*Nettavisen* Nyheter.

Honduras-tur stoppet

Foto: Esteban Felix (AP/Scanpix)

Flyet med landets avsatte president ble omdirigert.

05.07.09 23:13

Søndag kveld norsk tid, prøvde Honduras ekspresident Manuel Zelaya å fly fra Washington til hjemlandet og hovedstaden Tegucigalpa.

Ifølge Honduras luftfartsmyndigheter ble flyet jaget bort før det fikk landet og omdirigert til El Salvador, melder Reuters.

FN med på flyet
Overgangsregjeringen har tidligere sagt at de ikke vil la Zelaya lande med sitt fly på flyplasser i Honduras. Skulle han komme seg inn i landet har regimet truet med å arrestere ekspresidenten.

Zelaya hadde tidligere på dagen chartret et fly fra Venezuela, hvor også lederen for FNs generalforsamling, Miguel d'Escoto, var med på turen.

– Jeg er sikker på at vi i løpet av de neste timene vil fortelle dere om vår ankomst i hovedstaden i Honduras, Tegucigalpa, sa Zelaya idet han steg om bord i flyet i USA.

Spent ved grensen
Zelayas flytur har økt spenningen i området betraktelig. I Honduras meldes det om at nicaraguanske styrker, i små grupper, beveger seg nær grensen til landet. Nå advarer kuppleder Roberto Micheletti Nicaragua om å respektere grensene og han påpeker at landet vil forsvare seg om styrker kommer inn på landets territorium.

Troppene skal ha beveget seg ved, men ikke krysset grensen sør for Honduras hovedstad.

En talsmann for det nicaraguanske forsvaret kaller rapportene om styrkeforflytninger som «absolutt falske». Det samme bekrefter president Daniel Ortega, på telefon fra Managua.

Klar for samtaler?
Lørdag kveld ble Honduras suspendert fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) fordi de nekter å gjeninnsette president Manuel Zelaya. OAS tok beslutningen etter at kuppregimet i Tegucigalpa ignorerte fristen som OAS hadde satt til lørdag for å gjeninnsette den avsatte demokratisk valgte presidenten.

Nå ber OAS medlemslandene revurdere sine forbindelser til Honduras. Generalsekretær José Miguel Insulza blir bedt om å trappe opp de diplomatiske initiativene for å få Zelaya gjeninnsatt.

Søndag ble det også kjent at overgangsregjeringen i Honduras gjerne vil starte samtaler med OAS. Det sier en høytstående embetsmann til Reuters. Han kaller situasjonen i det latinamerikanske landet både flytende og utfordrende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.