RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hoppende egg - hardkokt forskning

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Japanske forskere driver med mye rart. Det siste nye er dokumentasjon av hoppende hardkokte egg.

To år har japanske forskere brukt på å få endelig dokumentert at hardkokte egg kan hoppe og reise seg opp fra sideliggende. Ved å spinne egget på riktig måte viste det seg at det gjør ørsmå hopp før det reiser seg opp i vertikal posisjon.

Men hoppene er så små at man ikke kan se det med det blotte øyet, derfor har egghopping til nå vært en sagnomsust myte i Japan. Men forskerne ville bevise at de faktisk kunne få eggene til å hoppe og konstruerte en maskin som ga egget et perfekt spinn som fikk det til å løfte seg fra kjøkkenbenken, skriver forskning.no.

Maskinen hadde også et kamera som kunne filme hoppingen. Da det skjedde, kunne lys observeres mellom egget og bordplaten. I tillegg kunne man høre lyden av hoppene og det ble registrert brudd på fysisk kontakt mellom egget og platen det lå på. Dermed var hoppingen bevist.

Selv om forskning på eggs hoppeegenskaper i utgangspunktet kan virke noe meningsløst, hadde de japanske forskerne en god grunn for å bruke to år på eksperimentet. Målet var å vise at små, tilfeldige fluktuasjoner kan påvirke store konstruksjoner som for eksempel broer eller bygninger.

Nå blir neste prosjekt for forskerteamet å bevise at også rå egg kan hoppe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere