Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs. Unntaket er:
Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende kan åpnes for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for de under 20 år, og for rehabilitering, opptrening og individuell behandling.
Bibliotek
Offentlige steder og virksomheter kan holde åpent for utendørs fritidsaktiviteter for voksne
Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter kan holde åpent for barn og unge under 20 år, utendørs aktivitet for voksne og organisert trening for toppidrettsutøvere, likevel slik at det ikke skal pågå fritidsaktiviteter for andre på slike steder
Anbefalinger
Det er ikke lenger en anbefaling om å unngå besøk i hjemmet. Den nasjonale anbefalingen gjelder. Det vil si å begrense sosial kontakt og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som allerede bor sammen. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
Alle bør unngå unødvendige reiser. Reise til arbeid må anses som nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for de som har mulighet for det.
Innbyggerne i Nordre Follo er frarådet å dra til fritidsbolig utenfor egen kommune. For de andre ring 1-kommunene er denne anbefalingen opphevet. Men reis bare sammen med medlemmer fra egen husstand, og ikke ta imot besøk. Gjør alle innkjøp i egen kommune før avreise, og nærbutikk i hyttekommune bør kun benyttes hvis det er strengt nødvendig og man tar særskilte smittevernhensyn, f.eks. går i butikken utenom de travle tidene. Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen. Hold god avstand til andre i skiløypa, skitrekket og på gåtur. Sjekk hvilke råd og regler som gjelder for hyttekommunen, og følg dem.
Kommunene og fylkeskommunene bør fortsatt ha forsterkede tiltak i kollektivtransporten. Dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
Én-til-én virksomheter, som for eksempel frisører, bør fortsatt ha forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7-10 i smittekarantenetiden. Det bør vurderes karantene for husstandsmedlemmer av nærkontakter ved mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.
Personer med høy risiko for å bli alvorlig syk eller dø dersom de blir smittet, bør nå leve mer skjermet.
Plikt til å bruke munnbind
Når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind.
Det skal brukes munnbind på offentlige steder som butikker, på kollektivtransport og innendørs stasjonsområder, serveringssteder når en henter take away, i fellesarealer på kjøpesentre dersom de er åpne fordi det er apotek og matvarebutikker på kjøpesentrene og i tros- og livssynshus i forbindelse med begravelser og bisettelser.
Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for ansatte på steder hvor det ikke er mulig å holde minst én meters avstand fra besøkende. Dette gjelder ikke ansatte på steder hvor det er iverksatt andre smitteverntiltak for de ansatte som bruk av visir, skillevegger og lignende.
Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og passasjeren har gått ut av taxien. Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i taxien.
Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
Alle kommunene kan innføre strenge råd og regler basert på lokale smittesituasjoner. Det er derfor viktig å følge med på hva som gjelder i egen kommune.
I ring 2 gjelder disse tiltakene fra 3. til og med 10. februar
Gjelder kommunene: Asker, Bærum, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nittedal, Rælingen, Vestby og Våler.
Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler
Gult tiltaksnivå i tråd med trafikklysmodellen gjelder for skoler og barnehager som for resten av landet.
Det må gjøres lokale vurderinger i tråd med smittesituasjonen, det vil si at kommunen som smittevernmyndighet kan beslutte rødt nivå der det er nødvendig ut fra en smittevernfaglig vurdering
Lokalene ved universiteter, høyskoler, fagskoler, opplæring for voksne i grunnskole, voksne i videregående og voksne som får opplæring etter introduksjonsloven og integreringsloven, samt kursaktivitet under studieforbund og Kompetansepluss stenges for alle elever og studenter. Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
Lokaler ved skoler godkjent etter friskolelova kapittel 6A skal ikke være stengt for elevene. Skoler med internat skal følge regler og anbefalinger for folkehøyskoler, mens skoler uten internat følger regler og anbefalinger for videregående opplæring.
Universiteter, høyskoler og fagskoler kan gjøre unntak fra kravet om å holde lokalene stengt dersom tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av å utføre forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, og det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet.
Idretts- og fritidsaktiviteter
Det er tillatt med organiserte idretts- og fritidsaktiviteter både for barn og voksne.
Treningssentre kan holde åpent for de som er bosatt i kommunen. Sentrene må selv vurdere hvordan de kan iverksette nødvendige systemer som sikrer etterlevelse.
Skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening tillatt for barn og unge under 20 år og profesjonelle toppidrettsutøvere.
Bibliotekene er åpne
Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte kultur-, idretts- og fritidsaktiviteter, kan holde åpent for:
Barn og unge under 20 år
Utendørs aktivitet for voksne
Organisert trening for toppidrettsutøvere
Voksne anbefales å ikke drive organisert aktivitet innendørs, men å trene utendørs dersom det er mulig å holde god avstand. Toppidrettsutøvere kan trene som normalt, også innendørs.
Arbeidsplasser
Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte. Reise til arbeid må anses som nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for de som har mulighet for dette.
Butikker
Kjøpesentrene og varehus skal fremdeles holde stengt i ring 2, men med disse unntakene for virksomheter i kjøpesentre:
matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer
utsalgssteder som i hovedsak selger dyrefôr og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
apotek
bandasjister
optikere
serveringssteder
Vinmonopolet
virksomheter som frisør, hudpleier, tatovører mv ( se mer informasjon i § 15 )
helsefaglige virksomheter, som fysioterapeuter, kiropraktorer, fotterapeuter mv ( se § 16 for hele listen)
bensinstasjoner
salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
lager- og grossistdelen i byggevareforretninger som selger til håndverksvirksomhet og liknende
Butikker kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer, når utlevering kan skje på smittevernfaglig forsvarlig vis.
Restauranter, kafeer, barer
Fortsatt skjenkestopp
Følgende virksomheter og steder skal holde stengt
Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
Museer
Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs,
Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng o.l. må holde stengt. Følgende unntak gjelder:
skolesvømming, svømmekurs og svømmetrening for barn og unge under 20 år og svømming for profesjonelle utøvere. Rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør, tillates også. Det samme med annen individuell behandling som det kan bestilles time til, og hvor bad er en del av behandlingen.
Anbefalinger
Den nasjonale anbefalingen om besøk i hjemmet gjelder. Det vil si å begrense sosial kontakt og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som allerede bor sammen. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
Alle bør unngå unødvendige reiser. Reise til arbeid må anses som nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for de som har mulighet for det.
Det er ikke lenger frarådet å reise til fritidsbolig utenfor egen kommune. Men reis bare sammen med medlemmer fra egen husstand, og ikke ta imot besøk. Gjør alle innkjøp i egen kommune før avreise, og nærbutikk i hyttekommune bør kun benyttes hvis det er strengt nødvendig og man tar særskilte smittevernhensyn, f.eks. går i butikken utenom de travle tidene. Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen. Hold god avstand til andre i skiløypa, skitrekket og på gåtur. Sjekk hvilke råd og regler som gjelder for hyttekommunen, og følg dem.
På grunnlag av den lokale smitterisikoen, bør kommunene og fylkeskommunene vurdere om eksisterende forsterkede tiltak i kollektivtransporten skal opprettholdes. Dette gjelder for eksempel om bare opptil 50 prosent av kapasiteten i transportmidlet skal benyttes.
Én til én-virksomheter, for eksempel frisører: På grunnlag av den lokale smitterisikoen, bør kommunene vurdere om eksisterende forsterkede tiltak skal opprettholdes. Det gjelder for eksempel bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt-kontakt.
Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7–10 i smittekarantenetiden. Det bør vurderes karantene for husstandsmedlemmer av nærkontakter ved mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.
Personer med høy risiko for å bli alvorlig syk eller dø dersom de blir smittet, bør nå leve mer skjermet.
Plikt til å bruke munnbind
Når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, utover kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind.
Det skal brukes munnbind på offentlige steder som butikker, på kollektivtransport og innendørs stasjonsområder, serveringssteder når en henter take away, i fellesarealer på kjøpesentre dersom de er åpne fordi det er apotek og matvarebutikker på kjøpesentrene og i tros- og livssynshus i forbindelse med begravelser og bisettelser.
Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for ansatte på steder hvor det ikke er mulig å holde minst én meters avstand fra besøkende. Dette gjelder ikke ansatte på steder hvor det er iverksatt andre smitteverntiltak for de ansatte som bruk av visir, skillevegger og lignende.
Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og passasjeren har gått ut av taxien. Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i taxien.
Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
Alle kommunene kan innføre strenge råd og regler basert på lokale smittesituasjoner. Det er derfor viktig å følge med på hva som gjelder i egen kommune.
Kilde: regjeringen.no
Utsetter seriespill i idretten
Ropstad understreket at toppidretten ikke får noe «fripass» de neste ukene heller. Dette gjelder først og fremst verdenscup i vinteridrett og håndballkamper som i utgangspunktet skulle avholdes i disse dager.
- Vi utsetter seriespill til midten av februar, og det blir ikke unntak fra karantene for idrettsutøvere som skal inn til Norge. Dermed blir det ikke noe unntak for World Cup og andre internasjonale utøvere, sa barne- og familieministeren.
Les også: Britisk koronavariant påvist i over 60 land
Dermed må planlagt toppidrett de neste par ukene vente til regjeringen omgjør disse tiltakene.
- Regjeringen vil gjøre en fornyet vurdering før dette, heter det i lørdagens redegjørelse fra Ropstad.
Regjeringen vil imidlertid åpne for at barn og unge under 20 år i Nordre Follo, Ås og Oslo (ring 1-kommunene) kan drive organiserte idretts- og fritidsaktiviteter. I resten av landet – inkludert de 14 omkringliggende kommunene – vil nasjonale regler gjelde.
Ønsker å få kontroll
Regjeringen forlenger de strenge tiltakene i Oslo-regionen til og med tirsdag. Etter det blir det noen lettelser, erfarer DN i forkant av lørdagens pressekonferanse. Da kan butikker åpne igjen, men ikke kjøpesentre. Barn og unge kan igjen ha fritidsaktiviteter å gå til, og grunnskolen kan gå tilbake til gult nivå. Anbefalingen om private besøk vil også bli lettet på. Dette vil gjelde fra og med onsdag 3. februar, ifølge avisen, som meldte dette lørdag formiddag, like før klokken 09.00.
Helsedirektoratet kom med sine faglige vurderinger i forkant av pressekonferansen, og i korte trekk er anbefalingen at tiltakene i all hovedsak forlenges med minst én uke, men hvis det er opp til dem kan det bli en langvarig nedstenging på flere uker for å kontroll. Det står nemlig også følgende i Helsedirektoratets vurdering:
«De nåværende lave smittetallene og summen av tiltak gir Norge en strategisk mulighet til å redusere smitten til de nivåene vi hadde forsommeren 2020. Hvis vi når disse smittetallene kan nasjonale tiltak i stor grad lempes på og smittesituasjonen kontrolleres med TISK og robust kontroll på importsmitte. Dette vil muliggjøre en tilnærmet normal hverdag for folk flest, normalisering for store deler av næringslivet og redusere tiltaksbyrden til et minimum for sårbare grupper.
Les også Gunnar Stavrums kommentar: Desperat Boris Johnson vaksinerer mer - men dødsfallene er fortsatt rekordhøye
For å oppnå dette målet må nåværende nasjonale tiltak beholdes til anslagsvis medio februar, eventuelt noe lenger i de større BA-regioner. Alternativet med for raske lempinger vil fort kunne bety behov for nye runder med kostbare og inngripende tiltak, noe som sannsynlig vil være svært skadelig for befolkningens tillit til myndighetene og oppslutning om tiltakene».
Samstemt med Helsedirektoratet
Her er også FHI samstemt med Helsedirektoratet. Begge faginstanser anbefaler imidlertid en gradvis lemping av tiltakene i Oslo-regionen, siden situasjonen knyttet til utbruddet av den fryktede engelske virusvarianten fortsatt er uoversiktlig.
Les også: Dette må til for at Raymond Johansen skal åpne opp Oslo: Har planen klar
«Nedtrapping i en uoversiktlig situasjon bør skje gradvis», understreker Helsedirektoratet i sine faglige vurdering.
- Har bedre oversikt
Regjeringen bekreftet allerede på torsdag at det vil komme lettelser i kommunene i Oslo-området som er nedstengt ettet utbruddet av den fryktede engelske virusvarianten i Nordre Follo.
- Bakgrunnen er at vi nå jobber med tiltakene for neste uke. Og i tilbakemeldingene som vi har fått fra fagmyndighetene, er vurderingen at det er bedre oversikt over situasjonen nå, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.
Dagens knallharde tiltak ble innført forrige helg, og var i utgangspunktet til og med i morgen søndag.
Dette er tiltakene i Oslo-regionen nå:
Dette er de nye tiltakene som innføres for ti kommuner i forbindelse med at det er oppdaget et utbrudd av den engelske virusmutasjonen. Tiltakene gjelder i første omgang til og med 31. januar.
Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler
* Skoler og barnehager: Det oppjusteres til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn i tråd med den nasjonale trafikklysmodellen. Kommunal smittevernmyndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagene dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesituasjonen tilsier det.
* Videregående skole: Det skal innføres digital undervisning på videregående skole i uke 4, og det skal forberedes overgang til rødt nivå i videregående skole fra uke 5. Videregående skoler som allerede er på rødt nivå, skal også ha heldigital undervisning i uke 4, og forberede seg på å gå tilbake på rødt nivå i uke 5.
* Universiteter, høyskoler og fagskoler: Det skal innføres digital undervisning for alle. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
* Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.
Anbefalinger
* Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
* Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
* Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
* En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
* Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7–10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.
Regler
* Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
* Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.
* Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01–31.01.
* Skjenkestopp.
* Stans i breddeidrett for barn og voksne.
* Stans i andre fritidsaktiviteter (kor, korps, teater o.l.)
Følgende virksomheter og steder skal holde stengt:
* Serveringssteder, men det er tillatt med take away
* Treningssentre
* Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende
* Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser
* Biblioteker
* Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
* Museer
* Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
*Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.
Lettelser for barn og unge
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad opplyste også at de slipper noe opp for de yngste.
- Regjeringen har nå fått det faglige rådet og situasjonen er mer oversiktlig. Vi jobber nå med anbefalingen, og det vil komme lettelser neste uke, spesielt for barn og unge, fortalte han til VG.
Han la til at både skoler og fritidsaktiviteter for barn og unge må prioriteres.
- Vi tar en ny vurdering av de tiltakene de nærmeste dagene. Da er min holdning veldig tydelig: Vi må prioritere en åpning av tjenester til barn og unge først og så raskt som overhodet mulig.