RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hole kommune sier nei til minnesmerke på Sørbråten

MINNESMERKE: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Tanken var at materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
MINNESMERKE: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Tanken var at materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Foto: Jonas Dahlberg Studio
Sist oppdatert:
Plan- og miljøutvalget i Hole kommune sier nei til planen om et 22. juli-minnesmerke på Sørbråten ved Utøya, og sender saken tilbake til Statsbygg.

– Hvis Statsbygg ikke kan etterkomme våre ønsker, om enten endret sted eller endret utforming på minnesmerket, så forutsetter vi at hele tiltaket reguleres og gjennomføres som statlig plan, sier leder Per Christian Gomnæs plan- og miljøutvalget til NTB.

Vedtaket ble fattet mandag kveld med fem mot to stemmer.

Det er såre følelser hos mange i Hole kommune over ikke å ha hatt noen lokal innflytelse over plasseringen av monumentet til minne om 22. juli-ofrene. Bygda er splittet, men i nabolaget som heltemodig reddet 250 ungdommer ut av vannet, er det sterk motstand mot monumentet, selv om det også er ment å hedre deres innsats.

Provosert mange

– Vinnerutkastet som skal dele Sørbråten i to med et skår på 3-4 meter, har provosert mange. Det er mange naboer som mener dette er en brutal behandling av en naturperle. Forventningene var nok å få et noe fredeligere og mer lavmælt uttrykk, sa Gomnæs til NTB før møtet.

Prosjektleder Jørn Mortensen i Kunst i offentlig rom (KORO) sa før møtet at dersom planen blir sendt tilbake til Statsbygg, vil det bety forsinkelser.

– Det vil føre til at vi vil bruke mer tid, men det ligger ikke noe stor dramatikk i det, for det er fremdeles god tid fram til sommeren 2016 da det er beregnet at dette skal stå ferdig, sa Mortensen.

Går imot det valgte stedet

Hole kommune har tidligere anbefalt at minnestedet etableres på nedsiden av rasteplassen ved Utsikten på E16. Hole Høyre ønsker primært at minnestedet flyttes dit - subsidiært at det gis en mindre provoserende utforming på Sørbråten.

Hole Høyre går imot det valgte minnested på Sørbråten, og mener at både stedsvalg og utforming av nasjonalmonument til minne om terroraksjonen i Hole 22.07.11 har blitt en kontroversiell sak i kommunen. Hole Høyre mener lokalbefolkningen i liten grad har fått medvirke, eller bli hørt i det hele tatt.

«Minnestedene skal peke fremover»

Leder i Hole Høyre, Jan Egil Lyng har sendt ut en pressemelding. Per Chr. Gomnæs leste pressemeldingen høyt for forsamlingen.

Pressemeldingen gjengis her: 

Presentasjonen av minnested på Sørbråten har møtt betydelig motstand blant dem som bor i området, hvorav mange gjorde en stor innsats den dagen - flere med eget liv som innsats.

Den regjeringsoppnevnte styringsgruppe for etablering av nasjonalt minnested i Hole, skriver i sin anbefaling vedrørende valg av minnested at «Det skal legges til rette for å minnes og å savne, men også for å hylle dem som engasjerte seg i redningsarbeidet og omsorgen for andre». Styringsgruppen uttaler også at «minnestedene skal peke fremover og løfte fram verdier som åpenhet, kjærlighet og folkestyre, som samsvarer med verdier vi ble minnet om i tiden etter angrepene».

KORO, statens fagorgan for kunst i offentlige rom fikk oppdraget med å utforme minnestedet. KORO nedsatte deretter et kunstutvalg som også har fungert som jury ved behandlingen av de innkomne forslag til utforming av minnested. Som kjent valgte juryen forslaget til den svenske kunstneren Jonas Dahlberg.

Om det valgte monumentet sier juryen bl.a: Det makter å formidle og konfrontere traumet og tapet som oppsto etter 22. juli på en dristig måte. Forslaget er radikalt og modig, og maner frem de tragiske hendelsene på en fysisk og direkte måte.

Hole Høyre støtter de ovenstående anbefalinger fra Styringsgruppen. Det valgte minnemonument oppfattes ikke som en hyllest til dem som engasjerte seg i redningsarbeid og omsorg, og det løfter heller ikke frem åpenhet, kjærlighet og folkestyre slik Styringsgruppen ønsket at minnestedet skal gjøre.

Tvert imot maner det som juryen sier, frem de tragiske hendelsene på en fysisk og direkte måte - ikke minst for de redningsmenn og omsorgspersoner som bor i det aktuelle området og som tvinges til å se det hver dag.

Hole Høyre er også opptatt av den forskjellsbehandling vedørende tiltak for trafikksikkerhet det legges opp til ved etablering av minnestedet på Sørbråten.

Statens vegvesen har ved flere anledninger satt en stopper for søknader om utbygging av boliger langs fv 155 på denne strekningen, på grunn av manglende trafikksikkerhet. Statens vegvesen har imidlertid ingen innsigelser mot den trafikkøkningen som vil komme ved etablering av minnested på Sørbråten. Det valgte minnemonument vil gjøre stedet til en turistattraksjon med en trafikkbelastning for oppsitterne langs veien som vil bli mye større enn trafikkøkningen fra noen få boliger.

Hole kommune har nå fått til behandling et forslag til reguleringsplan for minnestedet. Normal rutine ved kommunal behandling av en reguleringsplan, er at kommunen sender et mottatt forslag på høring, før det behandles og det gjøres et kommunalt vedtak.

Hole Høyre vil med grunnlag i ovenstående at Hole kommune ikke skal behandle det mottatte forslag til reguleringsplan for minnested Sørbråten, men isteden be om endring av sted eller utforming. Dersom Kommunal og moderniseringsdepartementet ikke kan imøtekomme vårt ønske om dette, vil vi at hele tiltaket reguleres og gjennomføres som statlig plan.

Dersom Departementet velger å gå videre med statlig planlegging av det foreslåtte minnested Sørbråten, vil Hole Høyre at det som en del av den videre planprosess gjennomføres en konsekvensutredning i samsvar med Plan- og bygningslovens § 12-10 før det gjøres et planvedtak. Dersom Departementet etter gjennomført konsekvensutredning velger å etablere det foreslåtte minnested på Sørbråten, vil Hole Høyre at en gang- og sykkelvei mellom Veikroa og Nes skal være fullfinansiert og bygging igangsatt før minnestedet tas i bruk."

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere