Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holdt på å dø av sykkelhjelmen

Foto: (Nordlys/Privat)
Sist oppdatert:
Da hjelmstroppen hengte seg fast holdt Sebastian (5) på å dø. Takket være redningsmennenes førstehjelpskunnskap overlevde han.

Harstad, 28. september. En 5 ½ år gammel Kaptein Sabeltann utrustet med et skinnende sverd og et like vinnende smil møter Nordlys da vi kommer inn i familien Enoksens hjem. Sebastians aktivitetsnivå er minst like høyt som det man kan forvente fra en livskraftig og nysgjerrig gutt i hans alder.

Han har nettopp begynt på skolen. Lærer tall og bokstaver. Favoritten er tallet fem. Storebror Kristoffer (9, snart 10) har akkurat tatt sykkelknappen. Begge brødrene elsker å sykle.

Hang livløs etter halsen

Laksvatn, 21. mai. Sebastian og pappa Leon Molund er i Laksvatn for å delta på sykkelrittet Tour de Lax. Farmor har oppsyn på Sebastian, pappa gjør sine forberedelser til rittet. Mens Sebastian sykler rundt og rundt en lekeplass i nærheten av startstedet går farmor en kjapp tur på toalettet. I trygg visshet om at det er flere hundre i nærheten som passer på.

Da hun kommer ut ser hun ikke barnebarnet. Hun leter og leter. Til slutt ser hun sykkelen på lekeplassen. Rett etter får hun øye på gutten. Hengende livløs etter halsen i et lekeapparat. Hjelmstroppen har hektet seg fast. Sebastian blir kvalt.

Livreddende førstehjelp

Bestemoren skriker til og løper mot gutten. Hun får snart bistand av folk i nærheten. De får løftet den livløse gutten av lekeapparatet. Han er blå i ansiktet. Hjertet har sluttet å slå.

Tilfeldighetene vil at alle som kommer til kan førstehjelp. Deriblant er det en lege og en politibetjent. Sammen starter de livreddende førstehjelp. Hjerte- og lungeredning. Ambulanse og luftambulanse tilkalles umiddelbart. Ved deres ankomst blir Sebastian fraktet til UNN.

Senket kroppstemperaturen

På UNN kobler legene Sebastian til en respirator. De senker kroppstemperaturen hans til 33-34 grader for å bevare hjernefunksjonene. Stabilisere han. Livet hans henger i en tynn tråd.

- Vi fikk beskjed om at vi måtte være forberedt på at dette kunne ende med at han kanskje ikke ble bevisst igjen. At han kunne bli hjerneskadd. Redselen for at en såpass livskraftig gutt kunne bli lenket til sengen resten av livet var nesten like ille som tanken på at han kunne dø, forteller mamma May-Tove Enoksen (31).

Etter å ha kjølt ned kroppstemperaturen i tre dager startet en langsom oppvarming igjen. Det tok fire dager. May-Tove og Leon fikk beskjed om at de måtte forberede seg på å tilbringe sommeren på UNN.

27. mai våkner Sebastian. Dagen etter går han, riktignok med støtte, rundt inne på sykehusrommet.

Utskrevet etter 18 dager

- Jeg husker overlegen kom inn på rommet. Da lå Sebastian på alle fire i sengen. Han tegnet. Overlegen så ut som om han hadde fått slag.

Etter kun 18 dager blir Sebastian utskrevet fra UNN og sendt hjem til Harstad. Tre dager senere deltar han på nytt i sykkelritt sammen med sin far.

- Vi gikk fra helvete til himmel i løpet av 18 dager. Sebastian kom hjem en onsdag. Lørdag deltok han i Harstad-rittet. På dagen tre uker etter at ulykken skjedde. Vi kunne ikke ha drømt om dette da han lå tilkoblet respiratoren.

Alle bidro med sitt

Mamma May-Tove er overbevist om hva det var som reddet sønnens liv.

- Førstehjelp. Tilfeldigheter. Hver enkelt av de fem redningsmennene spilte en rolle. Alle bidro med sitt. Og de kjente hverandre ikke engang.

Familien har opprettholdt kontakten med de fem livredderne.

- De fleste er syklister. Vi har møtt noen av de igjen på Tour de Andøya. På Harstad-rittet. Magnar Slåtto (politibetjenten, journ.anm.) har vi besøkt på politistasjonen. Flotte mennesker er de, alle sammen.

Har lært seg livredning

Både May-Tove og Sebastians far har lært seg førstehjelp. Det samme har flere venner og familiemedlemmer. Hun ønsker nå å sette fokus på viktigheten av å kunne livreddende førstehjelp.

- Alle bør kunne det. De vi kjenner som lærer seg det nå håper selvsagt at de aldri vil få bruk for det. Men det er en trygghet i å kunne det. Tenk hvor forferdelig det måtte være å komme til en ulykke og ikke kunne hjelpe til. Å vite at man kunne ha gjort det hvis bare ...

- Førstehjelpskurs burde være gratis. Påbudt. Samfunnet ville spart inn utgiftene uten problemer bare på livene man hadde reddet, sier en engasjert mor.

Kunne vært unngått

Samtidig retter hun kritikk til både myndighetene og sykkelhjelmimportørene. Situasjonen Sebastian havnet i kunne vært unngått.

- Det finnes en sikkerhetsutgave av sykkelhjelmer for barn på markedet. Den har en sikkerhetslås tilknyttet hjelmstroppen som utløser seg hvis det skulle bli for stort trykk på stroppen ovenfra. Men denne hjelmen, som koster omtrent det samme som en vanlig, er ikke å finne i Norge. Det til tross for at den har eksistert i over åtte år.

Tanta til Sebastian tok turen innom en lokal sportsbutikk for å forhøre seg om denne hjelmen. De hadde den ikke. Ekspeditrisen flirte og fortalte at det var ingen som førte den. De så ikke behovet.

Måtte til Sverige

- Vi dro til Sverige for å kjøpe den. I Sverige er dette den vanligste sykkelhjelmen for barn. Der har man ikke hatt alvorlige ulykker av den typen som Sebastian ble utsatt for siden denne kom på markedet.

May-Tove forteller at hun ikke er den eneste som har sikret seg hjelmen etter Sebastians ulykke.

- Flere andre vi kjenner har gjort det samme etter det som skjedde med Sebastian. Det er for galt at man må til Sverige for å gjøre det. Hvis foreldrene selv fikk velge ville de så klart valgt det tryggeste alternativet for sine barn.

- Det har skjedd. Nå er jeg frisk

May-Tove Enoksen dveler litt ved denne siste setningen. Så kommer Sebastian. Han har lagt fra seg lekene. Tatt av seg kaptein Sabeltann-kostymet.

Sebastian, snart 6 år, som for fire måneder siden var døden nær, er ferdig med hendelsen. Overlegen lagde en tegning til han som forklarte hva som hadde skjedd. Han har fått en dagbok med bilder fra tiden på sykehuset av personalet.

Han sier selv: «Det har skjedd, nå er jeg frisk.»

Denne livsglade gutten spør forsiktig på om ikke Nordlys og mamma er ferdig med å prate. Om ikke vi vil se han sykle. Ta bilder. Det vil vi, og det kan vi.

Fordi tilfeldighetene ville at noen kunne førstehjelp.

Les flere nyheter fra Nordlys her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!