*Nettavisen* Nyheter.

Høie positiv til EUs fargekart for reiserestriksjoner

FELLES REISERÅD: EUs europaministre har vedtatt nye anbefalinger som er ment å rydde opp i et forvirrende og kaotisk lappeteppe av nasjonale reiseråd. Bildet viser en flypassasjer på Fiumicino lufthavn i Roma 30. juni i år.

FELLES REISERÅD: EUs europaministre har vedtatt nye anbefalinger som er ment å rydde opp i et forvirrende og kaotisk lappeteppe av nasjonale reiseråd. Bildet viser en flypassasjer på Fiumicino lufthavn i Roma 30. juni i år. Foto: Guglielmo Mangiapane (Reuters)

EUs medlemsland er enige om et felles fargekart for reiserestriksjoner. Det nye systemet er mer liberalt enn det norske, men får likevel støtte fra regjeringen.

13.10.20 11:44

– Norge har stilt seg positiv til dette initiativet. Dette vil kunne skape forutsigbarhet for landene og avverge ubegrunnede hindringer, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en redegjørelse for Stortinget tirsdag om koronakrisen.

– Samtidig er det opp til nasjonale myndigheter å vurdere risikobildet og beslutte tiltak ut fra nasjonale forhold, sa Høie.

Klikk på bildet for å forstørre. Hovedgrepet fra EU er et felles fargekart der land klassifiseres som grønne, gule eller røde avhengig av smittenivå de siste 14 dagene. Det anbefales at det ikke legges restriksjoner på innreise fra grønne regioner, men landene kan ha restriksjoner for innreise fra andre områder.

NYTT FARGEKART: Hovedgrepet fra EU er et felles fargekart der land klassifiseres som grønne, gule eller røde avhengig av smittenivå de siste 14 dagene. Det anbefales at det ikke legges restriksjoner på innreise fra grønne regioner, men landene kan ha restriksjoner for innreise fra andre områder. Foto: Faksimile (EU)

Graderte restriksjoner

Som ventet vedtok EU-landenes europaministre det nye fargekartet tirsdag, etter at det ble oppnådd enighet om forslaget forrige uke.

Hovedgrepet er et felles fargekart der land klassifiseres som grønne, gule eller røde avhengig av smittenivå de siste 14 dagene. Det anbefales at det ikke legges restriksjoner på innreise fra grønne regioner, men landene kan ha restriksjoner for innreise fra andre områder.

For regioner som er oransje, røde eller grå – sistnevnte er områder med begrenset tallgrunnlag – kan medlemslandene kreve karantene eller testing ved innreise. Ministrene anbefaler at det skilles mellom eventuelle tiltak for oransje og røde områder.

Vedtaket legger også opp til et felles skjema for sporing av reisende for de landene som krever dette.

Les også: Virusmutasjoner oppdaget etter bussreise i Sør-Norge

Mer liberale grenser

Dette ligner «trafikklys»-systemet som Norge innførte tidligere i høst. Men i anbefalingene fra EUs ministerråd legges det opp til vesentlig mer liberale grenser for gult og rødt nivå enn de grensene som gjelder i Norge i dag.

De nye anbefalingene er ment å rydde opp i et forvirrende og kaotisk lappeteppe av nasjonale reiseråd, og EU-rådets utgangspunkt har vært at de også skal gjelde for EØS-land som Norge.

Anbefalingene er likevel ikke juridisk bindende for medlemslandene.

(©NTB)

Fakta

Slik er EUs fargekart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.