MARMORHALLEN/AKERSGATA (Nettavisen): - De siste dagene er det snakket mye om situasjonen på grenseovergangen våre. La meg si det med en gang: Norge er et av de strengeste landene hva gjelder grensekontroller, åpner justis- og beredskapsminister Monica Mæland med på onsdagens pressekonferanse.
Hun forteller at regjeringen nå jobber med å styrke testkapasiteten på grenseovergangene, samt innføre obligatorisk koronatest på grensene. Det å krysse grensen uten testing, er straffbart, og 24-timersregelen skal fjernes.
Målet her er å skjerpe testingen etter ankomsten til Norge.
Mæland sier videre at helsedirektoratet har fått i oppdrag å oppgradere helsesentrene med tanke på å introdusere og støtte flere språk.
Til slutt understreker justisministeren at det per i dag ikke er aktuelt å innføre portforbud.
- Men det er viktig at vi er forberedt, og at vi utreder verktøy som kan måtte bli brukt i kampen mot pandemien. Derfor har vi sett forlaget på høring, og vi skal vurdere høringen når fristen på tre uker er ferdig, sier Mæland.
Les også: Raser mot lokalt besøksforbud på Jessheim: - Dette er skremmende
Høie: - Blir krevende
- Krafttaket vi ba alle bli med på i begynnelsen av året, har hatt effekt. Undersøkelser viser at mange har satt sitt sosiale liv på pause, forteller helse- og omsorgsminister Bent Høie og viser til statsminister Erna Solbergs oppfordring om å droppe sosial kontakt i starten av januar.
- Den første uken i begynnelsen av året satt vi smitterekord, men smittetallene denne uken kan tyde på at det vi gjorde har hatt effekt, legger han til.
Høie sier videre faren ikke er over, og at man må stålsette seg for å leve videre med restriksjoner mens vaksinasjonen foregår.
- De neste ukene bli krevende, men på en annen måte. Vi må bruke de neste ukene på å unngå å komme i samme situasjon som andre land.
I løpet av helgen vil regjeringen ta stilling til videre smittevernstiltak. Dagens restriksjoner varer til og med tirsdag 19 januar, men Høie understreker at vi må være forberedt på at flere av disse vil bli forlenget.
Les også: Merkel kom med skrekk-varsel. Dette svarer Erna Solberg på om det samme kan skje i Norge
Høie: Håp etter påske
På spørsmål fra Nettavisen om hvilke konkrete tiltak som vil være nødvendig etter påske, som følge av at tempoet på vaksineringen har økt betraktelig i februar og mars, mener Høie man må komme tilbake til det.
- Det vil handle både om hvor langt vi har kommet i vaksineringen, men mest om smittesituasjonen. Fram til vi har kommet til en situasjon der en vesentlig del av den voksne befolkningen er vaksinert, så vil det være behov for fortsatt tiltak, sier helse- og omsorgsministeren og legger til:
- Men jeg håper at vi etter påske vil være i en situasjon hvor kombinasjonen av smittesituasjonen og antallet som er vaksinert, ikke minst de som er i risikogruppen og helsepersonell - som er de som sannsynligvis vil være vaksinert i løpet av våren - vil det óg kunne medvirke til at vi kan ha færre tiltak, sier Høie.
Hør spørsmålene fra Nettavisen til Bent Høie i videoen under:
Han trekker derimot inn andre faktorer som kan slå inn, som det muterte viruset som smitter raskere, som kan endre bildet.
- Regjeringen har tre hovedkriterier på dette: Det første er liv og helse, som vi ønsker å beskytte, det andre er barn og unge og det tredje er arbeidsplasser. Det er de faktorene vi må legge vekt på når vi må vurdere de ulike tiltakene opp mot hverandre, sier Høie til Nettavisen på spørsmål om hvilke tiltak som kan være aktuelt å lette på først, om smittesituasjonen er lovende i overgangen mars-april.
Skal bruke helgen
Bakrusen etter inngangen til det nye året ble stor, da statsminister Erna Solberg erklærte en sosial nedstenging i hele landet den 3. januar. Disse tiltakene skal vare til og med 19. januar, og med kun noen dager igjen til den datoen, er det knyttet spenning over om tiltakene forlenges eller ikke.
- Nå skal vi få innspill fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet sånn at vi til helgen kan gå igjennom og se, sa statsminister Erna Solberg til NTB, onsdag formiddag.
Hun holder kortene tett til brystet, men åpner opp for at tiltakene kan tilpasses lokalt.
- Det er forskjellige muligheter. Det ene er at vi ser at tallene stabiliserer seg litt, og at det ikke kommer nye store utbrudd nye steder. Da kan det være at det blir mulig å gjøre geografiske endringer, sånn at ikke alt er nasjonale tiltak, fortalte statsministeren.
Dette korona-spørsmålet er det mange som vil ha et svar på. Slik svarte statsministeren på det:
Svarer på vaksine-kritikk
Til tross for en tøff start på året, har Norge også kommet i gang med vaksineringen av befolkningen. Det har imidlertid ikke vært helt knirkefritt etter 2,5 uker. Kritiske røster har sagt at tempoet i vaksineringen går altfor tregt.
Enn så lenge har omkring 25.000 personer fått koronavaksine i Norge, bekrefter Høie på onsdagens pressekonferanse.
- Vi er så heldige at vi har et oljefond i Norge, og vi har økonomiske muskler til å kunne bruke i en sånn situasjon. Det er veldig mange i Norge som har betalt en utrolig høy pris. Da er oppgaven for norske politikere å ta vare på den norske befolkningen, og da må vi gjøre det vi kan for å få tak i mer vaksine, raskere, sa Frp-nestleder Syliv Listhaug nylig til NRK.
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, har også utfordret regjeringens vaksinestrategi og bedt dem endre på den. Men helse- og omsorgsminister Bent Høie har stått fast på at vaksinene skal fordeles jevnt til alle kommunene.
Les også Gunnar Stavrums kommentar: Koronavaksinen må gis til dem som trenger den mest - resten kan vente
På spørsmål fra TV 2 om hvorfor Norge har flere vaksinedoser liggende til vent, og at vaksinasjonen har tatt såpass lang tid, svarer Høie at fra og med neste uke vil det ikke være nødvendig å spare lenger. Da vil nemlig flere motta sin andre dose av koronavaksinen.
Norge har valgt å sette av vaksiner for å sikre at den siste dosen av koronavaksinen er tilgjengelig til alle som har fått første dose. Det er gjort i tilfelle det oppstår problemer med produksjonen eller distribusjonen.
– Neste uke har vi bygd opp det lageret vi trenger. Fra da behøver vi ikke å holde av ytterligere doser. Da begynner vi også å sette av dose nummer to på dem som allerede har blitt vaksinert, sier Høie og fortsetter:
– Det betyr flere doser til kommunene de neste ukene.
Les også: Norge har 136.000 doser med vaksine - 25.000 er vaksinert
- Vaksinasjonen etter planen
Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg sier vaksineringen i Norge har fulgt planen, selv om det har gått raskere i noen andre land.
– Vaksinasjonen i Norge går etter planen. Det betyr at det er kontrollert, det er effektivt, og det er raskt. Det har gått langsommere enn i noen andre land de første ukene. Framover vil vi bruke alle dosene, og vi vil være trygge på at vi kan gjennomføre hele veien fordi vi har et beredskapslager, sier FHI-sjefen.
I dag holdes det igjen nok vaksine til dose to til alle vaksinerte. Men beredskapslagrene kan tas ned hvis man er helt trygg på at nye leveranser vil komme, ifølge Stoltenberg.
Les også: Studie: Kinesisk koronavaksine gir 50 prosent beskyttelse
Synkende R-tall
Antall registrerte smittetilfeller økte med 19 prosent i forrige uke. Men smittetallet R har falt.
Det viser Folkehelseinstituttets ukesrapport for uke 1, som ble lagt fram onsdag.
Ifølge den nye ukesrapporten ble det registrert 4.589 smittede i uke 1. Det er en økning på 19 prosent fra foregående uke. Samtidig har rekordmange personer testet seg – antall tester økte med hele 70 prosent fra uke 53 til uke 1.
Andelen positive tester falt fra 3,6 prosent i uke 53 til 2,5 prosent i uke 1.
Matematisk modellering gir samtidig et R-tall på 1,2 for perioden etter 27. desember.
Mer oppdaterte analyser som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, tyder på at R har vært synkende gjennom perioden, og at tallet 4. januar lå på 1,0.
R viser hvor mange nye personer hver smittede i snitt gir viruset videre til. Et R-tall på 1,2 betyr at 100 smittede i snitt vil smitte 120 nye, slik at epidemien øker i styrke.
Smitten holder seg derimot på et stabilt nivå når R-tallet ligger på 1,0.