Gå til sidens hovedinnhold

Høns gjør comeback i byen

Etter forrige fugleinfluensaepidemi sluttet mange brått med hønsehold. Nå er fuglene på vei inn i varmen igjen.

NORDSTRAND: Det bekrefter Tone Øverlie i Oslo og Akershus Hobbyfjærfeklubb.

– Vi merker at folk har begynt å melde seg inn i klubben igjen, sier Øverlie som understreker at det er topp med høns i byen.

– Jeg har til og med hatt høns på balkongen, men det vil jeg ikke nødvendigvis anbefale. Det er greit å ha en liten hageflekk. Det som er viktig er å prate med naboene, hvis disse bor tett på. Dessuten er det viktig med god avfallshåndtering, sier Øverlie. Høns krever for øvrig ikke så mye av eierne.

– Hvis de har tilgang til mat og vann, greier de seg stort sett selv, sier Øverlie.

LES OGSÅ: Sigrid-Ann har 100.000 husdyr

Brahma-haner gis bort

Torhild Leirvik har hatt høns på Nordstrand siden slutten av 90-tallet.

– Jeg synes det er en fin hobby. Det gir ro i sjelen å iaktta en hønseflokk, forteller Torhild som snakker lenge og varmt om alle personlighetene og reglene som gjelder i en hønseflokk. Viktigheten av å ha en god hane. Om ulike raser og om hvor god gjødsel høns produserer.

– Det er en interesse. Når man møter andre hønsefolk, så skravler man, ler hun og får støtte fra Hanne Feydt von Benzon som er på besøk for å overta en hane. Torhild kjøpte for fem måneder siden 15 Brahma-kyllinger og ni av dem viste seg å være haner.

– Jeg vil gjerne gi bort de fleste, ellers blir det mye suppe, sier hun og legger til at interesserte bare må ta kontakt:

– Det hadde vært hyggelig å komme i kontakt med andre lokale hønsefolk.

LES OGSÅ: Kjendispapegøyen Kosmo er hjemme hos kjæresten

Reglene ble endret

Hanne Feydt von Benzon, bosatt på Bekkelaget, er en veteran innen hønsehold. Da hun skaffet seg høns i 1989 var det ikke tillatt med høns i byen.

– Jeg fant ut at det kun var en tommelfingerregel. I regelverket sto det at det ikke var tillat med «gris og liknende». Så da tenkte jeg at det måtte være mulig å bøye reglene noe, forteller Hanne som den gang bodde på Karlsrud.

Men da en nabo klaget fikk hun bydelsoverlegen på nakken. Hanne hyret inn en advokat for å få klarhet i reglene.

Det tok rundt et år før saken ble løst, men enden på visa var at regelverket ble endret. Nå er det altså tillatt med hønsehold i byen, men det finnes retningslinjer for hva som er god skikk.

– Det viktigste er at det ikke skal være noen ulempe for naboene. Etter at dette gikk i orden har jeg ikke hatt noen klager. Tvert imot er det slik at når vi forsøker å trappe ned, så spør naboene om vi ikke snart skal få noe flere, forteller Hanne.

SE VIDEO AV HØNS PÅ NORDSTRAND HER!

Nødvendig utstyr

For å ha høns må man ha et overbygd hønsehus. For å unngå eventuell smitte fra andre fugler skal huset ha tak. Det kan finnes lokale regler for når høns skal være inne. Det finnes utstyr for de fleste behov.

Mer informasjon finnes på hanegal.no

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren