Gå til sidens hovedinnhold

Høie om nye tester: - Dette er veldig gode nyheter

Helsedirektoratet har bestilt i alt fem millioner hurtigtester.

Se video øverst: Helseministeren hevder vi har et nytt og viktig verktøy i kampen mot koronaviruset

- Fra og med 7. desember blir hurtigtester distribuert ut til kommunene. Det vil være rundt 1 million i første omgang. De vil bli brukt nå i starten til personer som har symptomer, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie innledningsvis.

- Dette er veldig gode nyheter for å teste og spore opp smittede, la Høie til.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad fortalte at de nye testene gir mulighet til å teste enda flere.

- Den vil også gjøre smittesporingen mindre komplisert ved at vi plukker opp smittetilfeller mye raskere, og dermed trenger man ikke å ringe så mange folk, sa Nakstad.

- Mer effektivt

Helse- og omsorgsministeren og den assisterende helsedirektøren har tatt turen til teststasjonen på Aker sykehus i Oslo. For Nakstads sin del er dette hans andre tur til Aker sykehus på én måned. I starten av november var den assisterende helsedirektøren på plass for å snakke om utprøvingen av de nye hurtigtestene.

- Dette vil kunne gjøre utbruddshåndteringen mye mer effektiv, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Nettavisen utenfor Aker teststasjon.

Dette sa Nakstad om hurtigtestene sist han var utenfor Aker sykehus:


- De kommunene som nå har utbrudd, må noen ganger vente flere dager for å få avklart om testen er positiv. Med en slik hurtigtest kommer svaret i løpet av 20 minutter, forklarer Nakstad.

Slaktet i fransk studie

Da hadde myndighetene kjøpt inn tre millioner hurtigtester, men de har nå benyttet seg av opsjonen sin på ytterligere to millioner. Over én million av disse hurtigtestene sendes nå til landets kommuner, men innkjøpet har allerede mottatt en del kritikk. En fransk studie viste nylig at hurtigtestene ikke har mer enn 50 til 60 prosents treffsikkerhet.

Les også: Høie forsvarer bruk av hurtigtestene som blir slaktet i fransk studie

- Det vi ser i noen av de internasjonale studiene, er at de er basert på at folk tar testene selv. Da kan det være at resultatet blir som studien fra Frankrike. Men setter man det inn i et system der det er helsepersonell og retningslinjer for når de brukes, kan vi oppnå andre resultater. Det er det vi i Norge prøver ut, sa Høie.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken