Tirsdag sa Kirkemøtet nei til at homofile par skal få gifte seg i kirken, og det har ført til en eksplosjon i nettrafikken på siden til Den norske kirkes utmeldingsskjema.

- Tirsdag og onsdag var det 17.596 unike brukere innom siden der man finner utmeldingsskjemaet, sier seniorrådgiver Siv Thompson ved Den norske kirke.

De første dagene i april, før Kirkemøtet startet, var det til sammenligning i underkant av 50 personer innom inn- og utmeldingssiden.

Se hvordan du melder deg ut lenger ned i saken.

- Trafikken har vært langt høyere enn normalt de siste dagene,
sier Thompson til Nettavisen.

Men hvor mange som faktisk har meldt seg ut siden Kirkemøtets nei til vigsel av likekjønnede, har de foreløpig ingen oversikt over.

Les også: Kirken sier nei til homofile par
Les også: - Jeg blir forbannet

Her melder du deg ut
Dersom du ønsker å melde deg ut av Den norske kirke, må du gjøre det skriftlig eller ved personlig frammøte på ditt lokale kirkekontor.

Utmelding via epost er ikke mulig.

Ved utmelding må du oppgi fødsels- og personnummer.

Her finner du skjemaet for utmelding

- Det er enkelt å melde seg ut. Du sender inn eller leverer skjemaet på ditt lokale menighetskontor, og så får du en tilbakemelding i posten i løpet av 2-3 uker om at du er utmeldt av Den norske kirke, sier Thompson.

Dersom du lurer på om du er medlem av Den norske kirke, kan du ringe til Brønnøysundregisteret på telefonnummer 75 00 75 00.

- Bli hvis du vil påvirke
I fjor var det totalt 5464 personer som meldte seg ut av Den norske kirke, mot 5258 året før.

- Tallene er nokså stabile, men tallene er noe høyere i årene vi har kirkevalg, sier seniorrådgiveren.

Totalt hadde Den norske kirke 3.825.784 medlemmer ved årsskiftet.

Thompson ber folk tenke seg ekstra nøye om før de melder seg ut.

- Hvis man melder seg ut så velger man også bort muligheten til å påvirke uviklingen av Den norske kirke utenfra. Hvis man derimot velger å stå som medlem, kan man delta i Kirkevalget i 2015 og stemme på de kandidatene som har det synet som man ønsker skal vinne fram i Den norske kirke, sier hun.

Les også: - Kirken aksepterer meg ikke som person
Les også: Nå gjør prestene i Bodø homoopprør

Her melder de seg inn
Samtidig som flere etter alt og dømme melder seg ut av kirken, merker Human-Etisk Forbund nå en økt tilstrømning av medlemmer.

- I går spratt det litt opp, kanskje på grunn av Kirkemøtet. I gjennomsnitt har vi rundt 10 innmeldinger hver dag, og i går fikk vi 42, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund til Nettavisen.

Han forteller at de har merket en økning i antall innmeldinger de siste to månedene.

- Det har nok vel så mye med debatten rundt reservasjonsrett for fastleger og det nye religionsfaget som i hovedsak skal dreie seg om kristendom, sier Brun-Pedersen.

Human-Etisk Forbund har nå om lag 82.000 medlemmer.


- Folk bruker lang tid

Brun-Pedersen sier at det erfaringsmessig går lang tid før nordmenn som melder seg ut av Den norske kirke, melder seg inn hos dem.

- Så de som nå har meldt seg inn, er nok folk som lenge har tenkt på å melde seg inn hos oss, men at opplysninger om Kirkemøtets vedtak fikk dem til å tenke at «nå gjør jeg det», sier han.

Ofte kan det ta flere år fra kirkeutmelding til innmelding hos Human-Etisk Forbund.

- Det gjenstår å se om vi får en daglig økning framover, sier Brun-Pedersen, og understreker samtidig:

- Jeg synes ikke det passer seg for kristne å melde seg inn i Human-Etisk Forbund, men det er kanskje halvparten av medlemmene i Den norske kirke som ikke har en kristen tro, og de må gjerne melde seg inn hos oss.