OSLO (Nettavisen): «Trist», sier helseminister Bent Høie (H) om situasjonen rundt smitteutbruddet på et av Hurtigrutens ekspedisjonsskip og selskapets håndtering av situasjonen.

Smitteutbruddet har sitt utspring på Hurtigrutens ekspedisjonsskip «Roald Amundsen». Per nå er totalt 39 personer bekreftet smittet på to seilaser. Fem passasjerer har testet positivt.

Les også: Hurtigruten: - Vi har sviktet. Vi har gjort feil

Nå stanses all cruisetrafikk til Norge i 14 dager. Det varslet Høie og næringsminister Iselin Nybø (V) på en pressekonferanse mandag.

- Vi har dessverre kommet i en situasjon hvor vi må stramme inn på ny, uttalte de begge.

- Tilliten til Hurtigruten er svekket, og så er det opp til selskapet å gjøre noe med det. De har vært en pådriver overfor regjeringen for at vi skal åpne opp, sa helseministeren da han ble bedt om å kommentere Hurtigrutens hemmelighold om smitteutbruddet.

- Pandemien er ikke over

- Innstrammingen vil forhindre skip med flere enn 100 personer om bord fra å legge til kai. Vi må ta disse grepene mens vi undersøker hva som sviktet på Hurtigruten og hva som kan gjøres for å hindre at noe lignende skjer igjen. Situasjonen på Hurtigruten viser det vi har sagt hele veien, at koronapandemien ikke er over. Vi må dessverre stramme inn på ny. Vi vil gjøre en ny vurdering om 14 dager, sa helseministeren.

Både han og næringsministeren beklaget den situasjonen som har oppstått, men sa det var nødvendig å ta grep:

- Det er helt nødvendig å ta denne time-outen nå, sa Nybø.

Les også: Helsemyndighetene frykter et større smitteutbrudd

Refset Hurtigrutens håndtering

På spørsmål fra hva han syntes om at Hurtigruten hadde prøvd å hemmeligholde situasjonen, var Høie krystallklar i svaret sitt:

- Jeg reagerer kraftig på det. Jeg fikk beskjed om at de hadde tenkt til å sende ut varsel til passasjerene og legge ut nettsak om dette. Og så fikk vi beskjed om at de kun ville gi info til passasjerer og ikke legge ut nettsak. Fredag fikk vi informasjon om at de verken hadde gjort det ene eller andre. Det var overraskende.

Les også: – Korona var det siste Hurtigruten trengte nå

Erkjenner svikt

På en pressekonferanse senere samme dag erkjente Hurtigruten at det har vært avvik fra flere av prosedyrene. De har innstilt alle ekspedisjonscruise og bedt DNV foreta en gransking av selskapets håndterig. Samtidig avviser selskapet at de har forsøkt å holde tilbake eller skjule informasjon.

Tidligere på mandag opplyste politiet at de skal etterforske Hurtigruten.

Les også: Politiet skal etterforske Hurtigruten

«På bakgrunn av det som har kommet frem i media i løpet av helgen har politiet besluttet å opprette sak og etterforske om Hurtigruten som foretak eller enkeltpersoner kan ha overtrådt bestemmelser i straffeloven om smittevern, og/eller bestemmelser gitt i medhold av smittevernloven», het det i en pressemelding fra politiet.

Ikke mer enn 100 personer

Høie varsler at det vil komme strengere regler om mannskapsbytte på cruiseskip, og at skip med mer enn 100 personer ikke får lov til å gå i land på norske havner.

Næringsminister Iselin Nybø poengterte at disse innstrammingene ikke gjelder annen skipstrafikk.

- Kiel-ferga og andre ferger kan gå som normalt, forklarte hun.

Særlig risiko på cruiseskip

Det er etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet at regjeringen nå setter ned foten overfor cruiseaktørene i norske farvann.

- Det er ekstremt krevende med smittesporing på et cruiseskip, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på mandagens pressekonferanse.

Her poengterte han hvilke regler som gjelder for innreisekarantene og hvilket ansvar arbeidsgivere og arbeidstakere om bord på skip har:

- Personer som er i innreisekarantene skal oppholde seg på et egnet oppholdssted, for eksempel et hotell. Dette betyr at mannskapet ikke kan mønstre på skipet i karanteneperioden, understreket Guldvog.

Han sa dette gjelder enten det det er i eller utenfor Schengen/EØS-området.

Det kan kun gjøres unntak for borgere fra EU/EØS/Schengen.

Hovedregelen er at personer som ankommer Norge skal opprettholde seg i 10 dagers karantene, men bare personer som kommer fra et grønt land er unntatt dette.

Mange av de ansatte på Hurtigruten som er blitt smittet, var utenlandsk arbeidskraft som jobbet som vanlig på skipet til tross for at de egentlig skulle ha vært i karantene.

Helsedirektøren poengterte også at ansatte skal testes i Norge, selv om de har blitt testet i sitt hjemland på forhånd.

Les også: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

39 personer

- Det er ingen endringer fra i går. Det er 34 ansatte på Hurtigruten og fem passasjerer som har fått bekreftet smitte, sa avdelingsdirektør i FHI, Line Vold.

Hun fortalte videre at de fleste av de som har blitt smittet er bosatt i Norge og at de blir fulgt opp her.

Les også: Nye korona-symptomer: Her er tegnene på at du kan være smittet uten å vite det (+)

- Vi er også i kontakt med filippinske myndigheter angående det filippinske mannskapet, sa Vold.

Flere «røde» land

På pressekonferansen mandag gjentok og utdypet avdelingsdirektøren varslet Folkehelseinstituttet tidligere har kommet med om at nye land kan bli lagt til på rød liste for norske reiseråd i løpet av uka.

- Vi gjør annenhver uke vurdering av land i EU, EØS og Schengen. Situasjonen er omtrent som den var for 14 dager siden, men det er stigende smitte i flere land. Sveits og Tsjekkia har såpass høye tall at vi tilrår at de blir røde. Polen kan bli rødt i slutten av uka, sa Vold.

Nye tall

Oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet mandag viser 141 nye smittetilfeller i uka som gikk (uke 31). Det er det høyeste uketallet siden mai (uke 19, 4. til 10. mai). Det viser oversikten over daglig antall meldte tilfeller i Norge fra epidemiens start. Tilfellene er registrert etter dato for når prøve ble tatt. Det er 1-2 dagers forsinkelse i tiden fra diagnose til registrering i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Folkehelseinstituttets tall mandag viser 9268 bekreftede smittetilfeller så langt og 256 døde.

INFOGRAFIKK: Koronaviruset i Norge

Helsedirektoratets tall for innlagte koronapasienter viser 14 innlagte mandag, det høyeste tallet siden 3. juli.

Det er elleve flere enn før helgen. Én pasient får respiratorbehandling.

Sju pasienter er innlagt ved Helse sør-øst, fire i Helse nord, to i Helse vest og én i Helse Midt-Norge, viser tall fra Helsedirektoratet.

Pasienten som får respiratorbehandling, er på sykehus i Helse sør-øst.

Klikk her for å se diagram over innlagte koronapasienter og andelen respiratorpasienter.

Tre nye koronasmittede bekreftet i Moss

Mandag er det registrert tre nye smittetilfeller i Moss. Totalt er nå 133 personer bekreftet smittet av koronaviruset i kommunen, men kommunen venter nye prøvesvar i løpet av dagen.

Den største smitteklyngen knytter seg til en bryllupsfest der 18 personer fra Moss ble koronasmittet. Saken har forgreninger til flere kommuner, som Fredrikstad, Sarpsborg, Vestby, Lillestrøm, Asker og Oslo.

Per mandag var det ingen flere smittede knyttet til arrangementet i noen av kommunene. Totalt er 26 personer blitt smittet i forbindelse med selskapet, melder NTB.