RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hoppet til haiene

Foto: Discovery Channel (TLC)
Sist oppdatert:
Tester verdens farligste hav.

(SIDE2:) Musikeren, filmskaperen og overlevelseseksperten Les Stroud fra «Survivorman» har sjekket ut verdens farligste hav og strender.

I dokumentaren «Livsfarlig hav» ramser han opp fem av de farligste farvannene i verden - og forklarer hvorfor det er mest haiangrep akkurat her.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Jeg har basert dette på statistikk, som vil si antall haiangrep. Dette inkluderer uprovosert, og provosert attakk, sier Les Stroud i Discovery-dokumentaren.

5. Karibien, 70 haiangrep.

Her finnes tigerhai, revhai, sitronhai og hvithai.

- En dykker ble faktisk angrepet like ved her jeg er nå. Han var ved et rev da haien bet ham i beinet. Da kystvakten kom til stedet var han død, sier Stroud.

Vannet i dette området er svært klart, noe som tiltrekker dykkere.

Tiltrekkes hai av hva som helst i klart vann? spør derfor Stroud. For å teste dette har de laget et bytte som er på samme størrelse, og med samme vekt som et menneske. De drar denne tingen etter båten i samme tempo som en gjennomsnittlig svømmer. Haiene tiltrekkes byttet raskt, og gjør kort prosess på «mennesket». I test to legges tingen stille i vannet. Angrepet fra haiene skjer fortere enn ved test en, men mindre aggressivt. Haiene ser bevegelser bedre enn statiske ting, hevder forskning.

- Det kan bety at svømmere og surferes bevegelser er med på å påvirket det høye antallet angrep i disse farvannene. Vannet er klart og de stimuleres av bevegelse, sier Stroud.

4. Det sørlige Stillehavet, 125 angrep.

Her finnes hammerhai, tigerhai og oksehodehai.

- Revene her er fantastisk for dykkere, noen kommer til og med hit for å mate hai for hånd, sier Stroud.

Noen mener at det er oksehodehaien som står bak de uprovoserte angrepene i dette området. Marinbiolog Teresa Carrette forklarer en årsak:

- Oksehodehaiene er dominante. De har et testosteronnivå på 900, en gjennomsnittlig mann ligger på cirka 40 til sammenligning. Derfor kan aggressiv oppførsel forventes, sier hun.

3. Sør-Afrika, 216 angrep.

Her finnes hvithai.

Stroud understreker at man aldri kan vite når eller hvor en hai angriper. I dette området jakter haien byttet nedenfra. Vannet her er dypt nok til at haien kan dykke langt ned for så å ta byttet rett nedenfra.

- Haier i dette vannet ser på grupper som en trussel.Eksperter tror derfor en svømmer som er alene kan være et perfekt bytte.

På grunn av faren for forveksling mellom bytte og menneske kåres Sør-Afrika som tredje farligste hav.

2. Australia, 370 angrep

Her finnes hvithai.

- Like ved West Beach har et av de mest kjente angrepene skjedd. Det var en tenåring som surfet og ble angrepet av to hvithai like ved den folksomme stranden. Det var et helt uprovosert angrep. Vitner sier den ene haien rev ham i to, mens den andre stakk av med byttet, forteller Stroud i dokumentaren.

Dette området havner på plass nummer to fordi det næringsrike vannet er nærme kysten. Dette tiltrekker småfisk, som igjen spises av større fisk og tiltrekker seg hai. Dette kombinert med antallet hvithai, og antallet turister, gir større risiko for angrep.

1. Florida, 616 angrep.

Stroud understreker at mange mener at dårlig sikt er årsaken til det høye angrepet i Florida. Dette tester han ut ved å legge ut agn i klart vann, og grumsete vann.

Sitronhaien blir testet ved at dykkere setter ut et bytte som er et fiskehode, og en falsk arm. Ved krystallklart vann går sitronhaien rett mot fiskehodet, og ignorerer armen.

Men hva skjer når Stroud og hans team grumser til vannet?

Det kan du se på «Shark Friday» som sendes på Discovery Channel fredager klokken 22.30.

(Haiangrep-statistikken er hentet fra da dokumentaren ble laget)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere