*Nettavisen* Nyheter.

Holder viktig tale til nasjonen

Foto: LARRY DOWNING

USAs president Barack Obama varsler mer alenegang.

28.01.14 21:31

Washington (NTB-Reuters): President Barack Obama vil øke antallet dekreter for å forbigå den sterkt splittede Kongressen.

Obama varsler sin nye kurs i den årlige State of the Union-talen klokken tre natt til onsdag norsk tid. Foran de folkevalgte vil han varsle at han på flere områder kommer til å innføre dekreter, som ikke krever godkjenning i Kongressen.

- I dette handlingens år vil presidenten forsøke så ofte som mulig å samarbeide med Kongressen på tvers av partilinjene. Men når amerikanske jobber og husholdninger er avhengig av at ting blir gjort, vil han ikke vente på Kongressen, sier Obamas seniorrådgiver, Dan Pfeiffer.

Minstelønn
Obama vil i talen sin kunngjøre et dekret om å heve minstelønnen for offentlig ansatte med nye kontrakter til 10,10 dollar i timen. Han vil også be Kongressen heve minstelønnen til alle offentlig ansatte til det samme.

Det er også ventet at han vil insistere på å forlenge den statlige arbeidsløshetstrygden, som utløp før nyttår i forbindelse med en budsjettavtale.

I sin sjette State of the Union kommer Obama også til nok en gang å understreke behovet for en innvandringsreform. Lovreformen har i lang tid blitt stanset av republikanerne i Kongressen.

- Oppnår lite
Obama har tre år igjen av sin andre presidentperiode, men han har senket sine ambisjoner om store lovreformer, skriver nyhetsbyrået Reuters.

På grunn av en handlingslammet kongress har Obama fått gjennom svært få av ambisjonene han flyttet inn i Det hvite hus med for fem år siden.

Men Republikanerne har liten tro på presidentens varslede forsøk på å gjennomført mye uten å involvere Kongressen.

- Det er lite presidenten kan oppnå på egen hånd som vil utgjøre en stor forskjell. Om det hadde vært det, så kunne han jo ha gjort det allerede, sier Brendan Buck, talsmann for flertallsleder i Representantenes hus, John Boehner.

- Viktig mulighet
Presidenten kommer i talen også til å forsvare den omstridte helsereformen, som er hans ene store suksess som president. Innføringen av reformen fikk en katastrofalt dårlig start på grunn av problemer med nettsiden der folk skulle melde seg på.

Obama har jobbet med den viktige årlige talen i ukevis. Hans viktigste taleskriver Cody Keenan skriver på den på dagtid, med innspill fra en rekke rådgivere. Mens presidenten setter seg ned med den på kveldstid.

Den direktesendte talen er en viktig anledning til å snakke til de folkevalgte i Kongressen. Men enda viktigere er det en mulighet til å snakke til millioner av amerikanere.

Medlemmene av begge Kongressens to kamre er til stede i salen til Representantenes hus, ved siden av alle høyesterettsdommerne, hele kabinettet og generalene og admiralene i generalstaben.

Mellomvalg
Til stede er også personer som representerer viktige velgergrupper og viktige politikkområder for Obama. Blant dem er personer som hjalp sårede under bombeangrepet mot Boston Marathon, en brannmann som ledet redningsarbeidet under tornadoen i Oklahoma og en åpent homofil basketballspiller.

Et av Obamas mål med State of the Unionen er å stake ut en kurs som kan hjelpe Demokratene i mellomvalget til høsten. Demokratene kjemper for å beholde flertallet i Senatet. Partiet som sitter med presidenten taper ikke sjelden seter i Kongressen ved mellomvalgene.

Obama forsøker nå å hente seg inn etter et svært vanskelig femte år i presidentstolen. Han mislyktes i fjor med både immigrasjon- og våpenlover, i tillegg til startproblemene med helsereformen. Også i utenrikspolitikken ble han møtt med krass kritikk, blant annet på grunn av vingling i Syria-strategien. (©NTB) (©NTB)

andreas.bondevik@ntb.no

Fakta om Obamas State of the Union-tale

* USAs president Barack Obama ventes i årets State of the Union-tale å tale om emnene som demokratene akter å føre valgkamp på ved mellomvalgene i høst. Det regnes også som en av hans siste muligheter for å lansere politiske tiltak han akter å gjennomføre i sine gjenværende to år som president.
* Obama ventes å rette sin appell til den amerikanske middelklassen. Her er noen emner det er ventet at han vil ta opp:
* Minstelønn.
* Forlengelse av arbeidsledighetstrygden for langtidsarbeidsledige.
* Økt fart i jobbskapingen.
* Arbeid for å minske forskjellene mellom rike og fattige.

(Kilde: Ritzau)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.