Strasbourg (NTB-Reuters-AFP): Landene i eurosonen må utvikle nye politiske tiltak for å beskytte euroen mot «irrasjonelle» svingninger i kursen, krever Frankrikes president François Hollande. I dag er valutaen for sårbar, mener han.

Hollande sa i en tale til Europaparlamentet i Strasbourg tirsdag at landene som bruker fellesvalutaen, ikke har gjort nok for å beskytte den. Dette fører til irrasjonelle svingninger i eurokursen i den ene retningen eller den andre, mente han.

- En valutasone må ha en klar kurspolitikk. Hvis det ikke fins en slik politikk, vil den ende med valutakurser som ikke gjenspeiler den virkelige tilstanden i økonomien, framholdt Hollande i talen.

Den franske presidenten sa også at budsjettkuttene i EU ikke må bli så store at de undergraver den økonomiske veksten. Han tok samtidig til orde for fortsatte investeringer i jordbruket og i strukturfond.

EU holder torsdag og fredag denne måten toppmøte i Brussel, der det ventes at budsjettspørsmål vil dominere diskusjonen. Et forsøk på å bli enige om rammene for budsjettpolitikken for tidsrommet 2014-2020 brøt sammen i november i fjor. (©NTB)