- Etter suksessen de to siste årene med Postens julefilmer, merker vi nå at folk spør om når årets julefilm kommer og hva tema er denne gangen. Det er utrolig gøy, sier Monica Solberg, markedsdirektør for Posten og Bring, til Kampanje.
- Kjærlighet for alle pengene
- Du kan trygt si at vi har laget en ny juletradisjon som folk gleder seg til. De to foregående årene har vi overrasket publikum gjennom bruk av mye humor. Det blir overraskelser i år også, men i år blir det kjærlighet for alle pengene, legger Solberg til.
Årets film har fått navnet «When Harry met Santa», og du kan se den under:
Solberg sier at Posten er en inkluderende arbeidsplass med stort mangfold, og at de ønsker å feire at det er 50 år siden det ikke lenger var straffbart å være homofil i Norge.
Filmen skal også vise at nissen, som i fjorårets film ble sint på Posten som tok fra ham «businessen», i år setter pris på norske postbud, som kan avlaste ham litt.
- Slik at han kan være sammen med den han elsker, forklarer markedsdirektør Solberg til nettstedet.
Les også: Ed Sheeran overrasker i podkast: – Trodde jeg var homofil da jeg var barn
Reklamefilmen har premiere på TV og kino mandag 22. november, men hadde «førpremiere» på sosiale medier fredag, der den allerede har blitt sett av nærmere 40.000 på Facebook og YouTube blant annet.
I flere sosiale medier strømmer det nå på med reaksjoner på at nissen har blitt homofil.
- Hadde ikke trodd at jeg skulle sitte og grine av en reklame for Posten en mandagsmorgen. Herreminhatt så nydelig, skriver en norsk Facebook-følger.
Les også: Frykter urettferdig resultat i «71 grader nord». Dette svarer produksjonen
- Hurra for kjærligheten! Det er det vakreste jeg har sett på lenge, skriver en annen.
Internasjonale reaksjoner
Også internasjonalt har videoen begynt å gjøre seg bemerket. Et kjapt Twitter-søk mandag ettermiddag viser at brukere har delt den med både latvisk og koreansk deletekst, for å nevne noe.
- Det må jeg si! Det er jo veldig gøy. Vi hadde en tilsvarende opplevelse med julefilmen i fjor, da nissen hadde litt Trump-aktige holdninger. Den ble spredd til veldig mange forskjellige land, sier markedsdirektør Solberg til Nettavisen.
Også tidligere Q.I.-programleder Stephen Fry, en av de mest kjente og innflytelsesrike homofile kjendisene i verden, hyller videoen på Twitter fredag formiddag.
Les også: Elektrisk gigantsatsing fra Posten: Koster opp til tre ganger så mye som diesel
En som har delt den med sine 55.000 følgere er Financial Times-korrespondent Robin Wigglesworth:
«Cracking up» kan ha to betydninger, ifølge engelske ordbøker, enten at Wigglesworth synes det er spennende å tenke på hvordan reklamen hadde blitt mottatt i USA, eller at han synes det er latterlig morsomt å tenke på.
- Jeg finner dette veldig rørende og vakkert, skriver en til svar.
Les også: Supermann kommer ut av skapet
Det er godt mulig at man er litt mer progressiv her til lands enn i statene, tror Solberg:
- Vi vet jo at folk som omgås homofile til daglig har et høyere toleransenivå med tanke på homofili enn folk som ikke omgås homofile, sier Solberg til Nettavisen.
- Representasjon er derfor et viktig steg på veien for å øke aksepten for å elske den man vil. Dette gjelder også mediekanaler som reklame.
Les også: Ungarns lov mot «promotering av homofili» vekker bekymring hos EU
Det er likevel ikke alle FT-journalist Wigglesworth har nådd ut til som setter pris på videoen:
- Blasfemi! Ingenting hellig står urørt, skriver en annen.
- Det er vel å strekke det litt langt, responderer Solberg til Nettavisen.

Supermann kommer ut av skapet
Hun forteller at de også i 2019 ble beskyldt for blasfemi, da man spøkte med at det kanskje var postbudet som var pappaen til Jesus.
- Men julenissen er vel ganske opplest og vedtatt en oppdiktet figur. Så å tulle litt med han, det bør gå fint. Jeg ser ikke lenken til blasfemi, men det er mulig jeg må lese meg opp litt, sier Solberg og ler.
Les også: Denne reklamen kan bli bannlyst i Russland: – Propaganda
Hun er likevel klar på at de har vært forberedt på enkelte negative tilbakemeldinger også:
- Det vil alltid være enkeltmennesker eller enkelte miljøer som reagerer negativt på ulike budskap, slik var det både i fjor og i forfjor, men de store massene synes det er positivt, sier Solberg.
De få som reagerer negativt skaper også mye oppmerksomhet rundt kampanjen, tror Solberg, som til syvende og sist mener at selv det kan være positivt for nettopp budskapet.
- Da får jo vi muligheten til å argumentere for hvorfor vi synes dette er en god idé, avslutter hun.