*Nettavisen* Nyheter.

Homo-demonstrasjon ble voldelig i Russland

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK (Reuters/ NTB Scanpix)

St. Petersburg (NTB-AFP-Reuters): Det ble blodig da forkjempere for og motstandere av homofiles rettigheter støtte sammen i St. Petersburg i Russland lørdag. Flere titalls personer ble pågrepet av politiet.

«Homofobi i St. Petersburg er en skam» og «Ned med fascismen», ropte omkring 100 aktivister som kjemper for homofiles rettigheter under sin markering i byen. De ble møtt av en gruppe på 150 motdemonstranter som kastet egg, flasker, steiner og syltetøyglass mot dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK (Reuters/NTB Scanpix)

Flere titalls demonstranter fra begge gruppene ble pågrepet av politiet.

Sammenstøtet skjedde bare to uker etter at den russiske nasjonalforsamlingen vedtok en omstridt lov om å forby distribusjon av såkalt homofil propaganda til mindreårige. Loven er ennå ikke undertegnet av president Vladimir Putin.

Kritikerne av loven frykter at den vil bli brukt til å rettferdiggjøre homofobe handlinger og vilkårlig straffeforfølging av homofile. De mener også loven i praksis forbyr homoparader og andre markeringer.

Lørdagens kamper vitner om økt intoleranse for homofile i Russland og dessuten om et lovverk som i stadig sterkere grad blir brukt for å stanse ytringer og handlinger som strider mot Putin-regimet, mener kritikerne.

Putin, som omfavnes av den russisk-ortodokse kirken, har fremmet sosialkonservative verdier siden han tok fatt på sin tredje presidentperiode i 2012. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.