RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tilhenger av Den islamske staten (IS) tok nylig en antatt homofil mann ut på et jorde i Homs i Syria, og steinet ham til døde. Det er Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som har innhentet dokumentasjonen.
Tilhenger av Den islamske staten (IS) tok nylig en antatt homofil mann ut på et jorde i Homs i Syria, og steinet ham til døde. Det er Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som har innhentet dokumentasjonen. Foto: SOHR

Homofil mann steines til døde

Sist oppdatert:
For første gang skal FNs sikkerhetsråd ta opp homofiles rettigheter.

For aller første gang skal FNs sikkerhetsråd ta opp homofiles rettigheter i et møte i slutten av august. Foranledningen er Den islamske statens (IS) brutale og målrettede angrep på homofile menn i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har samlet inn dokumentasjon på tilfeller hvor IS eller andre ekstremistiske grupper i Syria og Irak har kastet homofile menn ned fra hustak og bygninger eller steinet dem til døde.

- Totalt er det 21 homofile som har blitt drept av ekstremistiske grupper i disse områdene. IS har drept 16 av dem, mens andre ekstremistiske grupper står for resten av drapene. Seks personer har blitt kastet ned fra høye bygninger, mens resten har blitt steinet til døde, sier grunnlegger og direktør av SOHR, Rami Abdurrahman, til Nettavisen.

- Historisk møte
Det er USA og Chile som har tatt initiativ til møtet i Sikkerhetsrådet.

- Dette blir et historisk møte. Det blir første møtet i FNs sikkerhetsråd som omhandler rettighetene til LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), sier USAs FN-ambassadør Samantha Power i en uttalelse, ifølge AFP.

Power sier de har rikelig med dokumentasjon på IS’ målrettede angrep på homofile. Det er ennå uklart hvor mange medlemsland som vil delta i det uformelle møtet, men Power sier hun forventer en høy oppslutning.

Møtedeltagerne vil blant annet høre skildringer fra forfulgte LHBT-personer som har blitt forfulgt på IS-kontrollert territorium i Irak og Syria.

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transepersoner (LLH) ønsker møtet i Sikkerhetsrådet velkommen.

- I krig og konfliktsituasjoner vet vi at homofile som minoritetsgruppe er ekstra sårbare på lik linje med for eksempel kvinner og barn, og det er positivt at FNs sikkerhetsråd har en bevissthet knyttet til det, sier leder for LLH, Bård Nylund, til Nettavisen.

I mars ble en mann i 20-årene kastet ned av en høy bygning av militante ekstremister. Han skal ha overlevd fallet, og ble derfor steinet til døde.

Dokumenterer drapene
SOHR har nylig meldt om et tilfelle der en mann ble steinet til døde på et jorde i den syriske byen Homs fordi han angivelig var homofil. I forrige måned ble to menn, som også var anklaget for å være homofile, kastet ned fra en bygning og deretter steinet til døde i byen Palmyra, ifølge organisasjonen.

IS dokumenterer en rekke av disse brutale drapene, og legger ut bilder og video på Internett.

IS kontrollerer store landområder i både Syria og Irak. I tillegg har de et fotfeste i flere land i Midøsten, samt Egypt, Libya og Jemen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere