Hollande vil snakke med Obama og Putin

Frankrikes president François Hollande sier han skal snakke med Obama og Putin i løpet av de nærmeste dagene for å slå kreftene sammen i Syria.

Frankrikes president François Hollande sier han skal snakke med Obama og Putin i løpet av de nærmeste dagene for å slå kreftene sammen i Syria. Foto: Miguel Medina (Afp)

Den franske presidenten sier han skal snakke med Obama og Putin i løpet av de nærmeste dagene for å slå kreftene sammen i Syria.

16.11.15 17:01

Hollande ber også om at FNs sikkerhetsråd møtes og vedtar en resolusjon.

– Fienden er ikke uovervinnelig, sier Hollande i sin tale i Versailles.

Han understreker at Frankrike må være nådeløse, selv om det vil gjøre vondt.

- Her har franskmenn drept franskmenn

– Det er grusomt å si det, men her har franskmenn drept franskmenn. På fransk jord er det folk som har gått fra ungdomskriminelle til banditter, og derfra videre til jihadister, sier Hollande.

Den franske presidenten sier det er nødvendig å forsvare seg både på kort og lang sikt.

– Det handler om å forsvare innbyggerne og å forsvare vår mulighet til å leve sammen, sier han.

- Ingen krig mellom sivilisasjoner

– Frankrike er i krig. Men dette er ingen krig mellom sivilisasjoner, for disse drapsmennene representerer ingen sivilisasjon, sa president François Hollande i en tale til den franske nasjonalforsamlingen mandag.

Angrepene ble besluttet og planlagt i Syria, forberedt og organisert i Belgia og gjennomført på fransk jord med støtte fra franske statsborgere, slo Hollande fast.

– Men vårt demokrati har seiret mot fiender som har vært langt mer formidable enn disse feigingene, sa Hollande, med klar adresse til Den islamske staten (IS).

Varsler opptrapping

Hollande lover å slå hardt tilbake mot den militante islamistgruppen som har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene i Paris, og han varsler en opptrapping av de franske flyangrepene mot IS-mål i Syria.

Han takket de franske flygerne som deltok i flyangrepene mot IS-mål i Raqqa søndag og kunngjorde samtidig at hangarskipet Charles de Gaulle vil bli sendt til Middelhavet til uka.

– Det vil innebære en tredobling av vår innsats mot IS, sa Hollande, som samtidig understreker viktigheten av å stå sammen i krigen mot IS i Syria, et land han betegner som den største terroristfabrikken verden noensinne har opplevd.

Langvarig trussel

Hollande ber videre om grunnlovsendringer som skal gjøre det lettere å håndtere unntakstilstanden som den som nå er innført i Frankrike.

Ett av tiltakene han ber om støtte til, er muligheten til «raskere å kunne kaste ut utlendinger som utgjør en særlig alvorlig risiko for sikkerheten» og mener også at det bør være mulig å nekte personer med dobbelt statsborgerskap innreise i Frankrike.

Hollande mener videre at det må stilles «mer midler til rådighet for sikkerhetsstyrkene» i Frankrike, og viser til at trusselen fra IS ikke vil være over med det første.

– Terroristene skal ikke få knuse Frankrike, for Frankrike skal knuse terroristene, avsluttet Hollande sin tale. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.