RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holder katta i sekken

Sist oppdatert:
Neste ukes rentebeskjed fra Europa følges med argusøyne.
Dersom eurosonen holder renten uendret kan sannsynligheten for en renteøkning fra Norges Bank i september reduseres.

Sannsynligheten for dette steg etter at sjef for den europeiske sentralbanken, ESB, Jean-Claude Trichet, i går kom med uttalelser som har fått makroøkonomene til å klø seg i hodet.

Binder seg ikke til noe
Etter et foredrag mandag mener økonomene her på berget at Trichet slett ikke har bundet seg til masten.

- Trichet sa i går ganske klart ifra at de ikke binder seg til noen ting, forklarer seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til NA24.

Bruce forklarer at Trichet i går fortalte at ESB ikke har gjort noen ny vurdering av pengepolitikken etter siste rentemøte, et møte som ble avholdt før den siste uroen i finansmarkedet.

- Trichet pekte også på at sentralbanken på siste møte som vanlig hadde sagt at de ikke var «pre- commited», altså bundet, selv om han bruket uttrykket «strong vigilance». Han holder altså alle muligheter åpne, sier Bruce.

Kronekursen
Dermed kan det redusere muligheten for at Norges Bank hever renten ved sitt kommende rentemøte, mener Nordea Markets.

- Det er klart at det Norges Bank har antydet med sin rentebane er basert på at rentene kommer opp også i i andre land, for å unngå at kronekursen går knallsterkt. Dersom ESB skulle velge å holde igjen taler det før at Norges Bank bør vente med å heve renten. Men det er ingen automatikk i dette, presiserer Bruce.

Enn så lenge tror Nordea Markets at Norges Bank kommer til å heve renten ved neste rentemøte 26. september.

- Holder katta i sekken
Markedene er på tå hev for enhver nyhet om bevegelser økonomiske nøkkeltall.

Mandag skrev sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets i en rapport at sentralbankene i disse dager vil være særlig vare for eventuelle varsler om at markedsuroen har smittet over til realøkonomien. Det gjør at deres opprinnelige hovedhistorie om moderat vekst, økt kapasitetsutnytting og noe sterkere inflasjonspress ryker, og må møtes med slappere pengepolitikk.

Etter Trichet-foredraget mandag mener sjeføkonomen at ESB-sjefen stappet rentekatta tilbake i sekken.

- Kun ni dager igjen til ESBs neste rentemøte, men Trichet synes nå uvillig til å fastholde sitt uttrykk om «strong vigilance», som varsler renteheving. Om ESB ikke hever, henger norsk renteheving i en tynnere tråd enn før, heter det i rapporten.

Før markedsuroen
DnB Nor mener Trichets tilbakeholdenhet mandag må veies opp mot sist onsdags «offisielle» uttalelse fra ESB, der man i nokså klare ordelag opprettholdt vurderingen om pengepolitikken fra 2. august.

- Det er nå sannsynlighetsovervekt for at ESB holder reporenten uendret på 4 prosent den 6. september. Dette vil igjen ha betydning for Norges Bank, skriver sjeføkonomen.

Tror fortsatt på norsk renteøkning
- Om ESB tar en pause på 4 prosent, sitter åpenbart 5 prosent lengre inne for Norges Bank, både av frykt for hva det kan trigge av kroneuro, men også – ville jeg tro – en usikkerhet om de andre sentralbankerne har sett noe de ikke har sett.

DnB Nor trekker også frem at det etter neste ESB-møte er ytterligere 20 dager til Norges Bank har sitt rentemøte.

- Mye spillvann fra slitne markeder kan ha rent i havet til da. Vi fastholder vår tro på at markedsuroen vil avta uten større realøkonomiske konsekvenser. Da hever Norges Bank til 5 prosent den 26. september, skriver Dørum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere