RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Evan Agostini (AP)

Hold deg unna «Jessica Biel»

Sist oppdatert:
Treffer du «feil» versjon av henne, kan du bli smittet av farlig virus.

En ny rapport fra sikkerhetsselskapet McAfee viser nemlig Biel er blant de kjendisene som havner lengst opp på listen over nettsøk som kan gi virus.

Selskapet har gått gjennom 900 nettsider og 150 ringetoner på jakt etter ondsinnet innhold.

- Ett av fem søk gir virus
- Ett av fem nettsøk relatert til Jessica Biel fører til en nettside, bilde, video eller spam som inneholder en sikkerhetstrussel, heter det i rapporten.

Hakk i hæl følger artisten Beyoncé, skuespiller Jennifer Aniston, den amerikanske fotballstjernen Tom Brady og realitystjernen Jessica Simpson.

Brad Pitt, som toppet fjorårets liste, ligger nå på en tiende plass på årets liste.

Følger trendene
Rapporten viser at hackere ser på trender innenfor populærkulturen for å spre virus og ondsinnet programvare. Sikkerhetsekspert Shane Keats i McAfee mener hackerne holder seg godt oppdatert.

- Jessica Biel er veldig, veldig populær akkurat nå, og det viser bare hvor oppdaterte de nettkriminelle er. De er skikkelig smarte og får med seg trendene i samfunnet, sier Keats.

Risikograden på sidene du kan komme inn på, varierer ifølge Keats fra «irriterende» til å være direkte ødeleggende.

- Går sjelden galt
Likevel vil ikke sikkerhetseksperten fraråde å bruke internett.

- Dersom du holder deg på de store, kjente og trygge delene av nettet, vil det sjelden gå galt. Men dersom du oppsøker mer lyssky nettsider, kan du fort bli rammet, forklarer Keats.

Brukere lar seg lure
Sikkerhetsguru David Perry har tidligere sagt at brukerne selv må ta mye av skylden.

Han trakk i et intervju med Nettavisen fram det kjente viruset som reklamerte med nakenbiler av tennisbabe Anna Kournikova for noen år siden.

- Det var en som ringte meg og sa han hadde lastet ned og installert viruset, men han forsto ikke helt, han fikk ikke opp noe nakenbilde! Da spurte jeg om han var på jobb, og han sa ja. Da hadde jeg mest lyst til å si at han burde si opp jobben sin, sa Perry oppgitt.

Ifølge sikkerhetsrapporten er disse kjendisene verst rammet av hackere:
1) Jessica Biel – Mye oppstyr om både kroppen hennes og forholdet til Justin Timberlake gjør Jessica Biel til et yndet mål for spammere og hackere. Når McAfee gikk gjennom «Jessica Biel screensavers» inneholdt rundt halvparten av sidene ondsinnet kode med spyware, adware og potensielle virus.

2) Beyoncé – Beyoncé topper nomineringslisten før MTV Video Music Awards og McAfees liste over den kjendisen som oftest topper popularitetslister. Ved å søke etter «Beyoncé ringtones» får man opp en farlig nettside med linker til en distributør av adware og spyware.

3) Jennifer Aniston – Hollywood- favoritten er også høyt på listen over kjendissøk som resulterer i store mengder nettsteder med virus. Mer enn 40 prosent av alle Google-søk etter «Jennifer Aniston screensavers» inneholdt stygge virus, blant annet viruset «FunLove».

4) Tom Brady – New England Patrioten er ikke så kjent i Norge, men har tydeligvis mange tilhengere utenfor Norges grenser. Men selv om tilhengerne gjerne vil laste ned innhold med idrettsstjernen, er de neppe like interesserte i trojaneren de kan få på kjøpet.

5) Jessica Simpson – Jessica Simpson er like farlig å søke opp på nett som hun er populær. Søk på «Jessica Simpson videos» kan lede deg til sider med potensielt skadelige nedlastinger.

6) Gisele Bundchen – Verdens best betalte supermodell er også populær blant hackere og nettkriminelle. Et søk på «Gisele Bundchen photos» kan sende deg rett til svært utsatte nettsider med høy risikograd på McAfees lister.

7) Miley Cyrus – Tenåringsidolet Miley Cyrus slipper ikke unna, og søk etter henne linker videre til nettsider med virus og spyware.

8) Megan Fox, Angelina Jolie – søker du etter stjernene Megan Fox eller Angelina Jolie får du også opp en rekke utsatte nettsteder med nedlastinger, noe som ifølge McAfee beviser at kriminelle prøver å sko seg på de mest populære kjendisene og ansiktene.

9) Ashley Tisdale – «High School Musical»-stjernen er populær på nett - særlig som skjermsparer. Flere nettsider med skjermsparere inneholder mye malware og nedlastinger med virus.

10) Brad Pitt – For et år siden toppet Brad Pitt denne listen, men i løpet av det siste året har han falt til en tiende plass. Likevel advarer McAfee om de noe færre men like hissige virusene som kommer opp på sidene du søker opp.

Sjekk hele listen på McAfees hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere