MARMORHALLEN/AKERSGATA (Nettavisen): Gjennom de siste ukene har regjeringen stått standhaftig på at dagens smitteverntiltak skal vare til 14. januar. Samtidig har de blitt kritisert for å ikke gjøre løpende vurderinger, slik smittevernloven krever.

– Inngripende tiltak skal vurderes fortløpende, ikke månedlig, sa SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i Stortinget om kravet i loven.

Til VG gjentok helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) den 6. januar at rådene vurderes forløpende.

Vært klart i fire dager

Torsdag kom det faglige rådet fra Helsedirektoratet (Hdir) om justeringen av smitteverntiltakene. Datoen på dokumentet viser at det ble sendt til helse- og omsorgsdepartementet den 9. januar.

Der åpner de for å erstatte nasjonal skjenkestopp med skjenkestopp fra et gitt tidspunkt.

Les også: Nye tiltak: Tillater skjenking fram til klokken 23

Dette rådet har regjeringen holdt igjen, og det ble derfor ikke publisert før torsdag.

I sitt råd viser Hdir til at FHI mener smitteverngevinsten av skjenkestopp er mindre i januar enn i desember, grunnet høyere trykk på utelivs- og serveringsbransjen i desember. Dette sier Hdir seg enige i, før de skriver følgende:

«Dersom dette forslaget vurderes, kan skjenkestopp på et gitt tidspunkt innføres for å redusere risikoadferd. Hva som skal være det nøyaktige klokkeslettet vil være skjønnsmessig vurdering. Det vil være mulig å innføre skjenkestopp for eksempel kl. 22.00».

Les også: Kjerkol brukte talltriks til å argumentere mot Raymond Johansen

Uttalelsene kom to dager før

Med dato 9. januar kom rådet ut samme dag som finansminister Trygve Slagsvold Vedum var ute i Dagbladet og uttrykte at nasjonal skjenkestopp bør oppheves.

Intervjuet med Dagbladet ble imidlertid gitt den 7. januar, to dager før de faglige rådene fra Helsedirektoratet ble tilsendt regjeringen, ifølge Vedum.

– Vi hadde et møte med turistnæringen i Trysil fredag 7. januar. Vi snakket om situasjonen for næringslokalet lokalt. De var kritiske til skjenkestoppen, og jeg sa da at det var viktig å stramme inn etter tunge, faglige helseråd. Men får vi tunge helsefaglige råd om å åpne opp, så gjør vi selvfølgelig det. Målet for regjeringen er å hele tiden å ha et mest mulig åpent samfunn, sa Vedum på Nettavisens spørsmål på torsdagens pressekonferanse.

– Ikke én dag lenger enn nødvendig

Dagen etter Hdir gav sine råd til regjeringen, mandag 10. januar, var statsminister Jonas Gahr Støre på Politisk kvarter i NRK og diskuterte smitteverntiltakene, og særlig skjenkestoppen.

– Vi ønsker ikke strenge tiltak én dag lenger enn nødvendig, sa Støre til NRK.

Han gjentok også, som han og helseministeren har gjort tidligere, at regjeringen venter på de faglige rådene før de tar en avgjørelse, men uten å nevne at én av de to faginstansene allerede hadde levert sitt faglige råd.

Les også: Slik spres feilinformasjonen om koronaviruset: Testet positivt for covid med vann - ble delt 140.000 ganger

FHIs nye risikovurdering kom onsdag 12. januar.

– Det høres jo ut som om noen har gitt faglige råd allerede, kontrer programleder Lilla Sølhusvik.

– Jeg vet noen har betalt en høy pris. Vi har forsøkt å kompensere så godt vi kan. Nå skal vi ta oppdaterte avgjørelser basert på den kunnskapen vi har, sier Støre i sitt svar.

– Men er du enig med Vedum om at skjenkestopp må oppheves hvis faglige råd sier det? spør programlederen.

– Hvis faglige råd sier det, selvfølgelig, så gjør vi de tilpasninger det er mulig å gjøre innenfor faglige råd, slår Støre fast.

– Skandale

SMB Norge, som er en interesseorganisasjon for små og mellomstore bedrifter, er rystet over det de får høre, når Nettavisen tar kontakt.

– Det er oppsiktsvekkende. Spesielt siden helse - og omsorgsministeren har sagt at de vurderte situasjonen fortløpende hver dag. Dette er og blir en skandale, sier administrerende direktør Jørund Rytman til Nettavisen.

Les også: Rekordhøy andel av koronapasientene lagt inn uten covid-19 som hovedårsak

– Tatt ut av en sammenheng

Statsminister Jonas Gahr Støre valgte å forsvare finansministeren på denne måten:

– Det er viktig å legge til at dette ikke er et vedtak som er tatt på nærmest ubestemt tid. Det var signalet finansministeren ga. Summen av de helsefaglige rådene vi fikk i desember er at det skal stå seg til 14. januar, altså i morgen. Vi har vært opptatt av alle tiltak skal ses hen mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, som er viktig informasjon for hvordan smitteutviklingen har vært, sier han til Nettavisen.

– Og vi har ikke fått ett råd fra disse etatene, men vi får råd fortløpende og vi stiller nye spørsmål tilbake til dem. Det er summen av det vi hadde da vi gikk inn i formiddagen i dag, og regjeringen satt sammen i fire-fem timer på den dagen som gjorde at vi kunne oppsummere og konkludere. Finansministeren kjente ikke til disse rådene da, og om det er sagt en uke før eller en uke etter, så mener jeg at dette er noe som er tatt ut av en sammenheng.

Nettavisen har sendt en henvendelse til Statsministerens kontor (SMK), men de har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Går man tilbake til mai 2020, så kritiserte Kjerkol Solberg-regjeringen for å ikke publisere faglige råd før etter man hadde bestemt seg.

I Danmark har de holdt kranene åpne med koronasertifikat: