*Nettavisen* Nyheter.

Høie vil utelivsfylla til livs

Foto: (Colourbox)

- Målgruppen er «for folk som går ut på byen», sier helse- og omsorgsministeren om ny alkoholkampanje.

18.11.13 13:04

(SIDE2): Mandag lanserte helse- og omsorgsminister Bent Høie Helsedirektoratet sin nye alkoholkampanje «Åpenbart påvirket».

Burde være flinkere til å bortvise personer

Hovedmålgruppen for kampanjen er «folk som går ut på byen», først og fremst de under 35 år. Målet med kampanjen er å øke forståelsen for skjenkereglene og kunnskapen om hvor grensene går og alkoholens skadevirkninger.

- Det økende alkoholkonsumet i Norge de senere årene er en folkehelseutfordring. Alkohol er et lovlig rusmiddel, og er det rusmiddelet som er mest brukt og som medfører størst skade i samfunnet. Vi må forebygge mer og føre en politikk som begrenser skadene av alkoholbruk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Kampanjens hovedbudskap er: «Den siste som ser hvor mye du har drukket er ofte deg selv», og spiller på når grensen går for å være åpenbart påvirket slik at man nektes alkoholservering eller adgang til utestedet.

En fersk befolkningsundersøkelse Norstat har utført for Helsedirektoratet i forbindelse med kampanjen, viser at et klart flertall av oss mener vi skal ha klare regler for hvordan servering av alkohol skal foregå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Thinkstock.com)

49 prosent av befolkningen mener at bartendere og servitører generelt burde være flinkere til å bortvise personer som er åpenbart påvirket.

En av tre mener at bartendere og servitører er flinke til å nekte servering til personer som er åpenbart påvirket. Undersøkelsene viser også at 86 prosent mener at det er viktig at vi har regler for hvordan servering av alkohol på serveringssteder skal foregå.

Mens kun 14 prosent av befolkningen totalt mener at skjenkebestemmelsene er for strenge, er det 30 prosent av yngre under 30 år som mener dette.

- Skjenkebestemmelsene skal begrense skadene som alkoholbruk kan innebære og er en viktig del av alkoholpolitikken. Jeg håper denne kampanjen vil bidra til økt forståelse for skjenkebestemmelsene og den viktige jobben dørvakter og servitører gjør for å bidra til et tryggere uteliv, sier helse- og omsorgsministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Mange bryter loven

- Vi vet det skjer mange brudd på alkoholloven, både når det gjelder skjenking til mindreårige og skjenking til åpenbart berusede personer, uttalte statsråden under kampanjelanseringen på mandag.

8. oktober 2013 sendte Helse- og omsorgsdepartement forslag til endringer i alkohollovgivningen på høring. Det foreslås blant annet nasjonale krav til kommunenes reaksjon ved brudd på alkoholloven.

- I dag bruker kommunene adgangen til å inndra skjenkebevilling svært sjelden. Derfor foreslår vi å innføre nasjonale krav til kommunenes reaksjon ved brudd på alkoholloven. Det vil tydeliggjøre kommunenes ansvar for å reagere og samt sikre likebehandling, sier Høie.

I høringsnotatet foreslås det blant annet å innføre et prikksystem der det tildeles prikker til salgs- og skjenkesteder for brudd på alkoholloven. Det foreslås åtte prikker til skjenking til mindreårige, fire prikker til skjenking til åpenbart berusede personer og fire prikker for overtredelser av tidsbestemmelsene. Åtte prikker i løpet av tre år vil føre til inndragning av bevillingen i minst en uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.