*Nettavisen* Nyheter.

Hører lyder fra innsiden av ulykkesskipet

Foto: (Scanpix)

Et ungt par på bryllupsreise og en mann som jobbet om bord, er reddet ut fra det forliste cruiseskipet Costa Concordia.

15.01.12 14:37

Fremdeles er 17 personer savnet, deriblant en svenske.

Tre mennesker er bekreftet omkommet etter at skipet gikk på grunn ved øya Giglio med over 4.200 mennesker om bord fredag kveld. Søndag ettermiddag ble antall savnede nedjustert fra 50-60 til 17.

- Vi har nå sjekket og dobbeltsjekket og kan nå redusere antall savnede, sier Enrico Rossi fra de regionale myndighetene og legger til at elleve passasjerer og seks ansatte ikke er gjort rede for.

Utenriksdepartementet i Sverige bekreftet søndag at en svensk kvinne ikke er lokalisert. Rederiet hadde tidligere sagt at kvinnen befant seg på et hotell i god behold, men trakk senere tilbake opplysningen, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Leter etter overlevende
Søket etter overlevende fortsatte søndag for fullt. I morgentimene hørte redningsmannskaper lyder fra innsiden av skipet og fikk etter hvert kontakt med en innesperret person. Noen timer senere ble det opplyst at sjefen for cruiseskipets lugarservice, Marrico Giempietroni, var funnet i live og hentet ut i god behold.

Det er svært krevende for redningsarbeiderne å ta seg fram inne i det kantrede skipet, som delvis er under vann.

- Dette er en risikabel operasjon. Skipet ligger på 30 meters dyp, men kan lett skli videre nedover og synke helt, sier Cosimo Nicastro, talsmann for kystvakten.

Innesperret i lugaren
Natt til søndag ble også et ungt ektepar reddet ut av cruiseskipet. Det tok en stund før brannmannskapene greide å nå fram til paret fra Sør-Korea som var innesperret i en lugar.

De to 29-åringene forteller at de hadde forsøkt å oppnå kontakt med redningsarbeiderne en god stund før de ble oppdaget. 35 personer jobbet for å komme fram til paret, ifølge Luca Carli, som er talsmann for brannbrigaden.

Paret, som var på bryllupsreise, virket etter forholdene i god form etter å ha blitt hentet ut. De fortalte at de verken hadde sett eller hørt noen andre i løpet av de 24 timene de var innesperret i lugaren.

Kaptein arrestert
Både skipets kaptein og førstestyrmann er pågrepet og blir trolig siktet for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet før alle passasjerene var i sikkerhet. De skal heller ikke ha sendt nødsignal da skipet gikk på grunn.

En representant for påtalemyndigheten sier at kaptein manøvrerte skipet på en klønete måte inn mot et rev, og beboere sier han lå altfor nærme land, og at revet han traff, var godt kjent av befolkningen på Giglio.

De tre som er bekreftet omkommet, er to franske passasjerer og et besetningsmedlem fra Peru. Minst 42 er også skadd, to av dem alvorlig.

En norsk kvinne som var om bord, er i trygghet og innlosjert i Roma, ifølge Utenriksdepartementet.

Lignet Titanic
Overlevende fra en rekke land forteller om scener som lignet Titanic etter at de var brakt i land på Giglio, noen av dem barbeint og bare i undertøyet og andre i aftenantrekk direkte fra skipets restauranter. Ingen fikk med seg bagasjen.

De klager over dårlig informasjon og kaotiske forhold under evakueringen etter at Costa Concordia gikk på revet fredag kveld, fikk slagside og deretter kantret.

- Vi er heldige at vi var så nær land. Alle var veldig redde, sier José Rodríguez, en 43 år gammel bartender fra Honduras.

Costa Concordia tilhører rederiet Costa Crociere, som eies av Carnival Cruises, et av verdens største cruiserederier med hovedkontor i Miami

SE AMATØRVIDEO FILMET AV PASSASJERENE PÅ SKIPET:

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag