Gå til sidens hovedinnhold

Høie: Nasjonale innstramminger ikke nødvendig

Helseminister Bent Høie (H) sier seg enig med FHI i at høstens smittestrategi ikke har fungert godt nok, men mener nasjonale innstramminger ikke er nødvendig.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg påpekte overfor NRK onsdag morgen at det er særlig smitten i skolene som vekker bekymring. Hun slo fast at smitten hadde økt raskere enn FHI og Helsedirektoratet hadde forventet, og at dette ikke er ønskelig.

– Jeg er helt enig med Camilla Stoltenberg, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til VG onsdag.

Han sier myndighetene ikke kan ha som krav at ingenting blir problematisk, men understreker at man må finne løsninger og justere kursen underveis.

Helseministeren understreker viktigheten av lokale tiltak, og legger til at skolene selv kan velge å ha skoler på for eksempel gult nivå.

– Nasjonale innstramminger er ikke nødvendig nå og har ikke betydning for denne smittespredningen. Hvis vi innfører strenge tiltak for barn og unge nasjonalt vil det ramme barn også steder der det ikke er smitte, sier Høie til VG.

Les også: FHI med innrømmelse etter smitteeksplosjon: - Vi gjettet feil her

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet følger helseministeren budskapet om lokale tiltak. Han mener kommunene må bruke trafikklysmodellen aktivt når smitten i skolene ikke kan håndteres på grønt nivå.

– Lokalt innrettede tiltak mot aldersgrupper med mye smitte i kommunene er imidlertid svært viktig nå og det eneste som vil gi god effekt på smittespredningen, skriver Nakstad i en epost til NTB.

Nå som nesten tre millioner nordmenn er fullvaksinert, vil det ikke ha noen særlig effekt å innføre nasjonale tiltak for å begrense smitten, advarer den assisterende helsedirektøren.

Han legger til at nasjonale myndigheter støtter opp med hurtigtester, finansiering, rådgivning og regelverk – akkurat som tidligere i pandemien.

– De lokale myndighetene må sørge for gjennomføringen der målgruppene bor.

– Har trafikklysmodellen fungert etter hensikten?

– Trafikklysmodellen fungerer godt hvis den brukes av kommunene. Vi har vært tydelige på at den bør brukes hvis man får en smittesituasjon som ikke lar seg håndtere på grønt nivå.

Nakstad viser videre til at Helsedirektoratet har sendt brev til alle landets kommuner og bedt dem prioritere vaksinering og massetesting foran smittesporing blant elever som har mange nærkontakter.

Dette forklares med at disse nærkontaktene nå vil bli testet uansett.

Les også: Slakter regjeringen og helsetoppene: – De har løpt fra ansvaret sitt