*Nettavisen* Nyheter.

Hole in one

Den lille kommunen Hole i Buskerud er på inntektstoppen for kommunene i Norge. Det skyldes én skattebetaler. Men også mange andre kommuner har griseflaks.

03.02.05 08:17

Få saker engasjerer kommunebyråkrater og lokalpolitikere mer enn skattefordeling og kommunegrenser.

Årsaken er ofte historiske tilfeldigheter, men ofrene for tilfeldighetene opplever store forskjeller i ytelser fra den ene kommunen til den andre.

I Dagbladet har man utarbeidet gjennomsnittelig inntekt i alle landets kommuner. I Bærum (ikke overraskende topp-plassering) tjener innbyggerne i snitt 298.000 kroner - mens Kautokeino på bunn, har en snittinntekt på 124.000 kroner.

Problemet er at Stortinget pålegger kommunene stadig flere oppgaver, mens det blir gradvis vanskeligere for de fattigste kommunene å følge dem opp.

Samtidig sutrer de rike kommunene over at de må spleise: - Vi sender penger i trailerlass til Oslo, og får tilbake brevduer med lommerusk, sier Frp-ordfører Helge André Njåstad i Austevoll til Dagbladet.

Kanskje det, men er det rimelig at relativt tilfeldige grenser skal få alt å si for innbyggernes offentlige tilbud? Og vil ikke slike skjevheter ofte gjøre det helt umulig å få flertall i «gullkommunene» for å slå seg sammen med den fattige naboen?

Tar man også hensyn til kraftinntekter, blir bildet nesten groteskt. Kommuner som Bykle i Setesdal og minikommunen Modalen i Hordaland, har så mye kraftinntekter at de knapt vet å gjøre av dem.

Bykle bygger badeland og Modalen har offentlige tilbud få andre kommuner kan varte opp med.

Samtidig sliter nabokommunene med dårlig økonomi.

Sannsynligvis fører ulikhetene til urimelige forskjeller i kommune-Norge, og i mange småkommuner får befolkningen en så stor egeninteresse i å bevare dem at det hindrer nødvendige og ønskelige sammenslåinger. Spørsmålet blir da hvor mye vekt man skal legge på slike folkeavstemninger.

Men tilbake til Hole. Årsaken til deres velstand er at eiendomskongen Olav Thon bor der og tok med seg 193 inntektsmillioner hjem til kommunen i fjor. I Hole er man så avhengig av Thon at kommunebudsjettet gjøres opp etter sonderingen med Thon.

Noen har det!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag