RÅDHUSPLASSEN (Nettavisen): Oslo Pride er vertskap for årets EuroPride, og arrangørene gleder seg til å ta i mot besøkende fra hele verden når Pride Park åpner i dag.

- På et vanlig år har vi omtrent 40.000 besøkende i parken, og vi regner med en vesentlig økning i år. Akkurat hvor mange det blir er vanskelig å si, men alle hotellene vi har avtale med er fullbooket, så det lover godt, sier styreleder i Oslo Pride, Stein Runar Østigaard, til Nettavisen.

Han og resten av Oslo Pride har jobbet med å planlegge arrangementet i et års tid, og håper på stor oppslutning om festivalen.

Alle er velkomne

EuroPride er en årlig festival for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, og for alle deres venner, foreldre og bekjente som ønsker å delta.

- Kort sagt er dette for alle skeive, men det er jo et åpent arrangement for alle. For hele Oslo, Norge og Europa, og jeg tror de aller fleste finner noe av interesse her inne, sier leder for Pride Park Fredrik Dreyer.

Det er rundt 300 frivillige som bidrar med å få i stand festivalen som tilbyr over 200 ulike arrangementer. De største arrangementene, Pride Park, pride House og Pride paraden, er alle gratis arrangementer.

- Gratisarrangementene er spesielt viktige fordi vi i tillegg til stor oppslutning håper på å oppnå en større synlighet og forståelse av tematikken. Vi kjemper for et mangfoldig samfunn hvor man skal kunne være seg selv uten å møte begrensinger, sier Østigaard.

Les også: - Dette får du neppe se i Gaza

Engasjert statsminister

Det er stasminister Erna Solberg (H) som står for den offisielle åpningen av parken onsdag kveld klokken 20. Hun holder også en mottakelse i forbindelse med festivalen, og var tilstede på Aksepts Hagekonsert tirsdag.

- Jeg tror det er kjempeviktig at statsminsteren stiller opp, både for de som jobber for dette her og de besøkende. Det viser hva staten Norge velger å prioritere, sier Dreyer.

Hva statsministeren skal tale om er uvisst, men arrangøren håper hun tar for seg internasjonale menneskerettigheter ettersom det er temaet de har valgt for årets festival.


Oslo kommune, med ordfører Fabian Stang i spissen, har valgt å engasjere seg i EuroPride ved å holde en internasjonal menneskerettighetskonferanse. Dette gjør de i samarbeid med blant andre FN Sambandet, Amnesty International og UNICEF.

- Det er viktig i saker som handler om diskriminering at vi toner flagg og viser at vi står sammen. Ingen skal måtte finne seg i å bli dårlig behandlet, alle mennesker er like mye verdt, sier Stang i en pressemelding.

Les også: Horne åpner homofestival