Høie vurderer å droppe kompromiss om reservasjon

Oslo (NTB): Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vurderer å droppe kompromissforslaget om å la kommunene avgjøre om fastleger skal få reservere seg mot å henvise pasienter til abort.

Høie innrømmer nå at forslaget viser seg å være lite populært, og åpner for at det ikke skal være opp til kommunene å avgjøre legenes reservasjonsmulighet likevel, skriver Dagbladet.

- Jeg tok et logisk utgangspunkt i at kommunene forvalter fastlegeordningen og bør bestemme dette selv. Men nå kan det virke som om det nærmest er tverrpolitisk enighet i kommunene om at man ikke ønsker dette ansvaret. Men det rokker ikke ved prinsippet eller hovedrammene. Dette er ikke en høring om vi skal ha en reservasjonsmulighet, men hvordan vi skal utforme den. Reservasjonsmulighet vil bli innført, og det er min jobb å gjennomføre dette, sier Høie til avisen.

Dersom saken ender med en nasjonal reservasjonsmulighet for fastlegene, er det en klar seier for KrF som har vært kritisk til forslaget om å la kommunene bestemme selv. Et flertall av landets ordførere, også Høyres egne, har sagt at de er motstandere av regjeringens forslag.

- At vi er uenige om et underpunkt, er jeg helt avslappet til. Det viktigste er at vi får kriterier på plass som sikrer pasienten, og at helsetilbudet i møte med pasientene er likt i hele landet. Bakom det, kan helsetjenesten være organisert som den vil, sier Høie. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.