«Hold kjeft, kreftpasient»

Foto: Torgeir Sørensen (TS foto) (FEM/Privat)

- Jeg forteller min historie fordi jeg vil at folk skal få en smell i ansiktet, sier Sara (17).

14.03.13 15:34

(SIDE2:) - Jeg vil at folk skal vite hvorfor jeg ble mor i ung alder og hvorfor jeg ikke tok abort, sier Sara Hansen (17) til Side2.

Hun er en av deltakerne i TVNorge-serien «Unge Mødre». I onsdagens episode fikk seerne møte tenåringen og høre hennes historie som småbarnsmor.

- Ble veldig dårlig
Til Dagbladet sier Sara at hun har hatt blodkreft to ganger, første gang da hun var fem år gammel. Hun ble friskmeldt etter flere år på cellegift, men kreften kom tilbake da hun ble 11 år.

Tenåringsmoren skriver også blogg, og her forteller hun i et innlegg om hvordan det var å få kreft som barn, og også om hvordan det er å være ung mor.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Da jeg var fem år gammel fikk jeg diagnosen ALL som er en forkortelse for Akutt Lymfatisk Leukemi. Dette er en type blodkreft som starter i beinmargen.

Jeg fikk masse cellegift og ble veldig dårlig. Heldigvis er denne kreftypen masse medisiner for så legene visste godt hvordan dette skulle gjøres, men det er jo en risiko ved alt. Siden jeg var så ung som jeg var så ble det jo ingen snakk om å fryse ned eggstokkene mine slik at jeg kunne få barn i senere tid. Alt av fokus var på å få meg frisk. Det er jeg virkelig evig takknemmelig for. Jeg sluttet med alt av medisiner som åtteåring og alt gikk vel, helt til jeg var ni år. Da fikk jeg tilbakefall.» skriver Sara på bloggen sin.

Vil folk skal vite hvorfor
Tross alvorlig sykdom, var ikke alle rundt Sara like hyggelige da hun gikk gjennom den tøffe tiden:

- Jeg vil at folk skal vite hvorfor jeg er ung mor, og hvorfor jeg ikke tok abort. Jeg er blitt mobbet for kreften, og vil at folk skal få en smell i ansiktet, sier hun og gir noen eksempler på hva hun ble mobbet for:

- Jeg ble blant annet mobbet fordi jeg hadde kreft og fordi jeg ikke hadde hår, sier Sara til Side2 og fortsetter:

- Folk kunne si ting som: «du får holde kjeft, din kreftpasient».

Videre skriver Sara på bloggen sin:

«Ny behandlig måtte til og jeg trodde dette var enden på alt, men mamma og pappa og alle rundt meg ga selvfølgelig ikke opp. De og jeg kjempet videre SÅ bestemt på å klare dette. Det var snakk om at jeg måtte få ny beinmarg, men akkurat i siste liten så de på prøvene at de var blitt bra så jeg trengte det ikke. Heldige, heldige meg!

Enda da var jeg for liten til å begynne å snakke om noe nedfrysning av eggstokker. Så vi fortsatte med all fokus på å få meg frisk. Som elleveåring ble jeg nok en gang ferdig med alle medisiner og heldigvis for det!

Sommeren 2012 var det fem år siden jeg sluttet med alt av medisiner og da ble jeg friskemeldt! Derfor tok jeg valget å beholde lille Sofie Nicoline. Jeg har selv kjempet en beinhard kamp for å beholde mitt liv og da er det ikke snakk om å ta noen andres liv med en abort. Det kom ikke på tale engang!»

Klikk på bildet for å forstørre.

- Helt fantastisk
Flere rundt henne mente nemlig at Sara ikke burde beholde barnet da hun ble gravid i ung alder. Nå er Sara og kjæresten Bjørn-Tore Oftenbroch foreldre til lille Sofie Nicoline. Hun kom til verden i august i fjor.

- Jeg fikk beskjed av legene om at jeg kanskje ikke kunne få barn. Da jeg først ble gravid ville jeg ikke ta abort.

- Folk mente jeg var for ung og ikke kom til å takle situasjonen. Men jeg klarer det like bra som alle andre, og jeg fortsetter med utdannelsen min. Jeg er glad jeg sto på mitt eget valg, sier hun.

I dag er Sara hjemme med datteren, og trives veldig godt som mamma.

- Det er helt herlig. Helt fantastisk. Nå er jeg hjemme i permisjon med henne, og jeg får oppleve alt med henne.

Her finner du bloggen til Sara Hansen.

«Unge Mødre» sendes på FEM onsdager klokken 21.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.